Дефинисање појма „компромис“

Definisanje pojma „kompromis“

11 jula 2018

Piše: Aleksandar Ćurić

Sputani i dezorjentisani odsustvom definisanja jasnih nacionalnih interesa, u svakom pogledu, trećerazrednom diplomatijom čiji rezultati treba da budu upotrebljivi samo na unutrašnjem političkom i stranačkom planu, temeljna razjedinjenost, haotične poruke koje se šalju i opijenost iluzijom, bez temelja u argumentima, evropskih integracija došli smo u situaciju da više nikome nije jasno za šta se borimo, šta želimo i šta je to što može i mora biti kompromis za rešavanje Kosmetskog izazova.

Pokušavajući da dosegnem suštinu pojma „kompromis“, prema aršinima vladajuće srpske nomenklature, ne nalazim nikakvu postavku stvari vezanu za elemente tog, još uvek u crno velo tajne ogrnutog, „kompromisa“ već isključivo za očekivane rezultate tog „kompromisa“ a to je ostanak na vlasti. Neophodan preduslov ostanka na vlasti, domaća nomenklatura vidi u dva vezana segmenta: ispuniti sve želje anglosaksonske družine i anesteziranje domaće javnosti. To su jednini i krunski interesi, potpuno neopterećeni bilo kakvim i još nedefinisanim nacionalnim interesima.

Možemo čuti izjave da bi trebali biti srećni ako dobijemo i jedan pedalj Kosova i Metohije.

Ne razumem šta mi u ovoj situaciji imamo da dobijamo ili gubimo. Uopšte se ne radi o ta dva pojma. Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i to je početna tačka za dalji rad bilo kome. Predmetna teritorija nije pod kontrolom Srbije ali i za to postoji adekvatan izraz – okupacija posle nelegalne agresije. Okupacija nije finalni čin gubljenja, svojevoljno odricanje je finalni potez i to mora neko verifikovati. To anglosaksonska družina zna i koliko god bili jaki i moćni nedostaje im „samo“ taj još jedan, formalni, paraf. Ako njega nema, veoma lako se u budućnosti može desiti da nema ni rezultata te nelegalne otimačine koju žele da ozakone.

Postavimo stvari na svoje mesto.

Niko nema pravo da se tek tako odrekne ni jednog pedlja teritorije Srbije. Svako, eventualno, odricanje jednog pedlja zemlje na jednoj strani nameće adekvatnu kompenzaciju pedlja zemlje na drugoj strani i to u skladu sa nacionalnim interesima srpskog naroda na svim tim prostorima.

Sve osim ovog pristupa predstavlja izdaju.

(Napredni klub)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *