ДЕСАНТ КФОРА У ЗУБИНОМ ПОТОКУ: Амерички командоси „одсекли“ Газиводе

DESANT KFORA U ZUBINOM POTOKU: Američki komandosi „odsekli“ Gazivode

5 avgusta 2018

HELIKOPTERI su počeli da nadleću pola sata posle ponoći. Vraćali su se i odlazili. Skoro sat vremena kružili su iznad Gazivoda. Verovatno su dovozili vojnike. Ponovo su krenuli pred zoru. Nije nam bilo svejedno. Nismo mogli da spavamo od uznemirenosti.

Ovim rečima mlađa žena, majka troje dece iz Zubinog Potoka, opisuje jučerašnji desant američkih snaga u okviru Kfora, koji su munjevitom akcijom zazele branu i blokirale sve prilaze hidrocentrali.Naoružani dugim cevima, vojnici juče nisu dozvoljavali pristup akumulaciji. Prsti su im bili na obaraču i upozoravali su novinarske ekipe da se ne približavaju, ali nisu zabranjivali fotografisanje. Borbena vozila bila su razmeštena ispred ulaza u upravnu zgradu Hidroelektrane.

Mada su svoje manevre pravdali ranije dogovorenom vojnom vežbom, to nije umanjilo uznemirenost meštana kojima su veze i fiksne i mobilne telefonije bile u prekidu od šest ujutru. Iako svi naši sagovornici ne skrivaju bes i revolt zbog, kako ističu, bahatosti američkih vojnika. Svi oni sumnjaju da je ovaj manevar u stvari paravan da prištinske vlasti zauzmu ovo jezero strateški važno za Srbe na severu Kosmeta.

– Svašta smo mi preživeli prethodnih dvadesetak godina. I tenkove i bombe, i metke… preživećemo i ovu okupaciju. Jer, i kroz istoriju smo bili okupirani ali smo se uvek oslobađali. A oni koji otimaju naše neka se čuvaju Božije kazne – poručuje stariji čovek iz okolnog Zupča.

– Nije lako provesti ni jedan dan, a ne ovolike godine u neizvesnosti. Bojim se samo nemira jer ukoliko i jedan metak opali, može se desiti da narod krene u zbeg – priča nam sa zebnjom devojka koja radi u prodavnici na ulasku u Zubin Potok.

Dok se hidroelektrani nije moglo prići, magistralni pravac je bio prohodan. Ali, saobraćaja gotovo da i nije bilo…

STRATEŠKI ZNAČAJ

JEZERO Gazivode ima strateški značaj ne samo za sever Kosmeta već i albanske opštine južno od Ibra koje se odatle snabdevaju vodom. Hidrocentrala Gazivode kod Zubinog Potoka i trafostanica „Valač“ su ključni energetski resursi na severu Kosova, u vlasništvu „Elektroprivrede Srbije“. U proteklom periodu su „meta“ prištinskih vlasti, koje žele da ih „uključe“ u kosovski energetski sistem.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Barakuda says:

  Šta reći, osim da je tužno i žalosno ! Dobro kaže čiča...i ranije su nas okupirali, ali smo se uvijek oslobodili ! Dat će Bog ! AV bi trebao da se povuče iz bilo kakvih pregovora sa albancima i Briselom !!!

 2. Slobodanka says:

  Gde su sad oni komentatori iz bivše Krajine (RSK) da nam baš sada kažu da vole što se odseca sever Kosova od Srbije i kako je to "pravda"? Pošto se njihova mitologija uvek zasniva oko srpske izdaje jer nema te sile koja njih junake može poraziti sem srpske izdaje i to sa najvišeg nivoa, onda lepo ( lijepo i ljepo) neka se izjasne ko je sada izdajnik.

 3. goran says:

  Rusofili gde ste, ima li mozda i ruskih vojnika na vidiku??? Gde je Vas Putko?

  • Alex says:

   OBJASNI nam kako Rusi da dodju ako Vućićevo ne dozvoljava.drugo su ameri oni su okupatori...

 4. dr. Muhamed Tuđman says:

  Da je Srbija u ODKB Rusija bi rešila i Bondstil a mi šiptare, ovako pošto Von Vuchich oteže sa punopravnim članstvom u ODKB, nacistički kauboji mogu bar utešno da jašu i kradu po KiM pošto nemaju myda da napadnu Rusiju,Iran ili S.Koreju.

  • goran says:

   Da je Srbija interesna zona Rusije, sto ocito nije, Rusi bi smenili Vucka i doveli coveka koji je njihov, kako to rade i Amerikanci u njihovim interesnim sferama. Ali, posto ih Srbija ne zanima, ne smeta im ni Vucko.

   • Nina says:

    Rusija nigde u svetu ne smenjuje vlasti ni u zemljama koje su njoj susedne. "Kako to rade Amerikanci u njihovim interesnim sferama" - Rusija ne radi tako kao Amerikanci a zemlje koje jesu sa njom povezane drugačije su medjusobno povezane i sigurno ne tek i kao interesne sfere.

   • Nina says:

    Srbija se sama postavila tako da ne dozvoljava da bude zona Rusije. Srbija je navodno zemlja posmatrač u ODKB organizaciji ali ne želi u nju da se učlani jer navodno čuva svoju vojnu neutralnost. A tek kako Srbija čuva vojnu neutralnost vidi se iz sledećih koraka. 1. Januara 2014 potpisan je u Vašingtonu SOFA sporazum sa NATO­-om koji je ključni sporazum sa tom alijansom, a od strane tadašnjeg SNS ministra odbrane Nebojše Rodića. Ratifikovan je u julu 2015. u Narodnoj skupštini usvajanjem odgovarajućeg zakona. Sporazum je potpisan i ratifikovan gotovo u tajnosti, tako da nije bilo nikakve javne debate o ovoj dalekosežnoj odluci, kojom je Srbija preuzela obaveze iz osnivačkih ugovora zemalja članica NATO-a potpisanih u Vašingtonu 1949, Londonu 1951. i Parizu 1952. Dakle, iako formalno nije postala član NATO-a, Srbije se SOFA sporazumom obavezala na primenu ugovora i povelja koje su do tada važile isključivo za punopravne i zvanične članice NATO-a. ... 2. Januara 2015 potpisan IPAP u Briselu ( Gašić i Dačić) koji predviđa širok spektar zajedničkih aktivnosti i produbljivanje saradnje između Srbije i NATO na gotovo sve sfere u kojima je saradnja moguća. 3. Septembru 2015. potpisan je NSPO sporazum sa Organizacijom NATO, a Srpski parlament ratifikovao je Sporazum između Vlade Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške 12.02.2016.godine. Javnost Srbije se donekle „probudila” tek nakon ratifikacije ovog trećeg sporazuma sa NATO-om" ZAKLJUČAK: Sviđalo vam se to ili ne, ova tri sporazuma sa NATO alijansom uz briselske sporazume sa Briselom i Prištinom su najkonkretnije tekovine vladavine SNS-a nad Srbijom. Sve ostalo je više-manje samo propagandna magla i dim, dakle obmanjivanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *