Dejli mejl: Nadal zahvalnost za veliki povratak duguje „legalnom dopingu“

Dejli mejl: Nadal zahvalnost za veliki povratak duguje „legalnom dopingu“

9 oktobra 2013

Rafael NadalPrema pisanju „Dejli mejla“, španski teniser zahvalnost za spektakularan povratak na teniske terene i vrh ATP liste duguje terapiji koja je u jednom periodu od 2010. do 2011. godine bile zabranjena, piše “Dejli mejl“, a prenosi “Blic“.

Metod terapije podrazumeva vađenje krvi, njeno obrađivanje i ubrizgavanje najboljih delova i ćelija nazad, što je Nadalu rađeno kod tetive kolena, posle čega je period oporavka skraćen.

O tome je tokom prošlogodišnjeg Vimbldona otvoreno govorio Fernando Verdasko, koji je kroz ovu terapiju prošao zajedno sa Nadalom, a koristili su je i mnogi drugi vrhunski sportisti, uključujući Tajgera Vudsa i Kobija Brajanta. Ponovo je legalizovana 2011. godine, a razlog zašto je zabranjivana bio je strah od preteranih stimulativnih efekata. Hormon rasta dramatično povećava lučenje u periodu od 24 časa nakon tretmana, pa će ovaj slučaj biti tema sastanka Svetske antidoping agencije u Johanesburgu narednog meseca.

Španski teniser je negirao da je ova terapija bila ključ uspeha u poslednjem periodu oporavka, u pauzi od pretprošlog Vimbldona do februara ove godine.

„To sam koristio 2009. i 2010. godine i imalo je neverovatno dobar uticaj na oporavak tada. Prvo sam 2009. godine imao tretman posle Monte Karla, iznad kolena, ne u donjem delu. Potpuno sam se oporavio za rekordan period, i koristio sam je dok nije zabranjena. Ali sa ovom novom povredom, nije bilo od pomoći. I dalje osećam bol, ali on ne ograničava moje pokrete, i to je najvažnije. Ranije to nisam mogao, pa nisam ni igrao“, rekao je Nadal.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *