Deo prosvetara štrajkuje na početku školske godine

Deo prosvetara štrajkuje na početku školske godine

30 avgusta 2014

prazna-ucionica88 - CopyPočetak školske godine deo prosvetara umesto u učionicama dočekaće na ulici. Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u ponedeljak, prvog septembra, neće držati časove, već će organizovati protest u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića. Razlog da ne uđu u učionice je, kažu, apokaliptično stanje u obrazovanju i nebriga države o obrazovanju, od koga zavisi budućnost.

Prema rečima Dragana Matijevića, predsednika Unije koja ima 30.000 članova u oko 600 škola, jedina aktivnost njihovih članova biće prijem đaka prvaka. Najavio je da će im se na protestu priključiti i zdravstveni radnici, kako bi ih podržali i iskazali nezadovoljstvo zbog stanja u zdravstvu. Predstavnici Unije traže da se prosveta i zdravstvo izuzme iz najavljenog smanjenja plata, da se reši problem tehnoloških viškova i zaustavi neracionalno primanje novih nastavnika. Na listi zahteva je i uvođenje platnih razreda.

– Od 2008. godine plate u obrazovanju nisu povećavane, odnosno ukupan rast za pethodnih pet godina bio je svega 8,18 odsto, što je u poređenju sa rastom cena na malo pad realnih zarada za više od 20 procenata – naglasio je Vladimir Adžić, član predsedništva Unije.

Dan ranije, ministar prosvete dr Srđan Verbić na novinarsko pitanje kako će se štrajk Unije prosvetnih radnika odraziti na početak školske godine, naglasio je da nisu sindikati jedinstveni u odluci da je potrebno organizovati štrajk.

– Pitanje odnosa sa sindikatima ne bih svodio samo na štrajk. Postoji mnoštvo tema gde smo mi sa iste strane – naveo je Verbić i dodao da je tokom ove nedelje već imao dva sastanka s predstavnicima pojedinih sindikata.

I u ostalim sindikatima se slažu da je situacija teška, ali su odlučili da prvi septembar sačekaju u učionicama, a da štrajk, ako bude potrebe, organizuju kasnije. I Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti ima slične zahteve kao Unija.

SOMBOR: POSLEDNjE ZVONO

Dva dana pred početak školske godine, najstarija somborska OŠ „21 oktobar“, u centru grada, zvanično je prestala da radi.

Pet prvaka i stotinak đaka novu školsku godinu od ponedeljka pohađaće u OŠ „Bratstvo – jedinstvo“, udaljenoj svega dvadesetak metara, kao i prosvetni radnici i vannastavno osoblje, čiji će konačan status biti naknadno regulisan. To im je juče saopštio načelnik Školske uprave za Zapadnobački i Sevrenobački okrug Borislav Staničkov, sa sedištem u ovom gradu. To znači da je ovoj ustanovi, staroj 130 godina, odzvonilo poslednje zvono!

Zaposleni koji ostanu neraspoređeni, a nisu na listi za preuzimanje, dobijaće platu sve dok ne raskinu radni odnos i ne dobiju otpremninu. Odluku o gašenju škole donela je Skupština grada još početkom godine, kada je potpisan spoprazum s Ministarstvom pravosuđa da se zgrada ustupi na korišćenje Okružnom državnom tužilaštvu. (J. B.)

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *