ДЕЈТОН је српски АВНОЈ и треба га чувати као очни вид!

DEJTON je srpski AVNOJ i treba ga čuvati kao očni vid!

11 oktobra 2016

dejton-6-43t

Piše: Miroslav Janković

I bi referendum u Srpskoj i ne bi oko njega ništa naročito a očekivalo se svašta. Ovako kažu oni Srbi koji nisu ni izlazili na njega, a oni koji su izašli već su polepili po njemu razne „istorijske etikete“. Ali od čega strepe oni treći koji su bili protiv njegovog održavanja? Ovoga puta ćemo o njima i njihovim strahovima.

Ako je minuli referendum otkopčao prvo dugme na dejtonskoj „ludačkoj košulji“, kako taj sporazum grubo a figurativno zovu Bošnjaci, onda će Srbima zapadno od Drine uskoro početi, kako slikovito napisa neko ovih dana, gaće da polako klize nadole. Zapravo , iz papira Dejtonskog sporazuma će, na radost Bošnjaka, početi da ispadaju njegova slova a da se uvis uzdiže njegov duh. Koji će na kraju postati novo slovo novog Dejtona. Tako će (ot)početi ostvarivanje četvrte po redu velike političke želje bosanskih muslimana u posljenjih 25 godina, a to je konačno raspakivanje Dejtonskog sporazuma. Nakon što su ispunjenje tri prethodne dočekali: raspad SFRJ, osamostaljenje Bosne i surovo kažnjavanje političkih i vojnih srpskih komandanata za rat ’92-95.g.

Ko je pažljivije i dublje ponirao u besne rečenice bošnjačkih lidera uoči, oko i posle referenduma, mogao je primetiti da svi iz prvog safa (reda) njihove političke lestvice mašu tom glagolskom imenicom: raspakivanje. Moglo bi se na kraju desiti da Milorad Dodik ovim referendumom dovrši ono što Ričard Holbruk nije sprečio u svoje vreme: da se BiH ne polovi na Federaciju i RS i da se Srpska suoči s gubitkom svoga nacionalnog imena, nakon što je najnovijom, hitrom postreferendumskom odlukom Ustavnog suda BiH izgubila pravo na svoj datum rodjenja. Iako ga je (kao) referendumom odbranila i potvrdila. Bošnjaci su već pripremili i novo ime za RS. Zvaće se “entitet 2”, nakon što će ono što se danas zove Federacija BiH biti imenovano kao “entitet 1”.

Dejtonski sporazum je istorijska “zenica oka” zapadnih Srba, u koju se nije smelo dirati. U Dejtonu su Srbi iz Bosne 1995. godine dobili više nego na Berlinskom kongresu 1878.,više nego Avnojem iz 1943. ili Ustavom SFRJ iz 1974. godine: da uzmemo samo te primere. Ono što nije mogao Karadjordje a pogotovo Obrenovići, ono što nije hteo Aleksandar Ujedinitelj a pogotovu Tito, Srbima je dao Dejton: bezmalo državu zapadno od Drine a na placu od pola Bosne.

Taj misteriozni mirovni ugovor, sa nekim javnosti nepoznatim a poodrazumevajućim članovima i fus-notoma, te sa Srbijom i Rusijom kao garantima, Srbi treba da čuvaju istom strašću a još većom političkom upornošću kao što su Slovenci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci i Bošnjaci muslimani čuvali Avnoj i Ustav iz 1974. godine. Jer, bilo kakvo i bilo kad raspakivanje papira iz baze Rajt Peterson sigurno će biti na štetu Srba. I eventualna federalna BiH od tri republike, kao zajednica bošnjačke, srpske i hrvatske komponenete, krojiće se tako da Srbi svojim teritorijalnim ustupcima, najpre u Posavini, treći put u poslednjih sto godina Hrvatima svojom zemljom „iskoličaju“ njihovu državu, na neki način.

Bošnjaci su srpski referendum dočekali s teatralnim besom i prikrivenim zadovoljstvom, čini se. Konačno su im se Srbi namestili da ih počnu raznim tužbama institucionalno mleti. Prvo su krenuli od Dodika, ostali će doći na red posle njega. Reagovali bi oni mnogo žešće, ali su procenili da Rusija stoji iza Dodika i da ketmanski treba malo pričekati sa žešćim odgovorom. Reis Kavazović je verujuće i ostale Bošnjake zato pozvao na sabur (mirnu reakciju). Vreme radi za njih a protiv Srba i Dodika, koji nije očekivao hladan prijem u Rusiji, pa je potom dao nekolike vrele izjave, od kojih će ostati zapamćena ona u Marićevoj “Ćirilici” “da smo mi Srbi iz RS mnogo ozbiljniji i odgovorniji od vas Srbijanaca i više volimo Srbiju nego vi”. Ne sećam se da je ijedan političar iz vrha vlasti Srba iz Bosne u proteklih 25 godina, otkada je sve ovo i počelo, izrekao veću uvredu “srbijanskim Srbima”. A količina i težina ove uvrede se dodatno i duboko prostire po širini podrazumevajućeg smisla pomenute Miletove izjave.

Bez obzira na Dodikov uspeh na lokalnim izborima, napadi na njega će se još više pojačavati, a očekivati je seriju bošnjačkih referenduma ili ideja u vezi s njima: izdvajanje Srebrenice iz RS, ukidanje distrikta Brčko, menjanje imena Republike Srpske… Dok sam pisao ovaj tekst, stiže vest da Forum bošnjačkih intelektualaca, najradikalnija skupina školovanih glava u FBiH, predlaže da se hitno održi referendum za prestanak postojanja Dejtonskog mirovnog ugovora, jer ga je, po njima, srpski referendum praktično obezvredio. I da se aktivira predratni Ustav Republike BiH u kome Republika Srpska pravno uopšte i ne postoji. A neki u Bosni idu toliko daleko pa predlažu da se nadolazećim Arapima počne tabati prostor za njihovo proizvodjenje u status četvrtog konstitutivnog naroda. Kako bi Bosna konačno postala nacionalno simetrična: tvorili bi je dva muslimanska i dva hrišćanskla naroda. Drugi prete referendumom i u Sandžaku, zapravo huškaju Bošnjake u njemu da se ugledaju na Dodika. Koji bi Srbiji uskoro mogao postati “olovna nanogica”. Pokazaće vreme da je bilo bolje da su Srbi iz RS pevali pesme Dejtonskom sporazumu, kao što su pevali Avnoju, jer bi ubrzo mogli slušati guslarsku tugovanku o njemu. Kao što smo uz gudalo oplakali mnoge slavne ali izgubljene bitke.

KOMENTARI8 komentara

 1. Trifun says:

  Bwhaaaaaa...Mogu muslimani da rade sto god hoce u svom drzavnom entitu. Ako hoce razlaz mi smo za to spremni vise nego oni. A vi smradovi kukavicki iz Beograda, VISICETE SVI DO JEDNOGA, IZ MEDIJA I VLADE NA TERAZIJAMA ZA PLJACKU I VELEIZDAJU! Zapamtite sto sam vam rekao. Necete se izvuci. Beograd ce biti spaljen to temelja! Koja Bastilja. Obruc se steze. Rusija je 100% uz RS!

  • Serbon says:

   Šta je bre Bosanac? Mamu vam nezahvalnu, za vas smo se borili, zbog vas smo izgubili ugled u svetu, izgubišmo Crnu Goru i Kosovo a ti tu pišeš da će Beograd biti spaljen do temelja? Smrdljivi bosančerosu, jadan li si. Ne traži utočište u Srbiji ako napravite nekakav problem, i ako te pojure iz BiH k'o one tvoje iz Hrvatske. Dovoljno ste nas unakazili i uprljali nam ugled u svetu, i još kakav sve kriminal pravite po Beogradu. I hvala vam. Tako ti je kad se borimo za lopove.

  • Hans says:

   Auuu, teške riječi na račun Srbije. Sramota, i to velika. 😌

 2. Željko says:

  Rusija je jedna benzinska crpka i nista vise vidjet cete za nesto vise od tri mjeseca kada se u sijecnju 2017. promijeni USA administracija i kada dodje predsjednica USA !!

 3. Batina says:

  Republiku Srbsku treba sacuvati po svaku cijenu jer je ona nukleus za obnovu Dusanovog Carstva.

 4. Mesar says:

  Ne seri majmune. Nema boljih Srba od Srba iz Republike Srpske.

 5. frka says:

  Ova dvojica gore nisu Srbi nego musliman i rvat.Srbi tako ne znaju da mrze sebe.

 6. tinman19 says:

  A kako misliš, Trifune, preživjeti bez Beograda???? Republika Srpska je nevidljiva tvorevina koja ne služi ničemu i bez Srbije i Beograda ne može opstati niti jedan dan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *