Demonizacija bogataša izjednačena sa progonom Jevreja

Demonizacija bogataša izjednačena sa progonom Jevreja

28 januara 2014

perInvestitor iz Silicijumske doline Tom Perkins uzburkao je javnost svojim stavom o današnjem odnosu društva prema bogatašima.

U pismu koje je objavio Vol Strit Džornal, Perkins krajnje neumesno upoređuje napade „progresivnih aktivista“ na najbogatijih jedan odsto građana sa hajkom na Jevreje u nacističkoj Nemačkoj 30-ih godina prošlog veka.Perkins je u skandaloznom pismu povezao pokret „Okupiraj“ s „Kristalnom noći“, zloglasnim pogromom Jevreja u novembru 1938. godine, piše britanski Telegraf, a prenosi hrvatski Tportal.

„Pišući iz epicentra progresivne misli, San Franciska, pozvao bih da se obrati pažnja na paralele između fašističke nacističke Nemačke i rata protiv njenih ‘jedan odsto’, naime njezinih Jevreja, s progresivnim ratom prema američkih jedan odsto, naime bogatašima“, napisao je Perkins u pismu naslovljenom „Stiže progresivna Kristalna noć?“.

„Od pokreta ‘Okupiraj’ do demonizacije bogatih, ugrađene u svaku reč naših lokalnih novina San Francisko Kronikl, uočavam rastuću plimu mržnje prema uspešnih jedan odsto“, poručio je on.

Perkins spominje antipatiju u San Francisku prema luksuznim „Guglovim autobusima“ koji prevoze radnike do njihovih dobro plaćenih radnih mesta, kao i sve veći gnev zbog porasta cena nekretnina do čega su doveli bogati kupci koji rade u internets kompanijama.

„To je veoma opasno skretanje u našem američkom razmišljanju… Kristalna noć bila je nezamisliva 1930; je li njen nasledni ‘progresivni’ radikalizam nezamisliv sada?“, zapitao je Perkins.

Perkins je jedan od osnivača poznate investitorske kompanije „Kleiner, Perkins, Caufield & Byers“(KPCB). Ta kompanija je pokrenuta 1972. godine, i imala je važnu ulogu u razvoju Silicijumske doline.

Njegov stav je odmah izazvao reakciju samog KPCB-a koji navodi da Perkins već godinama ne učestvuje u radu kompanije, i poručuje da osuđuje njegove komentare.

Osim Perkinsove bivše firme, njegove stavove negativno su komentirisali i mnogi tehnološki preduzetnici iz Silicijumske doline.

Korisnici Tvitera ismejali su Perkinsa kao „bogatog idiota“, a Los Anđeles Tajms ocenio je njegovo pismo kao „sablasno, vulgarno i sramotno“.

Perkins ima diplome s MIT-a i Harvarda, a jedno vreme je bio u braku sa „kraljicom ljubića“ Danijelom Stil. Autor je knjige „Sex and the Single Zillionaire“ i ponosni je vlasnik jahtu ‘Malteški soko’ koju je 2006. kupio za 150 miliona dolara.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *