ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У САД УСЛЕД ПАНДЕМИЈЕ: Наоружани протестују против рестрикција због коронавируса

DEMONSTRACIJE U SAD USLED PANDEMIJE: Naoružani protestuju protiv restrikcija zbog koronavirusa

19 aprila 2020

Trampove pristalice su naoružane, uglavnom bez maski i rukavica, održale demonstracije na ulicama glavnih gradova Mičigena, Kentakija, Severne Karoline i drugih država u kojima su na snazi nešto restriktivnije mere za suzbijanje kovida19.

Konzervativci, od kojih su pojedini nosili zastavu Konfederacije, u sredu su na najvećem protestu u Mičigenu tražii ublažavanje oštrih odredbi poput one o ograničavanju kretanja i poslovanja u toj saveznoj državi.Njihov gnev usmeren je, pre svega na guvernerku Mičigena Grečen Vajtmer, koja dolazi iz demokratskih redova, a kojoj zameraju to što je mere izolacije produžila do 30. aprila.

Oni su automobilima zakrčili ulice glavnog grada države Mičigen, nazivajući guvernerku tiraninom, poredeći je sa Hitlerom i uzvikujući “Trampe, zaključaj je, nećemo se žaliti” i “Zaključaj naci ženu iz Mičigena”.

Sa druge strane, kao guvernerka treće američke države na vrhu lise zaraženih i preminulih, ona se suočava sa preko 20.000 državljana pozitivnih na koronu i blizu hiljadu mrtvih – što su skoro pa puni kapaciteti bolnica na teritoriji Detroita.

“Mali deo države protestuje i to je njihovo pravo”, rekla je demokratska guvernerka Mičigena Grečen Vajtmer za CNN.

“Što su duže napolju to je veća šansa da prošire COVID-19“, dodala je.

Neki uticajni američki konzervativci, kao što je radio voditelj i politički komentator Raša Limburga, podržali su ove proteste.

Američki predsednik Donald Tramp, koji želi što pre da pokrene ekonomiju, u četvrtak je predstavio smernice, u tri faze, za otvaranje zemlje. Međutim, odluku o primeni plana ostavio je guvernerima, iako je ranije ove nedelje kazao da ima “apsolutnu” vlast u tom pogledu.

Tramp je rekao da zemlje koje ispunjavaju kriterijume savezne vlade mogu početi u petak s prvom fazom ukidanja restrikcija, a očekuje se da će neke savezne države u petak objaviti plan ukidanja restrikcija.

“Imamo vrlo različite države. Ako pogledate Montanu, Vajoming, Severnu Dakotu – to je puno drugačije od Njujorka, puno drugačije od Nju Džersija”, zaključio je Tramp.

((Vanityfair/Serbian Times – FOTO: Jeff Kowalsky/Vanityfair))

KOMENTARI8 komentara

 1. Slobodanka says:

  Ovi što proteatuju u SAD udaraju glavom kroz zid. Ušli su u politizaciju, umesto da na prvo mesto stave zdravstvene podatke. Ne navijam za demokratsku stranku, nego gledam suštinu problema. Time pokazuju da Amerikanci baš i nisu jedinstveni kad im je država napadnuta, a to je bila dosadašnja predstava o Amerikancima. SAD trenutno ima ukupno zaraženih 738.923, a testiranih ima 3.722.209 (5,04 puta više testiranih u odnosu na broj zaraženih); ili testiranih ima 11.245 na 1 milion stanovnika. Poredjenja radi Rusija trenutno ima ukupno zaraženih virusom 36.793, a testiranih ima već 1.831.892 (49,79 puta više testiranih od broja zaraženih), ili 12.553 testiranih na 1 milion stanovnika. Jasno je da je Rusija u prednosti jer brža je u testiranju a ima manji broj zaraženih. Rusija ima prednost u tome što će ranije otkriti bolesne i pre će pristupiti njihovom lečenju, imaće i manju smrtnost. U Rusiji od 36.793 zaraženih već se oporavilo 3.057 dok 313 je umrlo (10,24% umrlih u odnosu na broj oporavljenih). U SAD od 738.923 zaraženih već se oporavilo 68.285 dok umrlih ima 39.015 (57,14% umrlih u odnosu na broj oporavljenih).

  • Ivke says:

   Ma daj koga da slusamo Bil Gejtsa? samo mi srbi ovako unisteni padamo u depresiju... niko ddrugi na svetu nema policijske casove ... jedi smo mi u glavu-ubijeni

   • Slobodanka says:

    Bila Gejtsa slušamo ako dozvolimo da nas bude što više zaraženih, kako te cifre rastu on se sladi koliko bi vakcina mogao da proda. Da slušamo svoje stručnjake, mi u startu nismo imali ni dovoljno testova, šta smo drugo mogli da preduzmemo nego oštrije mere distanciranja. Rusija je isto primenila mere socijalnog distanciranja i samoizolacije, odložila je i posetu crkvama za Uskrs, odložila je i Paradu pobede 09 maja. Ni oni nisu slušali Bila Gejtsa, nego svoje stručnjake. Zar mi treba da izmislimo nešto novo, kao vaška-obaška?

 2. Slobodanka says:

  Mičigen ima oko 253 hiljade stanovnika. Umesto da se drže mera za sprečavanje zaraze oni protestuju valjda zato da bi se što brže zarazili. U većem problemu od Mičigena su veliki gradovi SAD: Njujork, Los Andjelos, Čikago itd. Ne može se razmišljati samo lokalno, kako ne vide šta se dešava u velikim gradovima SAD. U saveznoj državi Kentaki najveći grad je Luisvil sa oko 700.000 stanovnika. Ima li u Americi obrazovanih ljudi medicinske struke? Zašto njih niko ne sluša?

  • Ivke says:

   Ko slusa struku nadrljo je medicinska struka je potplacena od SZO

   • Slobodanka says:

    Ne znači da su svi medicinski radnici podplaćeni da budu hulje. Nećemo valjda u pećinu kao gušteri.

 3. ene says:

  Eto ti ga na, oni imaju pravo da iznesu pumparice i magnume i tako da protestuju, a mi ne smemo tako nešto ni sa kukom ni motikom. Ah da, mi u svojim domovima iskazujemo tihi bunt, nama je više ugled Mahtama Gandi koji je u zatvoru provodio svoje beskonačne postove iz protesta. To je ekonomičnije u ovo doba krize. No mani, no it.

  • Ivke says:

   Pravo je kao i sloboda i uzima se u ruke a niko ti ga ne daje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *