Дела славних сликара из колекције Војвођанске банке

Dela slavnih slikara iz kolekcije Vojvođanske banke

27 oktobra 2016

izlozba-vojvodjanska-banka

Umetnička dela nacionalnih slikara druge polovine 20. veka, koja Vojvođanska banka ima u svom vlasništvu, izložena su u Galeriji Matice srpske. Slavni Milan Konjović zauzeo je u velikoj galerijskoj sali centralno mesto, ali će posetioci, za koje je ulaz na ovu izložbu pod motom „Odgovorno u kulturi” besplatan, moći da vide i dela Milana Kerca, Milana Kesića, Miće Popovića, Save Stojkova…

Izloženo je 45 dela nastalih u poslednjih tridesetak godina, od oko 600, koliko se nalazi u fondu Vojvođanske banke. Upravnica GMS Tijana Palkovljević Bugarski navodi da je odabrano onoliko koliko je moglo da stane u veliku salu, a da bude što reprezentativnije i dopadljivije, i da predstavlja ono što jeste odlika ove kolekcije, a to je umetnost koja je nastajala na podneblju Vojvodine.

U postavci su i radovi ranijih upravnika Galerije Matice srpske koji su istovremeno bili slikari – prvog upravnika iz 1947. godine Milivoja Nikolajevića i Milana Solarova, sa kojima izložba počinje, a nastavlja se kroz presek autora koji su i darodavci Galerije – Vere Zarić, Petra Mojaka, Darka Mandića, čija su dela i u kolekciji ove ustanove.

Simbolično su na taj način predstavljene i veze GMS i Vojvođanske banke, koja će novčano pomoći obnovu fasade zdanja na Trgu galerija i izgradnju lifta za osobe sa invaliditetom. To je, po rečima direktorke za društveno-odgovorno poslovanje banke Zorice Džide, 5,2 miliona dinara.

„Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji dogovoreno je da GMS uradi profesionalnu, kvalitativnu i kvantitativnu analizu onoga što banka poseduje i da po svojim visokim stručnim standardima da pregled stanja. Jedna faza je obavljena, i deo onoga što su do sada snimili vidi se na izložbi”, dodaje Džida.

Tijana Palkovljević Bugarski kaže da su slike u dobrom stanju i da neće biti puno konzervatorskog posla. Ocenjuje da je ovo uzoran primer saradnje privrede i kulture i ističe da novac koji banka izdvaja čini 10 odsto troškova potrebnog za renoviranje.

„U fazi smo iščekivanja sredstava od Ministarstva kulture za obnovu fasade, a kroz ovu saradnju smo se potrudili da na neki način sami ostvarimo više od 10 odsto ukupnih troškova i da tako pokažemo da kultura ne čeka samo da dobije novac, nego da i te kako može da zaradi kroz svoju osnovnu delatnost, a to je briga o kulturnom nasleđu koje se čuva ne samo u ustanovama kulture, nego i u drugim ustanovama i institucijama”, kaže upravnica Galerije Matice srpske.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *