DEMANTI: Na Jahorini nema NATO radara

DEMANTI: Na Jahorini nema NATO radara

10 maja 2014

reg radari_620x0Na Jahorini nema nikakvih radara niti infrastrukture za raketni štit NATO! Ovo je jasan odgovor predstavnika NATO u BiH, nadležnih institucija BiH i Srpske povodom informacije da se na ovoj planini nalazi radarski sistem Alijanse.

– NATO nema ni radarsku, ni infrastrukturu raketnog štita u BiH, niti ima ikakvog povezivanja raketnog štita između NATO i BiH – rekla je portparol NATO štaba Sarajevo Ines Kuburović.

Mediji u RS i FBiH preneli su informaciju da su na Jahorini instalirani radari Severoatlantske alijanse u okviru Balkanskog regionalnog pristupa vazdušnoj odbrani (BRAAD).

Naveli su da je radar na Jahorini jedan od četiri koliko NATO planira da ih postavi u regionu. Ostali bi, navodno, trebali da budu postavljeni u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Međutim, u štabu NATO u Sarajevu tvrde da je projekat BRAAD trenutno u fazi tehničke analize, te da nijedna zemlja još nije donela nikakvu odluku, niti preuzela obaveze koje se tiču konačnih rezultata, uključujući učešće, finansiranje i lokacije na kojima bi se nalazila oprema za vazdušno osmatranje.

I u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH „Novostima“ je u petak potvrđeno da je radarska stanica na Jahorini, čiju fotografiju su objavili internet portali u tekstu o radarskim sistemima NATO, izgrađena za potrebe Sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem u BiH, te da nije reč o NATO sistemima.

– Objekat radarske stanice na Jahorini i opremu koristi Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH – istakli su u ovoj direkciji.

I zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac odbacio je kao netačne navode da je u okviru inicijative BRAAD na Jahorini postavljen radar koji bi mogao biti u sklopu NATO raketnog štita na Balkanu.

– Inicijativa BRAAD bila je u Ministarstvu odbrane BiH pre mog dolaska. Ta inicijativa prosleđena je Predsedništvu BiH koje o njoj još nije ni raspravljalo – izjavio je Marjanac.

On je naglasio da s obzirom na činjenicu da o BRAAD-u uopšte još nije raspravljano u institiucijama BiH nema ni govora da su u sklopu te inicijative postavljeni i u funkciji bilo kakvi radari.

MAJKIĆ: LAŽNE PREDIZBORNE INFORMACIJE

Predsedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kaže, za „Novosti“, da se ovakvim lažnim informacijama nastoji oslabiti poverenje građana u institucije RS:

– Cilj takvih predizbornih materijala jeste da se umanje nastojanja Srpske da dobro kontroliše NATO integracije unutar BiH. Jasno se vidi da je nekome stalo da sav dosadašnji napor baci pod noge i da se unesu sumnje u buduće postupke, koje čini vlast SNSD.

RADMANOVIĆ NIJE DAO SAGLASNOST

Član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović nije dao saglasnost na postavljanje bilo kakvog radara na Jahorini u sklopu NATO programa BRAAD – saopštio je kabinet člana Predsedništva BiH.

Naveli su da je Ministarstvo odbrane BiH pre izvesnog vremena uputilo Predsedništvu BiH na razmatranje dokument u kome se predlaže donošenje određenih odluka u vezi sa NATO programom BRAAD.

– Član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović je na sednici Predsedništva BiH sprečio usvajanje odluke u vezi sa ovim pitanjem. Ova vest je najobičnija dezinformacija, koja služi u propagandne i predizborne svrhe, s ciljem smišljene diskreditacije vlasti i predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH – dodaje se saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *