„DER SPIEGEL“: Nemačka ne sme da kritikuje Izrael

„DER SPIEGEL“: Nemačka ne sme da kritikuje Izrael

25 jula 2014

germany-israelNemačka vlada, prema informacijama Špigela, pokušava oprezno da se distancira od vojne ofanzive Izraela u pojasu Gaze, gde je stradalo više od 800 osoba.

„Što duže traje rat između Hamasa i Izraela, to je strašnija situacija u kriznoj oblasti. Nemačka vlada je po prvi put iznela tihe kritike na račun izraelskih vazdušnih napada i pojedine operacije nazvala čak nesrazmernim“, navodi danas ovaj magazin.

Na zatvorenoj sednici Odbora za spoljnu politiku nemačkog Bundestaga je po prvi put sinoć državni sekretar Markus Ederer u ime vlade kritikovao masivnu vojnu ofanzivu Izraela u kojoj je više od 800 žrtava u pojasu Gaze, piše ovaj poliltički nedeljnik.

Ederer je rekao da su, pre svega, žestoki vazdusnsi udari proteklih dana delimično bili neprimereni situaciji, odnosno, nesrazmerni, prenosi magazin, pozivajući se na informacije od učesnika te dvočasovne diskusije u Bundestagu.

Državni sekretar je, pri tom, ponovio liniju vlade u Berlinu da Izrael ima pravo da se brani od raketnih napada Hamasa i da su, osim toga, radikalni Palestinci započeli konflikt.

To da je visoki činovnik vlade tako govorio o izraleskoj ofanzivi je, iz ugla mnogih učesnika skupa, jedan novi ton, prenosi „Špigel“, navodeći da oprezna distanca pokazuje koliko je ta tema škakljiva za Berlin.

Edererove izjave bi, takođe, mogle da budu „probni balon“, kako bi se za naredne dane politički pripremili, ocenjuje se u tekstu.

Kada je reč o nemačko-izraelskim odnosima, obeleženim tragedijom Drugog svetskog rata i zlocicnima faštičke Nemačke nad Jeverjima, mnogi nemački političari su poslednjih decenija intenzivno radili na pomirenju, unapređenju saradnje i podršci bliskoistočnom mirovnom procesu.

Među onim nemačkim političarima koji su zaslužni za prijateljske i dobre odnose Nemačke i Izraela, najčešće se navodi pokojni nemački predsednik Johanes Rau, koji je kao prvi nemački političar na nemačkom jeziku održao govor u Knesetu.

Aktuelni kancelar Angela Merkel, takođe, važi za prijatelja Izraela i ona je bila prvi šef nemačke vlade, koja je govorila u Knesetu, pre nekoliko godina, povodom 60.godišnjice osnivanja Izraela.

U poslednje vreme se na demonstracijama u Nemačkoj protiv izraelske ofanzive često mogu čuti kritike Izraela i antisemističke izjave.

Nemački predsednik Joahim Gauk je, povodom najnovijih antisemitističkih parola na demonstracijama protiv izraelske vojne ofanzive u pojasu Gaze, pozvao pre par dana na više civilne kuraži u borbi protiv onih, koji šire mržnju prema Jevrejima.

„Želim da pozovem sve Nemce i sve one koji žive u Nemačkoj da uvek podignu svoj glas, kada se pojavi novi antisemitizam…“, rekao je Gauk u Berlinu, naglasivši da se antisemitizam ne može prihvatiti.

„Mi to ne želimo da prihvatimo. Ni naše službe koje se bave istraživanjem krivičnih dela, ni policija, ni mi građani i građanke Nemačke, a predsednik apsolutno nikako“, rekao je Gauk, reagujući tako povodom velikog broja antisemitističkih parola, koje se mogu čuti na protestima i demonstracijama protiv izraelske vojne ofanzive u pojasu Gaze.

Mnoge od antisemitističkih parola na demonstracijama, kako piše nemačka štampa danas, stigle su iz tursko-arapskih krugova useljenika u Nemačku, među kojima je, navodi se, veoma veliko uznemirenje zbog ubistva više stotina Palestinaca.

Posle razgovora sa predsednikom Centralnog saveta nemačkih Jevreja Diterom Graumanom, Gauk je izjavio da je za Nemce radost što u zemlji postoji jevrejska zajednica.

I Merkelova je osudila antisemitističke slogane i parole kao „napad na slobodu i toleranciju“ i kao „pokušaj da se nemački slobodarsko-demokratski poredak poljulja“, preneo je njene reči zamenik portparola vlade Georg Štrajter, naglasivši da je ona poručila da će se protiv počinioca antisemitističkih krivičnih dela u Nemačkoj nastupati konsekventno, svim pravnim sredstvima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *