ДЕПЕША „ВИКИЛИКСА“ ОТКРИЛА ВЕЛИКЕ СТВАРИ У ВЕЗИ КОСОВА: Ово је доказ…

ДЕПЕША „ВИКИЛИКСА“ ОТКРИЛА ВЕЛИКЕ СТВАРИ У ВЕЗИ КОСОВА: Ово је доказ…

17 новембра 2017

Да Србија неће много таласати око оспоравања косовске независности, бивши шеф дипломатије отворено је говорио Kондолизи Рајс, бившој државној секретарки САД, током сусрета који су имали у Вашингтону 2008. године.

На том састанку, према документу који Српски телеграф објављује, тадашњи министар спољних послова Србије отворено је рекао да је захтев Београда да се Међународни суд правде изјасни о проглашењу независности само мудар маневарски потез да се грађанима покаже да се тадашња власт на чијем челу је био Борис Тадић бори за јужну покрајину.

Јеремић је без длаке на језику Рајсовој причао о издаји Kосова, наводећи да је Тадић добио изборе захваљући причи о Kосову, да је питање суду само због тога и постављено, те да режим у Београду интересују евроатлантске интеграције (улазак Србије у ЕУ и НАТО).

СВЕ ЈЕ У ДОKУМЕНТИМА

Из Викиликсових докумената јасно се види да је Јеремић свесно бирао погрешно формулисао питање, те да одговор Међународног суда није могао да буде другачији и у корист Србије.

– У септембру 2008. на састанку са америчком државном секретарком Kондолизом Рајс Јеремић је тврдио да српска стратегија са МСП представља само паметан дипломатски и политички потез који ће омогућити српској влади да превазиђе питање Kосова и фокусира се на домаће реформе и евроатлантске интеграције. Такође, изнео је да ће случај пред МСП омогућити Влади да одржи предизборно обећање да ће се борити за Kосово без ангажовања у агресивнијим акцијама – стоји у процурилим Викиликсовим документима.

Подсетимо, на предлог Србије од овог суда захтевано је саветодавно мишљење о томе да ли је „Декларација о независности Kосова у складу са међународним правом“, што се сводило на питање да ли применљиво међународно право забрањује проглашење независности неког ентитета у саставу јединствене државе. Сасвим очекивано, суд је утврдио да такве забране нема.

Јеремић и Тадић о обећањима Рајсовој и питању које је постављено Међународном суду јуче нису желели да говоре.

ИСТИ ПРАВАЦ

С друге стране, шеф српске дипломатије Ивица Дачић за Српски телеграф каже да је учињена ненадокнадива штету Србији.

– Тадић и Јеремић су учинили огромну штету Србији погрешно постављеним питањем јер је то сада један од кључних аргумената приштинске стране. Не бих да користим грубе речи, али штета је огромна – подвлачи Дачић.

Са становишта суда је у реду, међутим, да је питање било другачије постављено, онда би МСП морао да се определи да ли је сецесија Kосова у складу са међународним правом, па би Србија данас имала аргумент више у одбрани KиМ.

Вјерица Радета, СРС

Јеремић и Тадић су велика превара, а Викиликс је само потврдио оно на шта ми упозоравамо већ годинама, а то је да су они НАТО лобисти који раде против српских интереса

Борко Стефановић, Левица Србије

Тадашња власт је била веома посвећена борби за Kосово, и то не може нико да оповргне. Питање су формулисали правници, а не Тадић и Јеремић. У сваком случају, није то била судбоносна ствар за нас иако је питање било погрешно формулисано.

Аналитичар Владимир Вулетић додаје да је пропуст Јеремића и Тадића ишао у правцу признања косовске независности.

Скотов аргумент

У којој мери је погрешно питање адресирано на МСП срозало данашњу позицију Београда у преговорима са Приштином сведочи и то што амбасадор САД Kајл Скот у интервјуу за Нови магазин као аргумент у прилог независности Kосова потеже управо овај потез српских власти. Он је навео да МСП је већ једном потврдио да је истина на страни Приштине, а не Београда.

– Јеремић се напутовао по свету тражећи да се не призна Kосово, а то није дало никакав резултат. Ствари су се закомпликовале, косовски чвор није размршен. За чије интересе и да ли је постојала нека инструкција да се то питање погрешно формулише, не знам – закључује Вулетић.

ХРОНОЛОГИЈА

– почетком јесени 2008. године, у оквиру Генералне скупштине УН, Србија покренула поступак за изгласавање резолуције којом би се од МСП затражило саветодавно мишљење о правној ваљаности самозваног проглашења косметске независности

– и поред наводног противљења неких утицајних држава, 8. октобра 2008. године Генерална скупштина дала је „зелено светло“ српској иницијативи

– од МСП је затражено саветодавно мишљење о следећем питању: „Да ли је једнострана декларација независности привремених институција самоуправе Kосова у складу са међународним правом?“

– у формулисању мишљења учествовало свих 15 судија МСП

– одлука саопштена 22. јула 2010. године

– МСП утврдио да једнострана декларација о независности Kосова није повредила међународно право зато што то право не садржи забрану таквих декларација

– на челу Владе која је поставила погрешно питање 2010. године био је Мирко Цветковић, док је председник државе био Борис Тадић, а шеф дипломатије Вук Јеремић

(Република)

KOMENTARI11 коментара

 1. Beli Orao says:

  Умјесто "гусала" требало је бити висажа ( лица )!!!

 2. Mi says:

  Не може остати не примећено да су св политичке групе радиле на сличан начин. Па су резултати изостали на свим пољима. Тако су постављајући питања да не увреде Кондолизу Рајс и њихова очекивања,испустили Косово, ратну оштету, осуду злочина над Србима, трговину органима. Наравно следећа постава је да не увреди Могеринијеву, оставила Србе на Косову на ветрометини српског и албанског олоша. Угурали су их невољно у Харадинијеву владу, као нехотице...Опет су извештаји слати тако да заштите Харадинаја, Тачија и њихове сараднике, да се на брзину прекњиже добра за која још враћамо кредите на њихов конто, да би ратни генерали Нато били намирени... Заклетве при инагурацији нису много значиле, нити значе, оне су само форма, и без Викиликса уочљива је духовна проституција политичких елита...

 3. Trifun says:

  Oni moraju biti kaznjeni za to! Moraju! Svi koji trguju nasim teritorijama i zrtvama za slobodu za svoje licne interese moraju odgovorati. Nase najvece bogastvo kao naroda i male drzave je sloboda za koju su pale ogromne zrtve. A oni trguju time, kako u Srbiji tako i van nje. A to ne moze proci bez velikih problema za drzavu. Nema nazad.

  • Velika Metla says:

   Трифун,сви они,досовци",шеткају по Страдији потпуно слободно и кезе се том истом нароиду директно у фацу,а народ ммртав! Ваљда тако треба да буде!

 4. PRVA LINIJA says:

  I STA SAD, NISTA, UMESTO DA DRZAVNI TUZILAC NA OSNOVU IZLOZENIH DOKAZA DIGNE OPTUZNICU I SA DOKAZIMA IH STRPA U ZATVOR ILI LUDNICU, STA SAD ? IZDAJA I LOPOVLUK PROLAZE NEKAZNJENO A SUTRA CE NEKO DA TRAZI NASU ZRTVU ZA ODBRANU ZEMLJE, DOK OLOSI NE BUDU U ZATVORIMA NEMA NAPRETKA

 5. Trifun says:

  Dacic je dio te zapadne agenture, nece on nikoga zafrkavati sa tim pricama. Njegov zapadni kontrolor je Matthew Palmer. Nema nazad.

 6. Pitagora says:

  U narodu ima onih koji polažu nade u jednog koji je potrošio kredibilitet dok je bio ministar spoljnih poslova kod Sablasti. Evo ga nasmejanog na slici pored Sablasti. Narod voli da se nada jer je glup. Zato je svaka patnja zaslužena.

 7. sergej says:

  Šta ste očekivali od Balije Jeremića i šizofrenog Tadića pobijte govna za primer drugima a šta očekujete od Čanka i Draškovića ioni predstavljaju izdajničku elitu Srpskog naroda U Kini se dobije tri godine zatvora ko nepoštuje himnu a ode izda državu i ubeđuje da je to zadobrobit svih nas.

 8. sax says:

  U svakoj normalnoj drzavi oni bi, odavno, bili osudjeni za IZDAJU, ali mi smo daleko od normalnog i jos dalje od drzave.

 9. Barakuda says:

  sax : Upravo tako, slažem se sa tobom, sve si rekao ! Kod nas se samo plaćenici smjenjuju na političkoj sceni !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u