Srbija dobila datum?!

Srbija dobila datum?!

22 aprila 2013

Serbia-EUŠtefan File objavio na svom Tviter nalogu da je Evropska komisija usvojila preporuku članicama EU da se Srbiji dodeli datum za početak pristupnih pregovora.

Ranije danas održana je sednica Vlade zatvorena za javnost, na kojoj je prihvaćen sporazum koji su 19. aprila parafirali srpski i kosovski premijer Ivica Dačić i tzv. premijer Kosova i Metohije,Hašim Tači.

Odmah nakon te sednice, kako je prenela Beta, Dačić je telefonom obavestio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost da je Vlada Srbije prihvatila sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vlada Srbije jednoglasno je dala saglasnost na parafirani sporazum Beograda i Prištine iz Brisela.

Sednica Vlade, koja je počela jutros u 9.00 časova, trajala je svega 30 minuta a uvodne reči dali su srpski pregovarači premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon toga, usledilo je glasanje, a bili su prisutni svi ministri u Vladi.

Idući korak trebalo bi da bude da se parlament Srbije, verovatno, u sredu ili u četvrtak, izjasni o ovom sporazumu za Kosovo.

Vlada je održala sednicu ranije da  bi potvrdila parafirani sporazum pre nego što u 10.00  časova visoki predstavnik EU predstavi svoj izveštaj na Savjetu ministara članica EU.

Sporazumom, koji su u petak, 19. aprila, u Briselu parafirali Beograd i Priština, uspostavljena je zajednica/asocijacija srpskih većinskih opština na Kosovu, a dvije strane su se obavezale da neće blokirati jedna drugu u evropskim integracijama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *