DEČIJE MUKE: Vrtići prepuni, nema dovoljno vaspitača

DEČIJE MUKE: Vrtići prepuni, nema dovoljno vaspitača

14 maja 2014

decji vrtic poletarac badnjevacRukovodstvo Predškolske ustanove „11. april“ na Novom Beogradu mora da rešava nagomilane probleme. Zatečene su grupe koje su po brojnosti u znatnoj meri veće od svih pedagoških normativa.

Pretrpane grupe, nedovoljan broj vaspitača, samo su neki od problema sa kojima se susrelo novo rukovodstvo Predškolske ustanove „11. april“ u Novom Beogradu. Ipak, kako najavljuje Gordana V. Rakić, v. d. direktora, od septembra će biti manje mališana u grupama, gde god to bude moguće, a angažovan je i dovoljan broj vaspitača za rad sa decom.

Po stupanju na dužnost, dodaje Rakićeva, zatečene su – vaspitne grupe sa brojem dece preko svakog pedagoškog normativa, politika zapošljavanja koja nije pokrivala upražnjena radna mesta sa stalno zaposlenima, nego su se godinama angažovale zamene.

– Zbog toga možemo angažovati samo 10 odsto vaspitno-obrazovnog kadra, a potrebe su 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih – ističe Rakićeva. – Sva dokumenta u kompjuteru su izbrisana, arhivsku dokumentaciju smo posle 15 dana našli u jednom od vrtića van upravne zgrade, primopredaje nije bilo. Prioritet nam je bio da obezbedimo vaspitno-obrazovni kadar za rad sa decom i to sad normalno funkcioniše. Sve grupe koje smo mogli sveli smo na normalne po brojnosti, tako da od septembra neće biti pretrpane.

Na Bežanijskoj kosi je potreban najmanje još jedan novi kombinovani objekat. Novo obdanište „Dragan Laković“ u Bloku 61, koje će početi da radi od septembra, pokriće potrebe upisa nove dece i rasteretiti objekte u neposrednoj blizini.

SMANjUJU SE DUGOVI RODITELjA

PU „11. april“ imala je najveća dugovanja roditelja, ali se ovaj problem polako rešava.

– Pitanje dugovanja roditelja smo pokrili slanjem opomena, odaziv je bio vrlo pozitivan i naplaćeno je skoro 50 odsto dugovanja – ističe v. d. direktora. – Druga faza je u toku, roditeljima koji imaju veći iznos dugovanja, a nisu se odazvali na prvi dopis, poslate su opomene pred utuženje.

PROKIŠNjAVAJU MNOGI KROVOVI

Direktorka navodi da objekti nisu godinama održavani, pa je na 20 obdaništa potrebno srediti krovove.

– Ponosna sam jer smo uspeli u ovom kratkom periodu da saniramo prokišnjavanje na krovovima četiri vrtića – „Pčelica“, „Leptirić“, „Neven“, a započeti su radovi i na „Bambiju“ – kaže Rakićeva.

– Tokom jula i avgusta, u planu su radovi na krovovima još 14 vrtića.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *