ДЕПЕША „ВИКИЛИКСА“ ОТКРИЛА ВЕЛИКЕ СТВАРИ У ВЕЗИ КОСОВА: Ово је доказ…

DEPEŠA „VIKILIKSA“ OTKRILA VELIKE STVARI U VEZI KOSOVA: Ovo je dokaz…

17 novembra 2017

Da Srbija neće mnogo talasati oko osporavanja kosovske nezavisnosti, bivši šef diplomatije otvoreno je govorio Kondolizi Rajs, bivšoj državnoj sekretarki SAD, tokom susreta koji su imali u Vašingtonu 2008. godine.

Na tom sastanku, prema dokumentu koji Srpski telegraf objavljuje, tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije otvoreno je rekao da je zahtev Beograda da se Međunarodni sud pravde izjasni o proglašenju nezavisnosti samo mudar manevarski potez da se građanima pokaže da se tadašnja vlast na čijem čelu je bio Boris Tadić bori za južnu pokrajinu.

Jeremić je bez dlake na jeziku Rajsovoj pričao o izdaji Kosova, navodeći da je Tadić dobio izbore zahvaljući priči o Kosovu, da je pitanje sudu samo zbog toga i postavljeno, te da režim u Beogradu interesuju evroatlantske integracije (ulazak Srbije u EU i NATO).

SVE JE U DOKUMENTIMA

Iz Vikiliksovih dokumenata jasno se vidi da je Jeremić svesno birao pogrešno formulisao pitanje, te da odgovor Međunarodnog suda nije mogao da bude drugačiji i u korist Srbije.

– U septembru 2008. na sastanku sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs Jeremić je tvrdio da srpska strategija sa MSP predstavlja samo pametan diplomatski i politički potez koji će omogućiti srpskoj vladi da prevaziđe pitanje Kosova i fokusira se na domaće reforme i evroatlantske integracije. Takođe, izneo je da će slučaj pred MSP omogućiti Vladi da održi predizborno obećanje da će se boriti za Kosovo bez angažovanja u agresivnijim akcijama – stoji u procurilim Vikiliksovim dokumentima.

Podsetimo, na predlog Srbije od ovog suda zahtevano je savetodavno mišljenje o tome da li je „Deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom“, što se svodilo na pitanje da li primenljivo međunarodno pravo zabranjuje proglašenje nezavisnosti nekog entiteta u sastavu jedinstvene države. Sasvim očekivano, sud je utvrdio da takve zabrane nema.

Jeremić i Tadić o obećanjima Rajsovoj i pitanju koje je postavljeno Međunarodnom sudu juče nisu želeli da govore.

ISTI PRAVAC

S druge strane, šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Srpski telegraf kaže da je učinjena nenadoknadiva štetu Srbiji.

– Tadić i Jeremić su učinili ogromnu štetu Srbiji pogrešno postavljenim pitanjem jer je to sada jedan od ključnih argumenata prištinske strane. Ne bih da koristim grube reči, ali šteta je ogromna – podvlači Dačić.

Sa stanovišta suda je u redu, međutim, da je pitanje bilo drugačije postavljeno, onda bi MSP morao da se opredeli da li je secesija Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, pa bi Srbija danas imala argument više u odbrani KiM.

Vjerica Radeta, SRS

Jeremić i Tadić su velika prevara, a Vikiliks je samo potvrdio ono na šta mi upozoravamo već godinama, a to je da su oni NATO lobisti koji rade protiv srpskih interesa

Borko Stefanović, Levica Srbije

Tadašnja vlast je bila veoma posvećena borbi za Kosovo, i to ne može niko da opovrgne. Pitanje su formulisali pravnici, a ne Tadić i Jeremić. U svakom slučaju, nije to bila sudbonosna stvar za nas iako je pitanje bilo pogrešno formulisano.

Analitičar Vladimir Vuletić dodaje da je propust Jeremića i Tadića išao u pravcu priznanja kosovske nezavisnosti.

Skotov argument

U kojoj meri je pogrešno pitanje adresirano na MSP srozalo današnju poziciju Beograda u pregovorima sa Prištinom svedoči i to što ambasador SAD Kajl Skot u intervjuu za Novi magazin kao argument u prilog nezavisnosti Kosova poteže upravo ovaj potez srpskih vlasti. On je naveo da MSP je već jednom potvrdio da je istina na strani Prištine, a ne Beograda.

– Jeremić se naputovao po svetu tražeći da se ne prizna Kosovo, a to nije dalo nikakav rezultat. Stvari su se zakomplikovale, kosovski čvor nije razmršen. Za čije interese i da li je postojala neka instrukcija da se to pitanje pogrešno formuliše, ne znam – zaključuje Vuletić.

HRONOLOGIJA

– početkom jeseni 2008. godine, u okviru Generalne skupštine UN, Srbija pokrenula postupak za izglasavanje rezolucije kojom bi se od MSP zatražilo savetodavno mišljenje o pravnoj valjanosti samozvanog proglašenja kosmetske nezavisnosti

– i pored navodnog protivljenja nekih uticajnih država, 8. oktobra 2008. godine Generalna skupština dala je „zeleno svetlo“ srpskoj inicijativi

– od MSP je zatraženo savetodavno mišljenje o sledećem pitanju: „Da li je jednostrana deklaracija nezavisnosti privremenih institucija samouprave Kosova u skladu sa međunarodnim pravom?“

– u formulisanju mišljenja učestvovalo svih 15 sudija MSP

– odluka saopštena 22. jula 2010. godine

– MSP utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija

– na čelu Vlade koja je postavila pogrešno pitanje 2010. godine bio je Mirko Cvetković, dok je predsednik države bio Boris Tadić, a šef diplomatije Vuk Jeremić

(Republika)

KOMENTARI11 komentara

 1. Beli Orao says:

  Umjesto "gusala" trebalo je biti visaža ( lica )!!!

 2. Mi says:

  Ne može ostati ne primećeno da su sv političke grupe radile na sličan način. Pa su rezultati izostali na svim poljima. Tako su postavljajući pitanja da ne uvrede Kondolizu Rajs i njihova očekivanja,ispustili Kosovo, ratnu oštetu, osudu zločina nad Srbima, trgovinu organima. Naravno sledeća postava je da ne uvredi Mogerinijevu, ostavila Srbe na Kosovu na vetrometini srpskog i albanskog ološa. Ugurali su ih nevoljno u Haradinijevu vladu, kao nehotice...Opet su izveštaji slati tako da zaštite Haradinaja, Tačija i njihove saradnike, da se na brzinu preknjiže dobra za koja još vraćamo kredite na njihov konto, da bi ratni generali Nato bili namireni... Zakletve pri inaguraciji nisu mnogo značile, niti znače, one su samo forma, i bez Vikiliksa uočljiva je duhovna prostitucija političkih elita...

 3. Trifun says:

  Oni moraju biti kaznjeni za to! Moraju! Svi koji trguju nasim teritorijama i zrtvama za slobodu za svoje licne interese moraju odgovorati. Nase najvece bogastvo kao naroda i male drzave je sloboda za koju su pale ogromne zrtve. A oni trguju time, kako u Srbiji tako i van nje. A to ne moze proci bez velikih problema za drzavu. Nema nazad.

  • Velika Metla says:

   Trifun,svi oni,dosovci",šetkaju po Stradiji potpuno slobodno i keze se tom istom naroidu direktno u facu,a narod mmrtav! Valjda tako treba da bude!

 4. PRVA LINIJA says:

  I STA SAD, NISTA, UMESTO DA DRZAVNI TUZILAC NA OSNOVU IZLOZENIH DOKAZA DIGNE OPTUZNICU I SA DOKAZIMA IH STRPA U ZATVOR ILI LUDNICU, STA SAD ? IZDAJA I LOPOVLUK PROLAZE NEKAZNJENO A SUTRA CE NEKO DA TRAZI NASU ZRTVU ZA ODBRANU ZEMLJE, DOK OLOSI NE BUDU U ZATVORIMA NEMA NAPRETKA

 5. Trifun says:

  Dacic je dio te zapadne agenture, nece on nikoga zafrkavati sa tim pricama. Njegov zapadni kontrolor je Matthew Palmer. Nema nazad.

 6. Pitagora says:

  U narodu ima onih koji polažu nade u jednog koji je potrošio kredibilitet dok je bio ministar spoljnih poslova kod Sablasti. Evo ga nasmejanog na slici pored Sablasti. Narod voli da se nada jer je glup. Zato je svaka patnja zaslužena.

 7. sergej says:

  Šta ste očekivali od Balije Jeremića i šizofrenog Tadića pobijte govna za primer drugima a šta očekujete od Čanka i Draškovića ioni predstavljaju izdajničku elitu Srpskog naroda U Kini se dobije tri godine zatvora ko nepoštuje himnu a ode izda državu i ubeđuje da je to zadobrobit svih nas.

 8. sax says:

  U svakoj normalnoj drzavi oni bi, odavno, bili osudjeni za IZDAJU, ali mi smo daleko od normalnog i jos dalje od drzave.

 9. Barakuda says:

  sax : Upravo tako, slažem se sa tobom, sve si rekao ! Kod nas se samo plaćenici smjenjuju na političkoj sceni !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *