Дела српских уметника у Шангају

Dela srpskih umetnika u Šangaju

1 decembra 2017

U Muzeju kineske umetnosti u Šangaju 30. novembra biće otvorena izložba „Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost“ na kojoj će se predstaviti devet internacionalno afirmisanih i prepoznatljivih srpskih umetnika.

Reč je o projektu kojim se prvi put kineskoj publici predstavlja srpska savremena umetnička scena, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

„Putovanje“ u nazivu izložbe metaforički sugeriše na selidbu ili izmeštanje kao afirmativni princip za uspeh umetnika na evropskoj ili svetskoj umetničkoj sceni, dok se u ovom slučaju predstavlja u okviru šireg egzodusa pretpostavljene srpske savremene umetničke scene i njenog prvog prikazivanja kao takvog u Kini.

Sa druge strane, naziv izložbe predstavlja i poziv upućen posetiocu da se upusti u sopstveno čulno i duhovno putovanje kroz savremenu umetnost, odnosno teme ili narative koje obrađuju selektovani radovi, a koji operišu u domenu univerzalnih tema današnjice.

Umetnici obrađuju teme kao što su: život u doba razvijenog kapitalizma, globalizma, kulture konzumerizma, identiteta, telesnosti i njene fragilnosti, odnosa prema prirodi i savremenog nomadizma, intimnosti predmeta, njegove utilitarnosti i transformacije ili redefinicije unutar galerijskog prostora, virtuelne realnosti itd.

Svojom koncepcijom i selekcijom izložba nudi kompleksan prikaz savremene umetnosti uglednih srpskih umetnika kroz izbor radova raznolikih po sadržaju, ali i mediju, pa će kineska publika moći da pogleda slike, crteže, skulpture, video radove, objekte i složene prostorne instalacije.

Svoja dela će predstaviti Mihael Milunović, Nikola Kolja Božović, Ivan Grubanov, Ivana Bašić, Đorđe Stanojević, Olivera Parlić, Brankica Žilović, Branislav Nikolić i Vuk Ćuk.

Domaćin izložbe je Čajna art mjuzeum (China Art Museum) u Šangaju, jedan od najznačajnijih muzeja savremene umetnosti u Kini koji je svojim pozivom iskazao izuzetnu čast Srbiji da se domaći umetnici predstave široj umetničkoj zajednici zemalja koje objedinjuje inicijativa Pojas i Put.

Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je značaj ove inicijative i njegovu stratešku dimenziju na polju razvijanja i unapređenja kulturnih veza i razmena kroz već započete mnogobrojne bilateralne odnose i saradnje između Srbije i Kine, navodi se u saopštenju.

Izložba u Šangaju će biti otvorena do aprila 2018. godine, a zatim je planirano da bude premeštena u Srpski kulturni centar u Pekingu gde će publika moći da je pogleda do kraja novembra naredne godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *