DER SPIEGEL: Američke sankcije Rusiji ubijaju nemačku ekonomiju

DER SPIEGEL: Američke sankcije Rusiji ubijaju nemačku ekonomiju

28 jula 2014

usa_germany 01flagsPosledice ekonomskih sankcija protiv Rusije koje su uvele SAD počinju da deluju i na Nemačku, ocenio je nedeljnik Der Spiegel.

Već narednog dana nakon što su uvedene sankcije, piše Der Spiegel, u rusko-nemačku spoljnotrgovinsku komoru počeli su da pristižu telefonski pozivi zabrinutih nemačkih preduzetnika, koji imaju biznis kako u Rusiji, tako i u SAD.

Na osnovu podataka Trgovinsko industrijske komore SRN, američke sankcije protiv Rusije tiču se svake četvrte nemačke kompanije koja ima biznis u inostranstvu. Izvršni direktor Asocijacije evropskog biznisa u Moskvi Frank Šauf uveren je da će „na kraju postradati obe strane: i Rusi i Evropljani“.

Koncern EagleBurgmann, koji proizvodi kompresionu opremu, žali se na smanjenje plasmana u Rusiju za čitavih 30 odsto.

„Odlažu se porudžbine, od njih se potpuno odustaje ili ih jednostavno više nema“ – saoptšio je Der Spiegel generalni direktor Štefan Fitkau. Pre toga je EagleBurgmann od gasne kompanije Novatek dobio krupnu porudžbinu za projekat na Jamalu; sada je Novatek na američkom sankcionom spisku.

Više desetina nemačkih firmi sarađuje sa ruskim naftnim koncernom Rosneft protiv koga su takođe uvedene sankcije. Tako, na primer, građevinski gigant Bilfinger servisira objekte kompanije Rosneft, kojem koncern Siemens isporučuje turbine i generatore u iznosu od 90 miliona evra.

„Perspektive za vođenje biznisa se svuda pogoršavaju“ – konstatuje Der Spiegel.

Energetski koncern E.on Rusiji je isporučio termoelektrana za 9 milijardi evra. Većina se već nalazi u eksploataciji, ali zbog pogoršanih uslova na tržištu prihod je niži od planiranog.

Prodaja Volkswagen-ovih automobila u Rusiji opala je za 10 odsto u ovoj godini, a Opel-a – za 12 odsto. Iz istih razloga je nekoliko meseci trajao prekid u radu proizvodne linije za montažu automobila Opel Astra u Sankt Peterburgu.

Institut za ekonomska istraživanja u Minhenu krajem juna ove godine obavio je istraživanje koliko na nemačka preduzeća utiču sankcije.

Ispostavilo se da se svaka treća anketirana kompanija sprema za negativne posledice.

„Ruski klijenti više ne traže isporučioce iz Evrope. Oni se plaše da evropska preduzećaneće moći da realizuju isporuke zbog verovatnog zaoštravanja sankcija“ – istakao je Urlih Akerman, međunarodni stručnjak nemačkog Saveza za mašinogradnju (VDMA).

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *