ДЕМОН СА ПЛАВИМ ОЧИМА: Ужаси сестре Барте били су још гори него у филму – Сестре су тукле децу шибама, па на ране сипале сирће и слану воду

DEMON SA PLAVIM OČIMA: Užasi sestre Barte bili su još gori nego u filmu – Sestre su tukle decu šibama, pa na rane sipale sirće i slanu vodu

23 februara 2021

MEĐU mnogobrojnim teškim scenama filma „Dara iz Jasenovca“, koji je pre dve večeri doživeo svetsku televizijsku premijeru, publika je možda najviše bila potresena zlodelima žene nebesko plavih očiju, čiji pogled ledi krv u žilama.U pitanju je sestra Barta Pulherija, glavna upravnica dečijeg logora u Jastrebarskom.

Istorijska drama reditelja Gage Antonijevića, po scenariju Nataše Drakulić, prikazuje svakodnevni život u koncentracionom logoru iz ugla desetogodišnje devojčice Dare Ilić, koja je uhapšena sa starijim bratom, majkom i dvogodišnjim bratom Budom na Kozari. Njen otac je već zatvoren u Jasenovcu i radi kao grobar na stratištu Gradina, znajući da će jednog dana i sam sebi iskopati grob. Ubrzo pre dolaska u ženski i dečji deo logora Stara Gradiška, Darina majka i stariji brat su ubijeni. Nakon toga, priča se fokusira na Darinu odlučnost da održi obećanje koje je dala majci: da se nikada neće odvojiti od malog brata, čak i kada on postaje sve slabiji i kada žene koje su brinule o njemu u logoru budu ubijene ili odvedene u Nemačku na prinudni rad.

Uslovi u logoru

Sam logor, osnovan je početkom jula 1942. po odluci ustaškog poglavnika Ante Pavelića u cilju „planskog odgajanja“, odnosno vaspitavanja u ustaškom fašističkom duhu i bio pod upravom časnih sestara Kongregacije sv. Vinko Paulski. U njega su se smeštale bebe od šest meseci pa sve do dece do do 14 godina. Uslovi u kojima su deca boravila bili su katastrofalni, a mnoge časne sestre čuvarke logora isticale su se u zlostavljanju, drastično su kažnjavale decu za svaki prestup. A pre užasne torture deca bi u logor stizala iznurena, bolesna i gotovo gola. Ništa iole prihvatljivo nije bilo obezbeđeno za njihov smeštaj, nije bilo čak ni hrane za decu. Deca su bolovala od najmanje jedne teške bolesti, a mnoga su imala istovremeno i više bolesti, dizenteriju, tifus, skorbut, upalu pluća, difteriju. Zbog gladi, bolesti i načina „vaspitanja“ dnevno je umiralo po nekoliko dečaka i devojčica. Umrla deca sahranjivana su po desetak zajedno u mestu Jastrebarsko.

Kako je Barta ubijala

– Ustaški metod ubijanja dece od 3 do 10 godina ovako je izgledao. Pitali bi: Deco, ko želi da vidi mamu i tatu? ili Deco, ko hoće čokoladu?. Deca bi se javljala: Ja, ja, ja, ja. Onda bi ih sve poveli do jame i udarcem čekića u glavu ubacivali u nju – ispričao je svojevremeno za „Politiku“ Gojko Rončević, koji je kao sedmogodišnjak, tri meseca bio u Jastrebačkom. Pred njim je sestra Barta budakom ubila dvoje dece.

Svima je, svedoči Zorka Delić, takođe jedna od preživelih, sestra Barta govorila da su banditska deca i da ih treba pobiti. Deca su bila primoravana da pozdravljaju ustaškim pokličem „Spremni!“, a deca koja to ne bi uradila bila su bacana u samicu i premlaćivana. Sestre su ih tukle šibama a onda na otvorene rane sipale sirće ili slanu vodu.

Barta Pulherija, šezdesetogodišnja časna sestra, posebno je bila ozloglašena po svojim postupcima prema deci, a bila je upravnica logora. Kao svastika Mile Budaka, ustaškog ministra i ratnog zločinca, uspela je da na kraju rata pobegne iz zemlje. Preko časnih sestara „milosrdnica“ ustaše su, sistematski i na surov način, sprovodile plan „prevaspitanja“ partizanske dece u ustašku mladež i svoje „janjičare“.

Po informacijama dostupnim na internetu navodi se da je sestra Barta posle rata emigrirala u Austriju.

Na Wikipediji se navodi da je u logoru, prema podacima Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača NR Hrvatske, bilo zatočeno 3.336 dece. Prema istim podacima, u logoru je do kraja oktobra 1942. umrlo najmanje 449 dece.

U filmu „Dara iz Jasenovca“, mnogi naši poznati glumci imali su zapažene uloge, a oni koji su tumačili ustaške mučitelje Jasenovca neretko su govorili koliko im je bilo teško da obave svoj posao. Mnogi su razmišljali i da uloge odbiju. Ulogu bezosećajne sestre Barte Pulherije, igrala je glumica Tatjana Kecman.

Tatjana glumi od svoje sedme godine kada je odigrala ulogu male Stojanke u seriji „Osma ofanziva“ u režiji legendarne Sofije Soje Jovanović. Po završetku Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vladimira Jeftovića i posle nekoliko zapaženih uloga u poznatim filmskim ostvarenjima, Tatjana svoju karijeru usmerava prvenstveno na pozorište. Deset godina je bila angažovana u KPGT-u gde je ostvarila značajne uloge, a široj pozorišnoj publici u zemlji i inostranstvu poznata je po nizu uspešnih autorskih projekata: „Prekobrojna“, „Suteren“, „Kentaur“, „Ludilo udvoje“, „Iza scene“, „10:1“, „Više sreće ovaj put“, „A gde su kokoške?“, „Sirena i Viktorija“, „Ženska posla“.

Ipak, nesumnjivo je da je „Dara iz Jasenovca“ jedan od onih koji će joj obeležiti karijeru.

(Vanted.rs)

KOMENTARI13 komentara

 1. Portopranco says:

  Meni je dobar onaj film koji me ispuni emocijama i ostane mi u memoriji.Došao sam iz Trsta u Republiku Srpsku pogledati film Dara iz Jasenovca i nekoliko dana nakon gledanja još mi se vraćaju scene iz filma i pod snažnim sam dojmom scena koje sam vidio.Da film je TEŽAK,ali takav i mora biti film koji govori o konc-logoru i genocidu koji su hrvati izvršili nad Srbima,Židovima i Romima.Ovaj moćan film koji je snimljen po scenariju Srpkinje iz Like,već sad je postao značajan događaj u našoj istoriji.Filmom Dara iz Jasenovca mi Srbi definitivno raskidamo sa zabludama o bratstvu i jedinstvu i nekakvom jugoslovenstvu.Da, nakon svih zabluda došlo je pravo vrijeme za to.

  • Pendrek says:

   Za istinu nikada nije kasno, daj Boze da sto pre svet sazna ko su ustashe i kurvati.

   • Portopranco says:

    Upravo tako.Mi,deseci hiljada Srba protjeranih iz Šibenika,Zadra,Drniša,Knina,Benkovca i Ravnih Kotara,a koji danas živimo u Trstu,sa ogromnim nestrpljenjem smo čekali da vidimo film Dara iz Jasenovca.Da vidimo ekranizaciju onoga što se nama događalo u stvarnosti,da vidimo taj prokleti i krvavi hrvatski nož pod srpskim grlom.Film je danas kako vidim dostupan svima i svi mogu da ga vide.Moćan je i uvjerljiv.Mi Srbi moramo uraditi sve što je moguće da hrvati više nad nama ni pod kakvu cijenu ne izvrše još jead genocid.

  • Cp6a says:

   Isto, brate. Da dodam da mi se sviđa i što je svesrpski projekat i što je imao svesrpsku premijeru. Tako treba, nametnute nam granice treba ignorisati do potpunog ukidanja. Glumci su bili odlični, i Dara i mali Budo, ustaše iz BeGea na visokom nivou, a najpotrsniji su mi bili pogledi dečice u podrumu. To nikako ne mogu da zaboravim.

 2. Kulak says:

  Fenomenalna uloga Tatjane Kecman.Sjajna uloga u moćnom filmu.

 3. E.Lirsch says:

  Eh kako je to NEKAD bilo? Jastrebarsko i kasarna "Franjo Ogulinac-seljo" Oklopna brigada sa 1000 vojnika... VP 2464/37 LPA 57/2 samohpodke sa dve cevi... a Februar 1975- maj 1976 Za vrenme Ustaskih pohoda 90-tih nisu smeli da udare jer je brigada osatla u punom sazivu i izasli su bez borbi u pravcu Bkjelovara. Logor za decu je nekih 200 metara od kasarne. Uzas od pokatolicenih demona.

  • E.Lirsch says:

   ispravka VP 2465

  • tigar says:

   Kada Kusturica bude napravio film,Kurvati će se sami zakopavati u jamu..

   • Cp6a says:

    Podržavam, i zbog talenta i zbog imena, mada i strepim da li bi mogao to da iznese. On je majstor štosa i duha, ne znam kako bi mu ovako ozbiljna i teška tema legla. Ali eto, neka mu to bude izazov, a takav čovek sigurno izazove voli.

 4. Pendrek says:

  Radili bi to oni i danas opet isto! Kakva demonska kvazi drzava. nema goreg od pokatolicenih Srba, prokletni bili.

 5. Dražen Jovan Petrović says:

  Genijalna je ideja da scenario za film Dara iz Jasenovca napiše Srpkinja iz Like.Zato što je srpski narod iz Like gadno postradao od ustaškog noža.Nataša je iz Korenice,a u tom kraju je srpska krv tekla u potocima.Scenaristica iz Like,glavna glumica Biljana Čekić iz Potkozarja gdje su sjećanja na svirepe ustaške zločine i danas svježa i živa.To su sve elementi koji film Dara iz Jasenovca čine moćnim,snažnim i uvjerljivim.Remek djelo!

 6. Milan Dog says:

  Ludi sektasi "hriscanske" katolicke "vere". Zanimljivo da samo oni imaju opsednute, ni u jednoj drugoj religiji nema opsednutih, samo kod njih. Jasno je, to je demonska religija.

 7. Ivke says:

  Ne postoji fil koji bi pokasazo pravu sliku i bolest Ustasa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *