ДЕСЕТ КОМПАНИЈА КОНТРОЛИШЕ СВУ ХРАНУ И ПИЋЕ НА СВЕТУ

DESET KOMPANIJA KONTROLIŠE SVU HRANU I PIĆE NA SVETU

23 marta 2021

o

Svega deset kompanija u svetu kontroliše skoro svu hranu i pića koja konzumiramo svaki dan.

Kompanije: „Nestle“, „Pepsiko“, „Koka-kola“, Unilver“, „Danone“, „Dženeral mils“, Kelogs“, Mars“, „Asošijeted Britiš fuds“ i „Mondelez“ – svaka zapošljava hiljade radnika i zarađuje više milijardi na godišnjem nivou.​Kako bi naterali kompanije da naprave pozitivne promene u svom radu i kako bi kupac bio svestan ko kontroliše brendove koje kupuje – Oxfam je napravio veliku infografiku koja prikazuje kako su potrošački brendovi u stvari povezani, prenosi N1 pisanje „Biznis insajdera“.

U nastavku vam predstavljamo vrednost svake od spomenutih kompanija.

„Kelogs“ – Prihod 2015. godine: 13, 5 milijardi dolara. Pored „Frut lupsa“ i „Frosted Flejksa“, „Kelogs“ je takođe vlasnik brendova kao što su „Pringls“, „Čiz it“ i „Ego“.

„Asošijeted Britiš fuds“– Prihod 2015. godine: 16,6 milijardi dolara. Kompanija je vlasnik brendova kao što su „Dorset sirials“, „Tvinings“ ti i „Primark“.

„Dženeral mils“ –Prihod 2015. godine: 17, 6 milijardi dolara. „Dženeral mils“ je najpoznatija po žitaricama „Čerios“ i „Čex“, ali takođe su vlasnici „Joplajta, „Hamburger helpera“ i „Beti krokera“.

„Danone“ – Prihod 2015. godine: 24, 9 milijardi dolara. Najpoznatiji su po jogurtima „Aktiva“, Jokranč“ i „Oikos“.

„Mondelez“ – Prihod 2015. godine: 29, 6 milijardi dolara. Kompanija koja je milijarde stekla na osnovu brendova „Oreo“, „Trident žvake“ i „Saur peč kids“.

„Mars“ – Prihod 2015. godine: 33 milijarde dolara. Mars ne treba posebno predstavljati, a najpoznatiji je po brendovima „MiM“, „Ankl Bens riža“, „Starbast“ i „Orbit“.

„Koka-kola“ – Prihod 2015. godine: 44, 3 milijarde dolara.

„Unilever“ – Prihod 2015. godine: 59, 1 milijarde dolara. Ova korporacija je vlasnik brendova kao što su dezodoransi „Aks“, „Lipton čaj“, „Magnum“ sladoled i majoneza „Hellmans“.

„Pepsiko“ – Prihod 2015. godine: 63 milijarde dolara. „Pepsiko“ je vlasnik brendova kao što su žitarice „Kajaker“, „Čitos“ i „Tropikana“.

„Nestle“ – Prihod 2015. godine: 87 milijardi dolara. Pored slatkiša za koje svi znamo, „Nestle“ je vlasnik brendova „Gerber“ dečija hrana, „Perijer“, Diđorno“ i „Hot pakets“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Gagi says:

    Otprilike, pre deset godina, citao sam izvestaj Rusa koji su analizirali ovu svetsku pojavu. Zakljucak je bio predvidljiv, sve ide ka jednom centru svetske moci. Vrlo je interesantno da su se svi industrijski giganti koji su radili direktno u korist fasizma i Hitlera, najbrze oporavili posle II sv. rata. Danas su to najuglednije i najmocnije multinacionalne kompanije. Takodje je vrlo interesantno da se strasno razrusena fasisticka drzava izuzetno brzo oporavila i postala lider drugim drzavama. Neko i nesto je TO forsirao i finansirao. Takodje je vrlo interesantno da su fasisticke ubice i zlotvori "od nekoga" dobili aboliciju i posredstvom Vatikana tkzv. "pacovskim kanalima" obezbedili svoj minuli staz preko okeana. TO moze znaciti i znaci samo jedno, vekovima unazad jedan te isti autoritet vrslja i pravi lom po ovoj zemljinoj kugli, da pogadjamo KO je TO.

  2. jovan says:

    Vlasnici planete su mali broj ljudi, vlasnici svih kompanija sveta. CORPORATIVNI FASIZAM! Covecanstvo je na nepovratan korak u provaliju. Sledeci korak je zabrana prirodne ishrane, iskljucivo "gmo i vestacko meso"! Bice hapsenja onih koji se protive, gusenje svake pobune, ogranicavanje slobode kretanja i govora, kao danas pod koronom! Korona je GENERALNA PROBA. VOJNA VEZBA. Totalitarni robovlasnicki kapitalizam! Kapital u ruke 100 ljudi, ostali robovi. Ko se pobuni bice primenjena "mengele" medicina- ili ce biti injekcija ili biti proglasen za ludaka i dozivotno vezan u ludari. Takav totalitarizam nije bio nikad u istoriji. Robovlasnicki kapitalizam je zlo u progresiji.

  3. mionica u srcu says:

    samo je jedan kamenstruganik iz mionice i njega nam ne mogu oduyeti :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *