ДЕО ФРАНЦУСKЕ ТРАЖИ НЕЗАВИСНОСТ

DEO FRANCUSKE TRAŽI NEZAVISNOST

12 novembra 2021

Na francuskom pacifičkom ostrvu Nova Kaledonija referendum o nezavisnosti biće održan 12. decembra, izjavio je danas jedan francuski zvaničnik.– Visoki komesar Francuske (za tu teritoriju) Patris For je to saopštio tokom posete zajednici Ponerihuen na istočnoj obali Nove Kaledonije – piše francuski list “Mond”.

Time je potvrđen datum o održavanju referenduma koji je bio doveden u pitanje zbog pandemije kovida-19, navodi agencija Rojters.

Francusko ministarstvo za prekomorske teritorije je ranije ove godine saopštilo da će nakon referenduma, trećeg u istoriji ovog ostrva kao francuske prekomorske teritorije, uslediti dvogodišnji prelazni period kako bi se omogućilo Parizu da razjasni svoje odnose sa Novom Kaledonijom.

Datum održavanja referenduma je bio doveden u pitanje nakon što je glavni pokret za nezavisnost FLNKS u oktobru pozvao Pariz da odloži referendum, navodeći da je kampanja onemoguća zbog pandemije. Radio “Fransinfo” je danas javio da je odluku o održavanju planiranog referenduma kasno sinoć doneo francuski predsednik Emanuel Makron. Danijel Goa, jedan od glavnih ličnosti pokreta za nezavisnost, poručio je da će aktivisti za nezavisnost i dalje bojkotovati glasanje.

Ostrvo uživa veliki stepen autonomije, ali u bitnoj meri zavisi od Francuske u pitanjima kao što su odbrana i obrazovanje. Teritorija je u oktobru 2020. godine glasala protiv nezavisnosti od Francuske, budući da je 53 odsto glasača bilo za ostanak pod francuskom kontrolom.

To je, ipak, nešto manje u odnosu na 57 odsto na referenduu održanom 2018. godine.

KOMENTARI3 komentara

 1. radmila says:

  Svim zemljama koje su priznale Kosovo kao drzavu zelim gubitak teritorija, tj. odcepljenje. Ko drugom jamu kopa sam u nju pada.

  • 1389 says:

   Nadajmo se uskoro: ocepljenju Škotske da vratimo Britancima, ocepljenju Kaledonije da vratimo Francuzima, ocepljenju Sicilije da vratimo Italiji, ocepljenju Bavarske da vratimo Švabama, itd...

   • Ivke says:

    Nema mi sta da im vracamo... sami neka si lupaju glave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *