ДЕЈТОН 2: Шанса за Србе или почетак краја?

DEJTON 2: Šansa za Srbe ili početak kraja?

6 septembra 2018

Ako dođe do održavanja međunarodne konferencije, uz učešće velikih sila, ona ne bi bila održana samo o Kosovu, već i o svim drugim balkanskim sporovima, jer interes velikih sila je da se sva sporna pitanja reše.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kako je izjavio , veruje da bi do rešenja kosovske krize moglo da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji sličnoj onoj na kojoj je okončan građanski rat u BiH.Da bi do „Dejtona 2“ došlo, prema Dačićevim rečima, trebalo bi ispuniti određene preduslove, kao što je približavanje stavova dveju strana, da razgraničenje Srba i Albanaca bude jedino pitanje na konferenciji i da konferencija treba da se održi pre maja 2019, kada ističe mandat aktuelnoj Evropskoj komisiji.

Podsećamo, na mirovnoj konferenciji, koja je održana u američkoj vojnoj bazi Rajt — Peterson kod gradića Dejtona u Ohaju, predstavnici velikih sila dvadeset dana su, zajedno sa tadašnjim predsednicima Srbije, Hrvatske i političkim vođama Bošnjaka, pregovarali kako bi došli do rešenja bosanske krize. Princip u Dejtonu glasio je da nema odlaska dok se sporazum ne postigne.

O statusu Kosova i Metohije već je pregovarano na velikoj međunarodnoj konferenciji u Beču, 2006/7, pod pokroviteljstvom UN, čiji je specijalni predstavnik bio bivši finski predsednik Marti Ahtisari.

Ahtisarijev plan, u kome status Kosova nije definisan, ali je Kosovu omogućeno da uđe u međunarodne institucije i da ima atribute državnosti, Srbija je odbila, dok su kosovski Albanci odbili srpski predlog „više od autonomije, manje od nezavisnosti“. Strane su se jedino saglasile oko zaštite srpske kulturnoistorijske baštine i da UNMIK zameni EULEKS. Međutim, dan po uspostavljanju pravno-policijske misije EU, kosovski Albanci jednostrano su proglasili nezavisnost Kosova.

Kako bi, posle svega, izgledala nova međunarodna konferencija o Kosovu i Metohiji, organizovana po ugledu na Dejton?

Kada se o tome govori, mora se imati u vidu da su međunarodne okolnosti izmenjene u odnosu na one iz 1995, kada su pregovori u Dejtonu održani, objašnjava diplomata Zoran Milivojević, a za rešenje za KiM potrebne su garancije velikih sila, članica Saveta bezbednosti i izmena ili ukidanje Rezolucije 1244.

„Dejton je bio, pre svega, u funkciji završetka jednog rata, i to rata koji je bio posledica raspada Jugoslavije i u kome je bilo više aktera. Tu je bio čitav kompleks pitanja koji je rešen, ali pre svega završetak rata. U slučaju KiM nemamo rat, barem ne direktan. Ako se velike sile saglase da na konferenciji rešavaju pitanje Balkana, onda tema tu ne bi mogla da bude samo KiM“, kaže Milivojević.

Međunarodna konferencija trebalo bi, dodaje, da obuhvati sva ona balkanska pitanja koja predstavljaju pretnju bezbednosti, ako je u pitanju učešće velikih sila.

„Ne vidim da bi oni seli i organizovali međunarodnu konferenciju samo zbog KiM i nekakvog aranžmana, a da ne zahvate i druga pitanja koja mogu iz tog aranžmana da proizađu. Šta je sa „velikom Albanijom“? Srpsko nacionalno pitanje takođe nije rešeno. Bez obzira na to da li se nekome sviđa šta priča Dodik ili ne, to je nešto sa čim treba računati“, kaže Milivojević.

Makedonija i BiH, kao potencijalna žarišta sukoba, takođe su teme koje bi bile teme neke međunarodne konferencije. „Dejton 2“, koji bi bio organizovan po ugledu na originalni Dejton, tako što bi samo zapadne sile naterale balkanske lidere da sednu za sto i da ne napuštaju pregovore dok se ne postigne sporazum. Danas je to nemoguće jer, za razliku od 1995, treba računati i na Rusiju i Kinu.

Uz ruski i kineski faktor, treba imati na umu i da se zapadne sile u mnogim stvarima danas ne slažu.

Ni nametanje rešenja, kako Milivojević kaže, preko kolena danas ne bi moglo da prođe ni kada je reč o Srbiji.

„Ona sada ima takav položaj koji joj omogućava da ima više opcija, da može da razgovara na više strana. Sada ima mogućnosti da svoju međunarodnu poziciju disperzira u pozitivnijem smislu. Ima odlične odnose sa Kinom i Rusijom, dobar deo sveta ne priznaje Kosovo. Ima i dobre odnose sa Turskom. Sve su to akteri sa uticajem. Svi oni, preko Srbije, štite i neke svoje interese. Prema tome, Srbija nema nikakvog razloga da nešto preko kolena prelama ili da pristaje na nekakve ad hok aranžmane koji bi nekome trenutno odgovarali, pa da prizna Kosovo po svaku cenu, na štetu svojih nacionalnih interesa“, smatra Milivojević.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI18 komentara

 1. Zaharije Serak says:

  Gradjanskog rata nije bilo,nego je bila agresija Srbije i C.G. iz pomoc djela Srbskog naroda i djela izmanipulisanog Srbskog naroda.To je valjda jasno,a ko ima dilemu neka ode recimo u Zvornik,Bijeljinu i poprica sa “bivsim” Sarajlijama

  • Filip says:

   Kakav je to bio rat bio i agresija, najbolje da posvedoči 150.000 proteranih Srba iz Sarajeva, ili 13.000 porušenih srpskih grobova u Sarajevu, mogu da svedoče i ubijena deca iz sprskih sela oko Srebrenice tokom 1993. godine. Mogu da svedoče i odsečene srpske glave koje su nosili mudzahedini iz arapskih zemalja. Ibran Mustafić može da svedoči o tom ratu i toj agresiji. Oko 500.000 proteranih Srba iz Krajine može da posvedoči, oko 800 stotina ubijenih Srba u Sisku može da svedoči, ili pre rata ubijeni Srbi u Vukovaru. O tome je svedočio Boljkovac. Čak mogu da svedoče i 13.000 izbrisanih Srba u Sloveniji. Isključivo rat da se istrebe Srbi. Ko govori drugačije, taj je nacista.

   • Zaharije qSerak says:

    Naravno lazi polulazi su sastavni dio bilo kojeg komentara od onih koji ili nisu iz Bosne ili ne zele da znaju sta se dogadjalo.Kada govoris o 150000 Srba koji su “protjerani “ iz Sarajeva mozes pogledati snimak osudjenog ratnog zlocinca Krajisnika koji poziva,Thera ljude sa Grbavice na napuste istu.Tu je i njegovo cuveno “I grobove ponesite ali izadjite iz Sarajeva “ To je bas onaj dio o kome sam ja napisao “ izmanipulisani “.To su oni Koje sam ja posjetio u Zvorniku sada za vrijeme moga boravka u Srbiji i Bosni.13000 srusenih grobova moze samo onaj koji se poistovjecuje sa Gebelsovom propagandom reci.Ja sam posjetior i Sarajevske Bare i Vlakovo i nisam vidio da nesto “fali “ Pretjerivati o 13000 grobova,a znati da ni jedna pravoslavna crkva u Sarajevu nije srusena,spaljena je nesto sto bi i Gebels pozavidio.Agresija je bila i To je fakat,a pocela je verbalno preko Milosevica SANU,a nastavilo se javnim obracanjem Milosevica da Srbija vise ne priznaje zajednicke institucije.Zatim slijedi cuveni upad u platni sistem bivse YU gdje je ukradeno onih para milijarda dolara.Tu su onda balvan revolucije u Hrvatskoj,paralelne opstine “ugrozenog “ Srbskog stanovnistva/ Ja nisam bio ugrozen/Niko vise ne spominje u to vrijeme vrlo bitnu figuru u Srbskom korpusu Dr.Milana Babica koji je javno progovorio o izmanipulisanom narodu u Hrvatskoj,pa Dr.Raskovica.Oni su predodredjeni da nestanu iz “Vase” Istorije.Da,bilo je vjerovatno odsjecenih Srbskih glava,bilo je vjerovatno i ubistava Srba okolo Srebrenice,ali poistovjetiti sa planiranom agresijom na jednu Drzavu za mene moze samo neko ko je blizak nacistima

    • Filip says:

     Vrtiš u krug Gebelovsu nacističku CNN priču. Naravno samo laž koristiš, logika i dokazi su kod tebe isključeni. Ako su samo Srbi hteli svoju "VELIKU" zemlju, a svi drugi mir, zašto su se svi odvojili od SFRJ izazivanjem rata? Ako su Srbi hteli "Veliku Srbiju", zašto su do 2003. godine svoju zemlju nazivali SR Jugoslavija? Znači tu ti sve pada u vodu. Nabroj jedinice JNA iz Srbije koje su napale BiH, Hrvatsku ili bilo koju drugu zemlju? Jedini teroristi i nacisti tokom 90' bili su muslimanski mudzahedini i hrvatske ustaše. Ugrožene Srbe iz Sarajeva su upozorili zaklani i ubijeni Srbi iz Sarajeva, ubijeni svat, pobijena deca...itd. Uzalud su ti svi napori, Srbi nikad nisu bili nacisti i fašisti, takve moraš da tražiš među Bošnjacima i Hrvatima.

     • Zaharije qSerak says:

      Ja ovo pisem,a ne znam zasto ti odgovaram na tvoje nepoznavanje situacije i u mome Sarajevu.Bile su jedinice iz Srbije i pokusaj tvoj da to negiras je samo jedna obicna budalastina.Da ti ja sada govorim o jedinicama iz Srbije,pa i onim kojem pokusavaju da nazovu paravojskom,pod direktnom palicom Vojske YU,sa platnog spiska,pa na kraju krajeva i zlocinac Mladic je bio na platnom spisku.Pokusaj Kire Gligorova i Alije Izetbegovica/kojega je nesto previse ne volim/ da naprave konfederaciju je odbijen prvo u BG.Mozes ti sada “pametovati “ zasto je ostalo ime YU,a ne Srbija je pitanje za diletante.Kao nasljednik bivse Yu samo jedan od razloga je ostajanje imovine iste u rukama nove “krnje “ YU.Recimo JAT je bio Yugoslovenska kompanija koja je ostal u rukama.Da ne govorimo o oruzju u koje su ulagali svi gradjani i bivse Republike.Zato ovdje imam prijatelja iz Srbije koji su pobjegli iz Srbije da nebi bili regrutovani.Tebi pokusavati da govorim o spisku ljudi/vojnika/ iz YU koji su bili na ovaj ili onaj nacin prisutni recimo u Bosni je iluzorno.Da ponovim jos jednom.Nisam Bosnjak nisam Musliman ja sam Bosanac,Sarajlija koji da nije ovo sto jeste vjerovatno bi se deklarisao kao Srbin.Ne osjecam se Srbinom i ne vidim Razlog da zbog svoga imena budem to sto nisam.Opet ti ponavljam,jer poslije tvojih komentara vidim da ne znas i nisi iz Sarajeva.Tacno bilo je ubijenih Srba u Sarajevu,ali je tadasnja vlast smogla snage da zavrsi sa tim ljudima.Musan Topalovic Caco ti je primjer.Grad koji je bio opkoljen ,je smogao snage da reaguje ispravno.Srbima niko ne valja svi ih mrze jer su najbolji,najpametniji,sve znaju,ali eto.......Citav Svijet je protiv njih.Naravno samo naprijed sa Bjelorusijom i slicnim prijateljima

      • Filip says:

       E sad ovako, pošto si diletant, bez ikakve logike, znanja, obrazovanja, objektivnosti, moraću ti objasniti neke stvari. 30% linija oko Sarajeva, ne može da bude 100%, i sa 30% linija pored Sarajeva, ne može da se opkoli Sarajevo. To zna čitav svet, to su čak dokazali haški stručnjaci da je bilo tako, iako su bili protiv Srba. A i nisu bili potrebni stručnjaci, dovoljan je dokaz da u jednom delu Sarajeva i dalje žive Srbi, pa je nemoguće opkoliti Sarajevo, jer zašto bi neko opkoljavao sam sebe. U Sarajevu je takodje bilo naoružanje i bošnjačka vojska, koja se kukavički skrivala među civilima i odatle granatirala srpsku stranu. Od čega je onda stradalo 2.700 Srba u Sarajevu i oko Sarajeva? Odgovor o JNA nećeš da daš jer bi u tom slučaju morao da kažeš istinu. A istina je sledeća: JNA nije napala nijednu državu. JNA iz Srbije je premeštana u Hrvatsku i BiH samo do međunarodnog priznanja tih država. Dobrovoljci i vojnici iz Srbije imaju pravo da ratuju u Hrvatskoj i BiH, isto kao plaćenici iz Amerike, Nemačke, Saudijske Arabije, Katara, UAE, Irana, Turske...itd. Ratko Mladić nije došao iz Srbije, ako si zaboravio, JNA je postojala i u Hrvatskoj i u BiH. Imali su kasarne, naoružanje, vojnike koji su polagali zakletvu da će braniti svoju zemlju. To što su neki zaboravili to, a i ti, pa misle da su kasarne JNA pale sa Marsa, to je vaš problem. Zapravo nije problem, već neobrazovanost i glupost. Imam i ja prijatelje Bošnjake i muslimane koji imaju traume i ne mogu da spavaju jer su gledali šta se dešavalo Srbima u Sarajevu od 1992. godine i oko Srebrenice 1993. godine. Da, mi ćemo ići sa Belorusima i Rusima, bićemo tamo gde su uvek bili antifašisti, u borbi protiv nacista, fašista i Gebelsovskih laži.

    • Velika Metla says:

     Balijaneru,kevći ti nama i laj koliko god voliš! Dobili ste po leđima,i to vam se svidelo pa ćete opet!

  • Milan says:

   Bio je to i SECESIONISTIČKI i GRADJANSKI rat. I u Hrvatskoj i u BiH, slicno kao sto je 1860-tih bio u SAD. Tad u SAD su secesionisti (Jug, ili Konfederacija) izgubili, nisu se uspeli otcepiti. U bivsoj Jugoslaviji secesionisti su dobili pomoc od stranih sila koje su radile na unistenju Jugoslavije, i otcepili se. Vrlo jednostavno. Na nivou Jugoslavije ratovi su bili secesionisticki, unutar granica predratne SR Hrvatske i SR BiH ratovi su bili gradjanski.

  • Velika Metla says:

   Balijaneru,to je samo balijama kao tebi jasno i NIKOME drugome! Čak i u Japanu znaju za vašu laž zvana Srebrenica! E sad,što su se Srbi branili i vi dobili po leđima zahvalite vašem babi Aliji! Ti hoćeš da se Srbi ne brane dok ih tamanite? E za Heb*o si se,malo mnogo! Srbi nikako nisu mogli izvršiti agresiju na svoju zemlju i svoj narod,nego smo odrali vas balijanere onako po meri,kako ste i zaslužili! Ajmo dalje!

  • zig says:

   bio je iskljucivo gradjanski rat, niti jedna vojna struktura iz Srbije nije bila u HR posle 12 meseca 1991. god. Hrvatska, kao drzava je priznata , prvi dan,polovinom januara 1992. datume vi dobro znate. inace, koja se zemlja sprema za rat ta i ratuje, HR se spremala jos pocetkom '90-tih pa recite da nije tako.

   • Željko says:

    @zig Koja laž!! Tzv. JNA, odnosno vojska SRJ su se povukle iz dubrovačkog zaleđa, Konavala, Cavtata, otoka Visa, Lastova je bilo 24.05.1992.!!

    • Zig says:

     Ta tzv je bila zajednicka vojska. Ne znam kada je izasla Crnogorska , vasa, bratska vojska sa mora. Ali za Krajinu, Srem i Baranju je tako. Lazima se hranite, Srbe iz dna duse mrzite a u crkvi trazite oprost, od popa. Pricate o genocidu a zaboarvili ste da je 100-tine hiljada Srba pobijeno u 2sv. Ratu. Ono sto ste vi tada radili i Hitler nije mogao da svari. Daj se vise odvojite od rata, bio je i prosao, vreme vam prolazi u mrznji. Svi kafici puni muzike iz Srbije a na televiziji i radiju zabrana. Dziboni, Jura Stublic, Tereza Kesovija i da ne nabrajam, sve Velikiii Hrvati a svi su u Srbiju isli da pevaju i po pare. LICEMERNI STE DO NEBA. Odrastite vise

  • Željko says:

   @Zaharije Serak Da vas dopunim, agresija SRJ i Hrvatske zvanično od 1993.!!

   • kOle says:

    Ustaška pobuna je još ranije počela, pa ni jedna država to ne bi tolerisala, da su mene pitali trebali su da vas žestoko razvale na početku umesto što su delovali onako mlako... Ali to je danak što je JNA bila puna hrvatskog kadra...

 2. rajko says:

  Love nas na bućkalo. Nema razgraničenja, nema Dejtona 2, nema nikakvog sporazuma izmedju Srba i Albanaca, osim ako hoće da se dogovorimo oko Skadra i Drača, to možemo da pregovaramo. Sve ostalo je regulisano rezolucijom 1244 i medjunarodnim pravom i opštim principima. Pravno utemeljena i legalna nezavisna država Kosove je nemoguća, makar mi i pristali na nju, pa čak i da nema rezolucije 1244, a nje i te kako ima i to na punoj snazi. Šta god da mi potpišemo, nezavisno Kosovo bi napravilo lavinu krupnih problema širom sveta u dugom nizu godina. Tu ništa ne znači zapadno zaklinjanje da je "Kosovo" izuzetak. Ali Dačić u svom izdajničkom pohodu, obnevideo od pohlepe i gluv na svaki glas razuma zabasao je na neprohodni teren pregovaranja sa Albancima, pa lupeta za sve pare koje mu je AV dozvolio da pokrade.

 3. Miloš says:

  Sve i da si u pravu (a nisi), mi imamo pravo i obavezu da štitimo srpski narod u RS od genocida koji mu je bio namenjen, i po moralnim i po ljudskim i po Božijim zakonima! I to ne zaboravite nikada!

 4. Ivan says:

  Velike sile neće dozvoliti da se na Balkanu naprave državne granice koje bi se u većini poklapale sa etničkim . To je tako jer je takva politika velikih sila, dakle oni namjerno forsiraju vještačke tvorevine tipa BiH da bi održavali zamrznuti konflikt i da bi taj konflikt aktivirali kad im to bude u interesu.

 5. Dane Radakovic says:

  titina djeca opet srbima crtaju granice Srbi osvojili u Bosni 51 posto teretorije a milosevic potpisiva samo 49 posto GRAHOVO I titin drvar daje bosnjacima samo zato sto se PRINC RODIJO BLIZU DINARE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *