ДЕМОНСТРАНТИ У ПАРИЗУ узвикивали да ће Макрону одсећи главу као краљу Лују XVI

DEMONSTRANTI U PARIZU uzvikivali da će Makronu odseći glavu kao kralju Luju XVI

18 marta 2023

NA NOVOM protestu protiv penzione reforme u Parizu, deo demonstranata je uzvikivao da francuski predsednik Emanuel Makron može doživeti sudbinu kralja Luja XVI koji je pogubljen tokom Francuske revolucije.

Demonstranti su uzvikivali: „Odsekli smo glavu Luju XVI, možemo to ponoviti sa Makronom“, piše Valeurs actuelles.Protest je održan na Place de la Concorde u Parizu, gde je i bila odsečena glava Luju XVI, prenosi britanska novinska agencija Rojters.

Demonstranti su na ovom trgu, u blizini Burbonske palate gde se održavaju sastanci Donjeg doma parlamenta, zapalili vatru. I u nju ubacili kartonsku figuru sa fotografijom Makrona u prirodnoj veličini.

I na ovom protestu je došlo do sukoba između demonstranata i policije. Najmanje jedan policajac je povređen. Policija je koristila suzavac, a privela je više od 60 učesnika protesta.

Zakon o povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine usvojen je bez glasanja u francuskoj skupštini.

U skladu sa čl. 49.3 Ustava zemlje o pravu izvršne vlasti da donese bilo koji zakon bez saglasnosti zakonodavne vlasti.

Penzijski staž će se postepeno povećavati i dostići 64 godine 2030. godine.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    haha i ja sam pomislio da će francuzi kada se ovo zahukta da ponovo izvuku giljotinu iz muzeja,vrlo lako to može da se desi.Mnogo lakše i brže nego što je bilo ko mogao da predvidi,jer ova vlada sad nastupa nasiljem i nasiljem će biti odgovoreno.Očigledno je da su se odmetnuli svi iz političke oligarhhije i da zavode diktaturu gazeći ustav i slobode SVIH francuza.Paš će KRV na ulicam uskoro i biće tamo haosa tek je počelo,isto kao i u holandiji i belgiji a počinje i u nemačkoj.Vide ljudi koji skotovi im glume političare i vide da ovi NEĆE da sidju sa vlasti po svaku cenu,e pa kada je tako onda samo pobuna ostaje:)UVEK JE BILO TAKO.Policija je sve brutalnija prema demonstrantima i neko će poginuti a kada se to desi ni vanredno stanje ni vojska na ulicama im neće pomoćo,tako to ide.

  2. LEON RADIC ZENICA BiH says:

    KAKO TAKAV VRSTAN PRAVNIK KAO STO JE ALEKSANDAR VUCIC NE UOCI TAKAV DAR SA NEBA I TAJ CLAN FRACUSKOG USTAVA PREPISE U USTAV SRBIJE PA DA ZA SVE SVOJE IMPROVIZACIJE IMA PRAVNO UTEMELJENJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *