„Десанка“ Милану Ненадићу

„Desanka“ Milanu Nenadiću

12 maja 2017

KNJIŽEVNA nagrada „Desanka Maksimović“, koju dodeljuje njena zadužbina za ukupni doprinos srpskoj poeziji, ove godine je pripala pesniku Milanu Nenadiću. Nagrada će biti uručena na Desankin rođendan, 16. maja, u njenoj rodnoj kući.

– Drago mi je što je to nagrada Desanke Maksimović i što je dodela u Brankovini. Ako bih smeo da napravim šalu, napokon ću dobiti diplomu Valjevske gimnazije. Vidim da se drugi njome hvale, pa da se pohvalim i ja. Duša mi se raduje priznanju – kaže, za „Novosti“, Nenadić.

Predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić rekao je da je odluka bila jednoglasna i da je Nenadić bogomdani pesnik.

– Dok čitamo poeziju Milana Nenadića, pred nama iskrsavaju epske i lirske oporuke njegovih duhovnih predaka i savremenika. Briga za sudbinu naciona koji nestaje jedna je od osnovnih linija njegovog pevanja – navodi se u obrazloženju koje je pročitao predsednik žirija Boško Suvajdžić.

ZBORNIK O TANJI KRAGUJEVIĆ

ZADUŽBINA „Desanka Maksimović“ predstavila je juče u Narodnoj biblioteci Srbije i zbornik radova „Poezija Tanje Kragujević“, posvećen pesnikinji koja je Desankinu nagradu dobila 2015. godine. Osim tog dela predstavljena je knjiga „Dobro jutro, Velika Hočo“ prošlogodišnjeg laureata Moše Odalovića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *