Dečije igraonice niko ne kontroliše

Dečije igraonice niko ne kontroliše

24 januara 2014

igrNijedan vlasnik dečje igraonice u Srbiji nije podneo zahtev za kontrolu bezbednosti od 2008. godine, kad su stupili na snagu novi standardi, niti je ikada neko od njih kažnjen zbog propusta u radu, upozorio je danas akreditovani kontrolor dečje opreme Marko Stojčić i podsetio da javnost kod nas reaguje „tek kad se nešto desi“.

Komentarišući jučerašnji incident, u kome je na Beogradskom sajmu četvoro dece lakše povređeno kad se prevrnuo tobogan na naduvavanje, on je rekao za RTS da je osetio „užasan bes“ kad je to čuo, jer se takve nezgode ponavljaju iako imamo sve preduslove da ih sprečimo.

Utvrdili smo da je situacija možda i najbolja kod dečjih igraonica za spoljnu upotrebu. U slučaju dečjih igraonica, kojih je po procenama oko 500, ni jedna jedina nikad nije podnela zahtev za kontrolu bezbednosti, iako je jasno definisano koji su standardi i odredbe koje mora da zadovolji i ko treba da izda dozvolu, izjavio je Stojčić.

On je podsetio da postoji jasna procedura po kojoj organ lokalne vlasti ne sme da izda dozvolu za postavljanje bilo kog od objekata za dečju igru ako za njega ne postoji sertifikat o bezbednosti.

Kad je u pitanju tobogan, koji se juče prevrnuo tokom manifestacije humanitarnog karaktera „Avantura na Beogradskom sajmu“, Stojčić je rekao da je vlasnik trebalo da se pridržava standarda o bezbednosti iz 2008. godine koji podrazumeva obaveznu godišnju i dnevnu kontrolu.

(Novosti.rs)

On je objasnio da standardi za ovu vrstu opreme, koja obuhvata dečja igrališta za spoljnu upotrebu u parkovima, dečje igraonice, zabavne parkove i akva parkove, u Srbiji postoje i usklađeni su evropskim.

„Važeći standard u našoj zemlji se oslanja na Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda i predviđa obavezu svakog ko je investitor, odnosno ko upravlja nekim dobrom za javnu upotrebu, da ga redovno kontroliše“, izjavio je Stojčić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *