David je postao Golijat u borbi sa palestincima

David je postao Golijat u borbi sa palestincima

2 avgusta 2014

Bosko JaksicPiše: Boško Jakšić

Samo je izraelska ratna brutalnost, propraćena ogromnim brojem nevinih žrtava uključujući i dece, učinila da svet malo govori o raketama kojima Hamas i dalje gađa civilne ciljeve po Izraelu.

Stara je palestinska taktika, korišćena još u Bejrutu 1982, da gradska naselja koriste za otvaranje vatre i ispaljivanje projektila, a potom brzo napuste položaj. Izraelci žestoko uzvrate na „ljudski štit”, iako svesni da je legitimni neprijatelj – Palestinci pod oružjem – već negde na sigurnom.

U Gazi obe strane cinično zloupotrebljavaju svoja prava: Izrael pravo na odbranu od napada iz pojasa koji je 2005. predat na upravu Palestincima. Hamas pravo na borbu za ukidanje izraelske blokade i zaštitu 1,8 miliona stanovnika jedne od najgušće naseljenih teritorija sveta.

Sve civilne žrtve su iste, ali nije isto kada ih je na jednoj strani, palestinskoj, 45 puta više. Toliko o kvantitativnoj dimenziji ovog sukoba.

Postoji i druga dimenzija, moralna. Pošto je Hamas proglasio za „terorističku organizaciju”, zašto Izrael kao jedina demokratija Bliskog istoka takođe surovo krši ženevska pravila ratovanja?

Zašto se posle granatiranja škole u Gazi – za koju su ga UN 17 puta upozorile da je sklonište izbeglih – čudi kada po svetu govore o izraelskim „zločinima”?

Ova zemlja jako dobro zna šta znači živeti pod opsadom sankcija, šta znači biti bombardovan. Zna takođe šta znači kada običan svet plaća ceh nečije pogrešne politike.

Zar neki civilni objekti nisu korišćeni za raspoređivanje radara po Beogradu tokom NATO bombardovanja 1999? Jesu. Zar potom nisu bili gađani? Jesu.

Ali, za razliku od Gaze, tadašnja jugoslovenska vojska mahom je izbegavala da (zlo)upotrebljava položaje na kojima su civili. Kao što su i krstareće rakete najčešće pogađale ispražnjene objekte koji su se odranije nalazili na saopštenoj listi ciljeva.

Vojno superiorni Izrael će za neko vreme, do naredne prilike, povratiti mir na svojim južnim granicama. Neće uništiti Hamas kao što nije uništio ni libanske Hezbolahe u ratu 2006. Status kvo.

Izrael neće dobiti rat sve dok Palestincima ne dopusti da dobiju svoju državu, što se načelno saglasio. Dotle, simpatije će uvek biti na strani nevinih žrtava.

Legenda o Davidu i Golijatu nastala je u vreme vladavine izraelskog kralja Saula. David je bio Jevrejin, Golijat Filistejac (Palestinac). Svet se vekovima divio mudrosti i veštini omalenog Davida koji je pobedio divovskog Golijata.

Otkako je David postao Golijat, uloge su promenjene.

Premijer Aleksandar Vučić je izraelskom ambasadoru s pravom ponovio da „Srbija poštuje pravo države Izrael na postojanje i miran život njenih građana”, ali je propustio da prenese barem „duboku zabrinutost” zbog stradanja nedužnih. To je morao da učini.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. marko says:

    https://www.youtube.com/watch?v=52E5Ku0HoGY#t=103

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *