Defense One: Пентагон користи сукоб у Украјини да се припреми за будуће ратове

Defense One: Pentagon koristi sukob u Ukrajini da se pripremi za buduće ratove

1 oktobra 2023

ORUŽANE snage SAD koriste sukob u Ukrajini da se pripreme za buduće ratove, objavio je američki onlajn-list Defense One, pozivajući se na šefove dva američka vojna centra za obuku.

Naveo je da National Training Center (NTC,  Nacionalni centar za obuku u Kaliforniji) i Joint Readiness Training Center (JRTC, Zajednički centar za obuku u pripravnosti u Luizijani) prate događaje u Ukrajini i sprovode sopstvene eksperimente.Jedan od glavnih problema, kako navode rukovodioci navedenih centara, jeste maskiranje i zaštita informacija.

„Dronovi, elektronski nadzor i sateliti olakšavaju protivnicima da otkriju američke formacije, a upotreba artiljerije ili projektila u kombinaciji sa tim podacima, znači da neprijatelj može da udari bilo gde, u bilo koje vreme“.

Zato centri sprovode jednomesečnu obuku za pripadnike jedinica koje se pripremaju za raspoređivanje.

Prema Defense One, „kako stižu vesti iz Ukrajine“ – tako se američka vojska sve više koncentriše na rad sa artiljerijom i bespilotnim letelicama.

U Joint Readiness Training Center uče američke vojnike da kontrolišu dronove koji koriste aplikacije za otkrivanje signala Bluetooth i Wi-Fi. Takođe: da traže satelitske snimke koji potvrđuju da signali dolazi iz „realnih vojnih jedinica“.

Prema rečima načelnika jednog od centara, od 30 do 50% svih artiljerijskih udara u centru za obuku izvodi se i posmatra pomoću bespilotnih letelica, a na National Training Center se svakodnevno ispaljuje oko 100 artiljerijskih salvi.

Defense One tvrdi i da američke jedinice u ovim centrima uče kako da što manje koriste svoju komunikacionu aparaturu – da bi održale „radio tišinu“.

U julu je tadašnji šef ukrajinskog Ministarstva odbrane Aleksej Reznikov rekao da je njegova zemlja „idealni poligon za testiranje zapadnog oružja“.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Ko bi rekao? To samo budala ne vidi.

 2. M says:

  Naravno da USA-NATO-Zapad uči u Ukrajinskom ratu! Ali naravno da i Rusi uče u Ukrajinskom ratu,i to više i bolje jer su kaskali za USA-NATO Zapadom, a sada imaju priliku učiti,stići USA-NATO Zapad u organizaciji,metodi,profesionalizmu,vještini td.,,pače ih i nadići što evo nakon početne pušione i čine,i to u svim smislovima sve više i bolje!Rusija i Ruska vojska više nije ono što je bila prije ove SVO,i bit će sve jača i bolja i teža za progutati toliko da će to prisjesti svakome tko to pokuša!A čini mi se i svakome tko je mrko pogleda!

 3. Brane says:

  Ovo je verovatno poslednji. Bojim se da nece biti prilike za drugi.

 4. eksilencija Hill of shit says:

  ako nisu od 1990-te uspeli da se pripreme za rat protiv Rusije, tim tempom to ce uspeti 2.851-ve godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *