Deca sve mlađa beže od kuće

Deca sve mlađa beže od kuće

24 maja 2013

DecaSvake godine u Srbiji policiji bude prijavljeno po nekoliko stotina nestanaka dece. Samo u Beogradu prošle godine prijavljeno je 212, pišu “Večernje novosti”.

Neki beže iz ustanova socijalne zaštite, drugi od kuće, neki zbog sukoba s roditeljima, drugi opet zbog loših ocena, zlostavljanja, ali i vršnjačkog nasilja. Kako je potvrđeno u MUP-u Srbije, svake godine nestane oko 1.200 ljudi. Većina njih bude pronađena.

Od 2006. ipak se ništa ne zna o 615 osoba, ali među njima nema dece.

“Alarmantno je što su mališani koji beže od kuće sve mlađi, samim tim sve nezreliji i nesvesniji posledica. Ranije su najmlađi begunci imali 16 godina, sada samo 11“, kaže Dragana Ćorić iz Udruženja “Roditelj”.

Praksa ovog udruženja pokazuje da adolescenti sve češće nestaju zbog nerazumevanja vršnjaka i pojave nasilja preko društvenih mreža. Klasično maltretiranje nepopularne dece zamenjeno je osnivanjem morbidnih društvenih grupa na Fejsbuku. Sve je veći broj i onih koji završavaju u lancima trgovine ljudima. Prema podacim “Astre”, koja pomaže žrtvama, 40 odsto identifikovanih otetih su deca.

“Astra” je prošle godine uvela liniju za nestalu decu – 116000. Po primljenoj prijavi, potraga se obavlja nezavisno od uzroka detetovog nestanka. Prema podacima organizacije “Međunarodni centar za nestalu i seksualno eksploatisanu decu” iz 2011. godine, u svetu se osam miliona dece vodi kao nestalo.

U SAD godišnje bude prijavljen nestanak 797.500 maloletnika, što znači da na svake dve sekunde nestane troje dece.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *