Десет земаља NATO у Пољској увежбавало – рат са Русијом

Deset zemalja NATO u Poljskoj uvežbavalo – rat sa Rusijom

23 juna 2018

AMERIČKA novinarka En Apelbaum otkrila je da su zemlje NATO na teritoriji Poljske uvežbavale „pariranje pokušaju Rusije da zauzme Pribaltik (Litvaniju, Letoniju i Estoniju)“.

Navela je da se u postavci vežbe pošlo od pretpostavke da je Rusija u stanju da te tri državice zauzme u roku od nekoliko sati i da je radi „suprotstavljanja takvom scenariju“ i bila održana pomenuta vojna vežba uz učešće vojnika iz deset zemalja, uključujući Nemačku, Kanadu, Belgiju i Švedsku.To je navodno bila najveća vežba zapadne vojne alijanse u poslednje vreme.

Vežbom je rukovodila – kako tvrdi Apelbaum – Deseta grupa specijalnih snaga NATO.

Priznala je da je ona za vežbu saznala zahvaljujući tome što je komandant vežbe želeo da „potencijalni agresori znaju da je vežba bila održana“.

Ne krije da joj je sugerisano i da napiše: „Rusija mora da zna su za vreme vežbe bili odrađenisvi mogući scenariji, uključujući i odbijanje napada velikih razmera. Koliko god ruska propaganda tvrdila da Amerikanci žele rat – ova vežba je održana baš zato što SAD ne žele rat“.

Apelbaum priznaje i da joj je sugerisano da napiše da joj je „američki komandant vežbe predočio da je njena suština bila u zastrašivanju Rusije“.

Bila je ovo vežba pored same zapadne granice Rusije. U ovom kontekstu, simptomatično je da je ozbiljni i uticajni američki list The National Interest upravo objavio da je širenje NATO na istok bilo najveća američka greška za ceo period posle Hladnog rata.

Vojni urednik lista, Dejv Madžumdar, posebno naglašava da je upravo „ekspanzionistička politika alijanse posejala seme neprijateljstva između Rusa i Amerikanaca“.

Izlazak NATO na zapadnu granicu Rusije pojačao je antizapadne tendencije u Rusiji i obnovio „duh Hladnog rata“:

„Ekspanzija je počela u vreme vladavine Bila Klintona i udarila je temelje novoj konfrontaciji sa Moskvom, a dejstva samog NATO u vreme Džordža Buša-mlađeg spustila su odnose sa Rusijom na najniži nivo od završetka Hladnog rata“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    ako žele da zauzmu baltičke patuljke to će i da urade a vi ih ne možete sprečiti, vi iz NATO naspram Rusije ste pre baletani ili trubaduri nego vojnici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *