Деградација школског система: Правопис није битан

Degradacija školskog sistema: Pravopis nije bitan

25 februara 2015

Načalьnaя škola dlя cыganskih deteйPosle odluke od pre tri godine da pravopis nije važan na maloj maturi i da osmaci dobijaju bodove i za nepismene odgovore, isti princip uveden je čak i na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti! Proteklog vikenda, na opštinskim takmičenjima iz književnosti za učenike sedmog i osmog razreda iz cele Srbije, kao tačni odgovori priznavali su se „đura jakšić“, „prvi svetski rat“ i slični primeri nepismenosti.

Testovi za Književnu olimpijadu, kao i rešenja i uputstva za ocenjivanje, stigli su školama iz Društva za srpski jezik i književnost. A prema rečima više nastavnika srpskog jezika, rečeno im je da će pravopis uzimati u obzir na gradskom takmičenju, ali da na opštinskom mogu da ignorišu pogrešnu upotrebu malih i velikih slova i slične greške.

„Nigde u uputstvima za ocenjivanje testova ne piše da su dozvoljene pravopisne greške, ali smo usmeno dobili takve instrukcije od Društva za srpski jezik“, kaže nastavnica koja je pregledala testove na teritoriji beogradske opštine Zvezdara.

„Ovakvi propusti tolerišu se poslednjih godina, od kada je uvedeno da ni na maloj maturi nije bitan pravopis. Ovoga puta pitali smo konkretno za pogrešno napisan Prvi svetski rat i imena i prezimena ispisana malim slovima i dobili instrukcije da takve odgovore priznajemo.“

Ona smatra da se u nekim odgovorima isuviše cepidlači, dok se toleriše da čak i najbolji đaci, koji se takmiče iz srpskog jezika i književnosti, ne znaju elementarna pravopisna pravila.

Slično je bio i na Vračaru, gde su deca dobijala bod i ako su Đuru Jakšića, Vaska Popu ili Dušana Radovića napisali malim početnim slovima. U nekim drugim krajevima, međutim, kažu da ovakve greške ne bi tolerisali.

„Ni ja, niti moje kolege iz Društva za srpski jezik Moravičkog okruga ne bismo dozvolili takve greške“, kaže Olivera Krupež, predsednica ovog društva.

„Istina je, godinama već postoji tendencija da pravopis nije bitan. To je prvo demonstrirano na završnom ispitu, ali previše je da bude i na testovima za nadarene učenike. To da možemo da ignorišemo pravopis nikada nije bilo napisano zvanično, ali je to prećutno dozvoljavano ili čak podsticano.“

Ne znaju sva slova

„Trebalo bi da nas zabrine i primer deteta koje je na takmičenju, u imenu Đure Jakšića napisalo malo „đ“, samo uvećano u odnosu na ostala slova. Očigledno nije znalo kako u azbuci izgleda veliko slovo „đ“. A reč je o deci koja su iznad proseka na časovima srpskog jezika i književnosti. Zato su i izabrana za takmičenje“, govori nastavnica srpskog jezika.

(I. Mićević / Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *