ДЕСИЛО СЕ И ТО – КИСИНЏЕР ПРИЗНАО: Кина је нови владар света

DESILO SE I TO – KISINDŽER PRIZNAO: Kina je novi vladar sveta

29 marta 2021

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da svet može ući u opasno razdoblje ukoliko SAD ne postignu sporazum sa Kinom o novom globalnom poretku.

Kisindžer je poručio da je ključno pitanje da li SAD i njihovi zapadni saveznici mogu da postignu saglasnost sa Kinom o novom svjetskom poretku, prenosi Rojters.Ovaj ugledni američki diplomata, sada 97-godišnjak, uticao na neke od najvažnijih događaja 1970-ih dok je obavljao funkciju američkog državnog sekretara tokom mandata republikanskih predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

Kisindžer je poručio da je ključno pitanje da li SAD i njihovi zapadni saveznici mogu da postignu saglasnost sa Kinom o novom svjetskom poretku.

On je mišljenja da ako se to ne dogodi i ako zapadni saveznici po tom pitanju ne postignu sporazum sa Kinom, može doći do situacije sličnoj onoj u Evropi pred Prvi svetski rat, i neki višegodišnji sukobi u nekom trenutku mogu da izmaknu kontroli.

Kako je naveo bivši ugledni diplomata, sada je nogo opasnije nego šta je bilo tada, jer visokotehnološko naoružanje obe strane može dovesti do sukoba nesagledivih razmera.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Covek koji u svojoj 97. godini razmislja o Kini i njenoj nadmoci -- promasio je zivot.

  • I Love persida says:

   Da, ali ne i samo to, Kisindžer čim zine slaže a sve zvuči kao da želi da kaže istinu, i zaista izlanuo se još u vreme Niksona da amerikanci nikada nisu bili na mesecu. On je jedan od ješa koje bi sam Bog mogao i da poživi samo zato da bi ga kao takvog smestio di treba. Znači mazgov zaista ne treba da crkne dok ne vidi pravedno carstvo Božije u kojem će se naći osuda za njega. Mogao bi zajedno sa Niksonom da završi u paklu Vijetnama, da ne pričamo kako su smakli Kenedijeve da bi se oni namestili. Kina zaista ima veliku nadmoć u mnogočemu, ali ko vlada svetom? Svet je u vlasti Kneza Tame koji vlada iz vazduha kroz sinove nepokornosti, upravo kao što su to bili Nikson i Kisindžer.

 2. ko says:

  Kad ce ovaj mazgov da crkne ???

 3. Rista says:

  Kisindžer je uradio na ovom svetu isto što i Madlen Olbrajt, Kondolenca Rajs i Hilari Klinton. Samo što se Kisindžer bolje snašao i nastavio javno da muti vodu nakon penzionisanja. Sada ubeđuje Kinu da treba da prihvati uslove Amerike jer ako ne prihvati, to će biti neuspeh Amerike i završiće visokotehnološkim ratom koji bi bio štetan po obe strane, čitaj Kinu. A Kini trenutno ne odgovara nikakav rat sa Amerikom a ni generalno. Tako ja vidim reči Kisindžera, ali retko se palim na njegove podmetačine. Kisindžer je "mentalno" pametan kao i svi američki glasnogovornici i nastupa kao neka usputna predkolona koja najavljuje rat u slučaju izostanka sporazuma. Rat danas objektivno odgovara samo Rusiji i Americi, ali Rusija je jedina država na svetu koja ga neće nikad započeti bez obzira na sve, a Amerika ne sme da ga započne napadom na Rusiju i moli Boga da Rusiju nekako gurne da prva povuče obarač. Kina neće isprovocirati rat ni slučajno. Na primer, Kina je sa Indijom napravila istorijski neverovatan sporazum da se večiti granični sukobi Kine i Indije mogu nastaviti ali samo bez vatrenog oružja, bez mačeva i strela...I tako Kina i Indija danas nastavljaju svoj rat. Vojnici na granici se potuku kao pošteni bokseri i ko prvi udari pesnicom u čelo pobedio je rundu i to ide u zvanični zapisnik koji se servira narodu. Bukvalno tako dve atomske sile ratuju međusobno. A ko ispali metak, biće streljan javno. Nemaju ni pušaka ni bajoneta tamo na granici. Tuku se, jer moraju da zadovolje svoje narode. Zadnju rundu, čini mi se, dobila Indija. Kroz par godina sledi nova runda. Kad sam ja čuo za ovaj sporazum, nisam verovao ni pod razno. Ali, istina je. Potpisan je davnih godina.

 4. šiško says:

  Sudeći po onom koliko su se ostrvili na Rusiju, reklo bi se da oni zapravo nju, Rusiju, smatraju novim vladarom sveta, a ne Kinu. Ovom izjavom se zapravo prave ludi, kao oni Rusiju ne primećuju jer je ona tako nevažna, pokušavaju da malo podidju Kini, da joj probude sujetu kako bi se ona okrenula protiv svog "glavnog takmaca, Rusije". Tako nešto je, medjutim, gotovo nemoguće, jer Kina nije neka dezorijentisana, postsovjetska Ukrajina koja se u potrazi za gospodarom ostrvila protiv bratske Rusije i bratskog ruskog naroda. Ni Kina ni Rusija neće kvariti postignutu slogu oko strateških interesa, a ameri mogu samo sa žaljenjem da se sećaju vremena kad su mogli da vršljaju po svetu kako su hteli, sve do 1999. i bombardovanja SRJ, kad su skinuli i poslednju masku sa svog nakaznog lica i drsko pokazali celom svetu kakvu budućnost mu spremaju. Danas niko ne veruje ni reč ni Kisindžeru niti bilo kom drugom amerikancu, bio on političar, novinar, analitičar ili naučnik. Svoje najkorisnije resurse na kojim je počivala njihova dominacija nad svetom potopili su za samo 78 dana bombardovanja SRJ. Ovo ludilo nauka će dugo izučavati i navoditi kao primer obesti i besciljnosti jedne elite koja je svoju zemlju gurnula u propast ili bar u drugi plan bez ikakvog cilja, razloga, uzroka, pa čak i bez povoda (povod su morali sami da proizvedu, jer ga nikako nisu mogli pronaći).

 5. radmila says:

  Po cemu je ugledan, da mi je znati?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *