Deca sa Kosova na moru

Deca sa Kosova na moru

29 jula 2013

10-Deca-sa-Kosova-0aDrugu godinu za redom, francuska organizacija Solidarnost za Kosovo organizuje letovanje na moru za četrdesetoro dece iz srpskih enklava na Kosovu, piše B92.

Deca su juče stigla u letovalište u Čanju.

Arno Gujon, direktor Solidarnosti za Kosovo, smatra da je „ovo putovanje prilika za najsiromašniju decu da po prvi put vide more. To je prilika za njih da prekinu život u izolaciji upoznavajući drugu decu, stvarajući prijateljstva, i istovremeno uživajući u raspustu na mirnom mestu, daleko od posebno teške svakodnevnice.“

Decu koju su otišla na more u Čanj izabrala Raško-Prizrenska eparhija po socijalnim kriterijumima. Ovo letovanje koje će trajati sedam dana, će biti ispunjeno kulturno-umetničkim aktivnostima, kao što su pozorište ili slikarstvo, ali će takođe biti i ekskurzija brodom do jadranskih ostrva ili do manastira Ostrog. Paralelno sa tim aktivnostima, svakodnevno kupanje će biti prilika da deca nauče da plivaju u školi plivanja!

Ovaj humanitarni projekat u potpunosti finansira organizacija Solidarnost za Kosovo, kojoj su sedamsto donatora iz Francuske dali podršku, kojima je posebno stalo do sreće ovih mališana. Solidarnost za Kosovo je prvo putovanje prošle godine organizovalo u Herceg Novom.

Organizacija “Solidarnost za Kosovo” osnovana 2004. broji preko 6 hiljada donatora iz cele Francuske i oko 30 volontera koji učestvuju u radu ove organizacije. Samo u toku 2012. godine organizacija je obezbedila 6 konvoja humanitarne pomoći, letovanje u Crnoj Gori za 40 srpske dece sa Kosova i Metohije i renoviranje osnovne škole „Bora Stanković“ u selu Straža kod Gnjilana. “Solidarnost za Kosovo“ finansira i humanitarnu kancelariju pri Eparhiji raško-prizrenskoj u Gračanici, od koje dobijaju tačne informacije o situaciji i broju najugroženijih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji.

Arno Gujon, osnivač ove organizacije, odlikovan je prošle godine medaljom kralja Stefana Dečanskog, a kompanija “Novosti” mu je 17.decembra 2012. dodelila i specijalnu plaketu za “Najplemenitiji podvig godine”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *