„ДЕЈЛИ МЕЈЛ“ ОБЈАВИО ШОКАНТАН ТЕКСТ: Борба против Русије? Британија има само 40 тенкова и десетак бродова спремних за рат

„DEJLI MEJL“ OBJAVIO ŠOKANTAN TEKST: Borba protiv Rusije? Britanija ima samo 40 tenkova i desetak brodova spremnih za rat

5 jula 2023

Britanija ima samo 40 tenkova i desetak fregata i razarača koji su spremni za rat, piše „Dejli mejl“.

Te brojke najniže su u savremenoj istoriji, a britanski poslanici smatraju da oni pokazuju da bi se „Ujedinjeno Kraljevstvo namučilo u ratu protiv Rusije“, navodi taj list.Načelnik generalštaba Ujedinjenog Kraljevstva, admiral Ser Toni Radakin, priznao je da „nije srećan“ zbog situacije u britanskoj vojsci, naglašavajući da su unapređenja neophodna.

Ipak, on tvrdi da je Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje „jedna od vodećih članica NATO-a“.

Tokom jučerašnjeg sastanka Odbora za odbranu Donjeg doma britanskog Parlamenta, njegova tvrdnja da bi Britanija mogla da obezbedi jednu diviziju – oko 17.500 potpuno opremljenih vojnika, uključujući vozila i artiljeriju – odbačena je kao „fantazija“.

Brojnost britanske armije najmanja je još od perioda Napoleonskih ratova, u velikoj meri zbog nestašice tenkova i oklopnih vozila.

„Potpuna je fantazija da bi mi NATO-u mogli da obezbedimo diviziju spremnu za borbu“, rekao je britanski poslanik Mark Fransoa.

Na papiru, Ujedinjeno Kraljevstvo ima oko 200 tenkova. Ipak, samo 40 njih je spremno za borbu, piše „Dejli mejl“.

Admiral Radakin je odgovorio da Britanija „ulaže kao luda“ u oklopna vozila koja će biti dostupna do kraja ove decenije.

On je poslanicima rekao i da je Britanija „imala 19 fregata i razarača, ali da je taj broj smanjen na 17 zato što su skupi za održavanje“.

„Neki su na popravkama, tako da ih je verovatno 11 ili 12 koji su spremni za operacije“, dodao je Radakin.

Ujedinjeno Kraljevstvo je ranije ove godine Ukrajini poslalo 14 tenkova „čelendžer“.

(RT Balkan)

KOMENTARI2 komentara

  1. Jedan tamo, ne znaš ga ti 🖕... says:

    Ovo k`o da je onaj retard Rista pisao...

  2. Zeka says:

    Kanal La Manš ili ti Engleski kanal je najjače britansko oružje. Spasilo ih je nemačke invazije koja se zaustavila kod Denkerka na obali Francuske. Ni danas istoričari ne umeju pouzdano da objasne zašto su Nemci britanskom ekspedicionom korpusu dozvolili da se onako masovno evakuiše i tako obezbedi uzvratnu prangiju u Normandiji. U svakom slučaju, u eri letećih projektila-grdosija, više im ni morski kanal neće biti od pomoći...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *