Demontiranje URS je jedno dobro delo

Demontiranje URS je jedno dobro delo

1 avgusta 2013

cedomir-anticPiše: Čedomir Antić

Želeo bih da srpskom narodu i građanima Srbije čestitam važan korak ka daljoj demokratizicaji – demontiranje birokratsko-klijentelističke mreže pod nazivom „Ujedinjeni regioni Srbije“.

Izbacivanje URS-a iz vlade Srbije nesumnjivo nije posledica nedemokratske prirode ove stranke; njenog štetnog uticaja na ustavni poredak države; njenog razornog uticaja na srpsku privredu; njenog bednog i podlog odnosa prema Velikim silama (iskazanog u vreme kada su bezuslovno prihvatili svaki predlog utapanja srpskih opština sa Severa Kosova u albansku „Republiku Kosova“); nije reč ni o povremenim autošovinističkim i rasističkim ispadima prvaka ove stranke… Ipak, ostaje nam da se tešimo, kao i u vreme pada režima Slobodana Miloševića, da je jedno dobro delo nesumnjivo, kakvim god motivima bilo podstaknuto.

Stranka G 17 Plus/URS jedan je od simbila propadanja i dekadencije srpske političke elite. Za samo nekoliko godina od ekonomskog reformatora, zamajca reformi, baštinika programa državne nezavisnosti Srbije, istorijskog sporazuma sa kosovskometohijskim Albancima i borbe protiv korupcije… ova stranka postala je novi JUL: jedna mala birokratska koterija koja na telefonskim sednicama smenjuje narodne poslanike i partija nove nahijske podele Srbije …

Izbacivanje URS-a iz vlade Srbije, posle potpunog nestanka urbane podrške ovoj stranci do kog je došlo na izborima 2012. godine (kada je katastrofalno poražena u Beogradu, Novom Sadu i AP Vojvodini), znak je da su u Srbiji ipak moguće promene nabolje i da se uprkos svemu dugoročno ne isplati biti bahat, bezobziran, pragmatičan i sebičan.

Ukoliko se pokaže da je pad URS-a trajan, ovaj će događaj imati važnost za srpsku tranziciju uporediv sa značajem koji je nestanak „Jugoslovenske udružene levice“ imao za našu demokratizaciju.

U nadi da je ovo kraj jednog poglavlja naših reformi, pozdravljam vas svečanim pozdravom:

ŽIVELA SRBIJA ! ŽIVELA DEMOKRATIJA !

(Napredni klub)

KOMENTARIJedan komentar

  1. dekiar says:

    Čini mi se da si i ti bio Dinkićevo čedo, pa si kasnije napredovao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *