Decu smo nosili na leđima da se ne udave

Decu smo nosili na leđima da se ne udave

18 maja 2014

05-(3)Uplakana Marija Simić, sa sedmomesečnim sinom Strahinjom u naručju, pristiže u Centar za kulturu i sport „Šumice“. Kuću u naselju Belo Polje, nadomak Obrenovca, sa porodicom je napustila još u četvrtak i sklonište potražila u blizini elektrane. U petak je voda totalno potopila i to područje.

– Izvukli smo se u poslednjem trenutku. Voda mi je tada bila do struka. Bebu sam čvrsto držala. Trogodišnja ćerka Anastasija i suprug su bili u čamcu iza nas. Ne znam gde su sada, nadam se da će i oni uskoro stići – kroz suze priča Marija Simić, žiteljka Obrenovca.

Njena priča je samo jedna od ispričanih. Jer, više od 500 žitelja Obrenovca koji su, usled vodene stihije, morali da napuste svoje domove, u petak je smešteno u hale Beogradskog sajma, a još dve stotine u prostorije Centra za kulturu i sport „Šumice“ u Beogradu.

Ekipe Crvenog krsta i lekari Doma zdravlja „Voždovac“ dočekivali su nesrećne ljude na ulazu u privremena prihvatilišta, pružali im toplu garderobu, vodu, hranu, lekove… Među pristiglima u CKS „Šumice“ bilo je i trudnica, ali je najveći broj žena i starijih ljudi, koji su uglavnom hronični i srčani bolesnici.

– Ćerke i dvoje malih unučadi su mi se spasli, ali u bujici su mi ostala dva sina i jednomesečno unuče – kaže Slavica Vesić, koja je od vodene stihije pobegla u poslednjem trenutku.

– Ne znam gde su, ni šta je sa njima. Ne možemo na telefon da ih dobijemo, a kad su nas izvukli voda je već bila prekrila krov.

U naseljima u okolini Obrenovca, u noći između četvrtka i petka, nivo vode za pola sata dostigao je oko metar visine. Bujica je ulicom nosila frižidere, veš-mašine, nameštaj, struja i telefon bili su u prekidu, a voda je za sat vremena prekrila sve prizemne kuće. Tročlana porodica Maksimović noć je provela na krovu dvospratne komšijine kuće, odakle je bespomoćno dozivala u pomoć.

– Imali smo toliko vremena da se samo obučemo i da sina stavimo na leđa, pa niz vodu do prve dvospratne komšijske kuće – sa nevericom na licu, ispričao nam je Nenad Maksimović.

– Bio sam u ratu, ovo je gore od toga jer u ovoj vodi spasa nije bilo. Osećam se poraženo, bedno, kompletno imanje mi je uništeno… Moja porodica i ja moraćemo sve ispočetka…

Javno preduzeće „Beogradski sajam“ ponudilo je svoje prostorije za smeštaj evakuisanog stanovništva iz Obrenovca. U petak, spasioci su autobusima, u razmaku od pola sata dovozili ugrožene građane.

– Evakuisano stanovništvo smo smestili u Halu 11, gde može da stane oko 500 ljudi – kaže Danka Selić, generalni direktor JP „Beogradski sajam“.

– Ukoliko bude bilo potrebno, otvorićemo još jednu halu, gde možemo da primimo isto toliko osoba. Obezbedili smo im svlačionice, montažne toalete, a Vojska Srbije je donela krevete i dušeke. Grad Beograd obezbedio je dovoljno vode i hrane, a pošto ovde ima i bolesnih osoba, snabdeveni smo i lekovima.

Meštani najugroženijih predela najpre su evakuisani u hotel „Obrenovac“, a potom su vozilima Žandarmerije upućeni u beogradska prihvatilišta, jer i hotelu preti poplava. Spaseno stanovništvo sa sobom nosi samo lična dokumenta i kesice sa lekovima. Kažu, srećni su što su glavu spasli…

Evakuisanom stanovništvu, u svakom trenutku je na raspolaganju više od 30 redara Crvenog krsta. O ugroženima 24 časa dnevno brinu i lekari Hitne pomoći u Beogradu

05aHRANA I PELENE

Lekarske ekipe dežuraće non-stop. Lekova ima dovoljno, ali to nije slučaj kada je u pitanju garderoba, konzervisana hrana, dušeci i ćebad.

– Sva deca prolaze lekarske preglede i za sada su dobro. Neophodna nam je pomoć u pelenama, hrani za bebe i garderobi, jer je pristigao veliki broj mališana – kaže Nada Jovanović Vasiljević, direktor Doma zdravlja „Voždovac“.

BILO JE JEZIVO

Pravu dramu preživela je i porodica Jovanović, kojoj je voda ušla u prizemnu kuću, u kojoj su se zatekli sa dvoje male dece.

– Bilo je jezivo, kada smo shvatili šta se dešava, već je bilo kasno, voda je poptuno preplavila kuću, do pojasa smo plivali u vodi – ispričala nam je svoju muku Jelena Jovanović. – Decu smo morali da držimo na leđimo, kako se ne bi utopila u bujici.

POMOĆ

Grad Beograd uputio je dva šlepera vode za piće u najugroženije beogradske opštine, Obrenovac i Lazarevac. U ova mesta poslata je i veća količina hrane, između ostalog 1.000 vekni hleba, kao i pelene i hrana za najmlađe.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *