ДЕЦА СА КОСМЕТА РЕКЛА ВУЧИЋУ: Волимо Београд, али наше Косово још више (ВИДЕО)

DECA SA KOSMETA REKLA VUČIĆU: Volimo Beograd, ali naše Kosovo još više (VIDEO)

5 jula 2015

dete-sa-KosmetaOduševljeni Hramom Svetog Save, nameštajem u Skupštini grada, a najviše slobodom. Srpski premijer im je ispunio i najveću želju — da posete stadion „Marakanu“.

Dvorište u Tolstojevoj 2 u Beogradu, poznatije kao Klub poslanika, odzvanjalo je od dečije graje, cike i vike. Okupiralo ga je oko 100 mališana sa Kosova i Metohije, uglavnom iz Klokota i Vitine koji su doputovali u dvodnevnu posetu Beogradu.

Većina njih je prvi put u glavnom gradu Srbije, a najjači utisak na njih je ostavio Hram Svetog Save. Ako ne računamo činjenicu da su svi od reda rekli da uživaju u — slobodi. Druga najveća želja im je bila da vide stadione „Marakanu“ i „JNA“, što im je premijer Srbije Aleksandar Vučić, jednim telefonskim pozivom i omogućio. Posle toga, usledilo je opšte oduševljenje, aplauzi i poskakivanje od sreće — barem dečaka.

Devojčice su bile fascinirane starinskim nameštajem u Skupštini grada, ali i gradskom vrevom.

Jovan Spasić iz Klokota, budući trećak, za uspomenu iz Beograda kupio je — krst. Nonšalantno kaže da mu je ovo ČAK treći put da je u Beogradu, pa je drugarima poslužio i kao iskusan „turistički vodič“.

Mali Dejan Dragić stidljivo mrmlja sebi u bradu da je „u Beogradu najlepši ZOO vrt“, a onda podigne pogled, pogleda pravo u oči i doda: „Ali, kod mene kući je lepše nego u Beogradu“.

Odlikaš, Adrijana Cvetković iz Grnčara oduševila se eksponatima u Skupštini grada, nameštajem iz doba Karađorđevića.

„Nisam razmišljala da li bih volela da živim u Beogradu“, kaže ona.

Njena drugarica Dosta Stojković, budući osmak, koja je drugi put u životu u Beogradu, smatra da je „sve ovde lepo“ ali da „ne zna da li bi došla ovde da živi“.

Ono što ovu decu spaja nije samo da je većina njih prvi put u Beogradu, već i činjenica da nikada nisu bili ni u Prištini.

Ako ih pitate da li bi voleli da vide i Prištinu, uglas kažu — da.

Na provokacije albanskih vršnjaka kažu da ne obraćaju pažnju. Do škole putuju delom i kroz albansku sredinu, ali nemaju policijsku pratnju. Uglavnom, kažu, u autobusu bude neko od nastavnika.

Stefanija Kočić, Jovana Milkić i Nevena Milić, sedmakinje i osmakinje iz mesta Binoče, kući vreme provode igrajući fudbal i tenis.

Jedna od njih kaže da u poslednje vreme ima provokacija, ali da se trude da izbegavaju da „nasedaju na njih“.

Zaštićeni u prelepom dvorištu zdanja u Tolstojevoj, deca su bila nezaustavljiva. Zavirila su svaki žbun, igrala tenis, pokušavala da uhvate kapljice vode sa fontane… Bila su slobodna.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je došao da se sretne sa njima, podelio im je poklone, a od njih je dobio ikonu Svete Petke, zaštitnice Vitine.

Srpski premijer je deci poručio da ne zaborave da je Beograd njihov glavni grad, a njihovu naklonost je za sva vremena „kupio“ time što im je omogućio da odu na stadion „Marakanu“.

Vučić je rekao da je srećan što su mališani posetili svoj glavni grad i što ga toliko vole.

„Zadovoljan sam što se svi ovako snažno drže zajedno i što učitelji i nastavnici ovako lepo vaspitavaju decu. Nije lako živeti u Partešu, ni u Klokotu, ni u Binaču… Ali to pokazuje njihovu ljubav prema Srbiji.

Ono malo što možemo za njih da učinimo, uvek ćemo činiti i uvek ćemo taj deo teritorije smatrati delom Srbije, u skladu sa Ustavom“, rekao je Vučić.

Nastavnica Gordana Fatić 32 godine predaje u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Klokotu, kaže da školu pohađa oko 105 učenika.

„Danas su ovde deca iz više sela, učenici od prvog do sedmog razreda“ objašnjava ona, i sama sretna što decu vidi da veselo i slobodno trče po dvorištu.

A, da! Nijedno od njih nije prošlo ulaz u ovo zdanje, a da nije reklo „Dobar dan“ i „Hvala“.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetislav says:

    Od ove dece treba da se postide deca u Beogradu, i ostatku Srbije. Nije krivica srpske dece bilo gde sto su rodjena tamo gde jesu, ali kad vidite ovu decu vidimo sta znaci sloboda, kultura, itd. Kako je lako zaboraviti slobodnoj ptici, sto ima i zarobljenih ptica u kavezima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *