Deca prepuštena sebi samima

Deca prepuštena sebi samima

19 decembra 2013

decViše od 100 000 dece je ove godine pozvalo SOS dečji telefon, čiji predstavnici zaključuju da je sve više zanemarivane dece u Srbiji.

Samo u Beogradu , u evidenciji socijalne službe  ima više od 2000 dece koja su zanemaren ili su u riziku od zanemarivanja.

Poslednji u nizu slučajeva koji govore o ovoj pojavi jeste tragična pogibija troje dece u požaru kod Mladenovca.

„Deca su nam sve više sama kod kuće. Stiče se utisak da roditelji i kad su sa njima, nisu sa njima, odnosno, da su suviše iscrpljeni. I negde se prepoznaje ta trka za egzistencijom, za surovim poslovnim standardima koji se postavljaju, sa radnim vremenom koje je nedefinisano i nekada traje i više od 10 sati“, kaže Željka Burgund, rukovodilac Nacionalne dečje linije.

Predstavnici države su svesni toga da rešavanje problema zanemarivanja dece moraju da reše zajedno sa egzistencijalnim pitanjima svih građana.

„Ono što država mora da shvati je da srpsku porodicu mora da jača, da omogući bolje zapošljavanje što se tiče roditelja, da im pruži bolju zdravstvenu zaštitu za njihovu decu, mogućnost da ta deca dođu do vrtića. To danas nije slučaj i zato mnogi roditelji zaključavaju decu u stanovima, jer ne mogu da dođu do vrtića i da plate vrtić. Postali smo jako surovo društvo“, kaže Dušan Milisavljević iz Skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu.

Srbija je 2005. dobila Porodični zakon, u kojem se navodi da dete ima pravo da se roditelji o njemu staraju pre svih drugih.

Roditelji:

  • imaju pravo i dužnost da čuvaju i podižu dete tako što će se oni lično starati o njegovom životu i zdravlju,
  • ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta i dužni su da dete štite od takvih postupaka drugih lica,
  • ne smeju ostavljati bez nadzora dete predškolskog uzrasta,
  • mogu privremeno poveriti dete drugom licu samo ako to lice ispunjava uslove za staratelja.

Zakon je dobar, kažu pravnici, ali se sankcije za neodgovorne roditelje ne primenjuju u dovoljnoj meri.

Samo u Beogradu, deca čine trećinu evidentiranih korisnika Centra za socijalni rad. Među više od 26.000 njih, nad dve hiljade se sprovodi vanredni nadzor zbog opasnosti od roditeljskog zanemarivanja.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *