ДЕСИЛО СЕ И ТО: Немачка добила првог турског градоначелника

DESILO SE I TO: Nemačka dobila prvog turskog gradonačelnika

11 novembra 2019

Birači u Hanoveru prvi put u istoriji grada izabrali su političara turskog porekla za gradonačelnika.

Belit Onaj, 38-godišnji poslanik partije Zelenih, u nedelju je osvojio skoro 53 odsto glasova pobedivši svog rivala Ekharda Šulca, nezavisnog kandidata kojeg je podržala Hrišćansko-demokratska unija (CDU), prenosi „Anadolija“.​Onaj je tako postao prvi turski političar koji je dobio funkciju gradonačelnika u nekom velikom nemačkom gradu.

Tokom svoje predizborne kampanje obećao je da će Hanover pretvoriti u ekološki grad u kome će se brinuti o životnoj sredini i klimatskim promenama, borbi za veću dostupnost socijalnih stanova i jeftinije stanovanje i da će poboljšati socijalnu koheziju.

Onaj je jedan od najpopularnijih mladih političara proimigrantske ekološke partije Zelenih, koji uživa veliku podršku birača sa imigrantskim poreklom.

U Nemačkoj živi brojna turska zajednica od skoro tri miliona ljudi, od kojih su mnogi (druga ili treća generacija) nemački državljani, čiji su se preci doselili u zemlju tokom 1960-ih godina.

KOMENTARI6 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Sramota ali to je danashnja realnost, nedaj Boze da nam bude koji siptar gradonacelnik npr. u Novom Sada, Nis ili u Beogradu.

 2. M says:

  Dojčland iber ales!Hitler bu doživel infarkt!

 3. ierutziertuzieru says:

  Jura kaže da nije obrezan ali šta znam to su njihova intimna posla!

 4. petrovgrad says:

  To mu dođe budući kancelar. Za početak nije loše za Turke. Pod hitno do petka da mu se kupi tepih za klanjane,djugumi za čaj, findžani za kafu, servis za baklavu. Ceo kabinet mora preurediti i dovesti bule. Hanofer ima skoro milon stanovnika. Kad im je poslao pisaniju Dejan Lučić, Germani bombe po našim glavama 1999.

 5. petrovgrad says:

  Đoko da Vas podsetim da su Šiptari bili predsednici SFRJ u četiri mandata i to Sinan Hasani, Riza Sapundžiju, Kolj Široka i Sejdo Bajramović. O ministruima da Vam ne pričam. Prošli bi mi još gore od Makedonije da nije bilo Slobe Miloševića. Danas bi Šiptari sa petom kolonom čini većinsku vladu. Od Srbije ne bi bilo ni traga.

  • Djoka Brica says:

   Hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *