ДЕСНИЦА У НЕМАЧКОЈ СВЕ ЈАЧА! Данашњи избори пресудни пред гласање за савезни парламент!

DESNICA U NEMAČKOJ SVE JAČA! Današnji izbori presudni pred glasanje za savezni parlament!

6 juna 2021

Danas se održavaju pokrajinski izbori u Saksoniji Anhalt, koji će definitivno pokazati odnos snaga pred glasanje za savezni parlement, zakazano za septembar, a na kom bi pobedu mogla da odnese Alternativa za Nemačku (AfD) s ekstremno desničarskim stavovima.Stanovnici nemačke pokrajine Saksonije-Anhalt danas izlaze na glasanje koje se smatra poslednjim testom javnog mnjenja pred savezne parlamentarne izbore zakazane za septembar, koji će po mnogo čemu biti posebni u najmoćnijoj članici Evropske unije (EU), pre svega zbog činjenice da se nakon njih sa čela zemlje posle 16 godina neprikosnovene vladavine povlači kancelarka Angela Merkel.

Osim toga, današnji izbori će pokazati da li će vladajućoj Hrišćansko demokratskoj uniji (CDU), osim Zelenih, u septembru veće probleme napraviti i desničari iz redova Alternative za Nemačku (AfD), budući da se očekuje da upravo oni mogu danas zabeleže značajan uspeh u Saksoniji-Anhalt.

Takva raspodela političkih snaga u Nemačkoj, uz činjenicu da CDU već neko vreme gubi podršku i zbog mnogih drugih činilaca, značila bi da kandidat te stranke na izborima u septembru, Armin Lašet, ima male šanse da nasledi Merkelovu.

Prema poslednjim anketama pred današnje glasanje, u Saksoniji-Anhalt CDU ima malu prednost, a AfD zaostaje samo jedan postotni bod.

– Pobeda AfD mogla bi da zada potencijalno jak udarac u nadanja centriste Lašeta – ocenjuju mediji i dodaju da će nakon Merkelove, koja je na vlasti od 2005, biti teško zadržati privlačnost stranke kod birača.

Podsetimo, AfD je poznata po ekstremno desničarskim stavovima koji su se prethodinih godina opasno kosili s vladajućom politikom zvaničnog Berlina, posebno kada je u pitanju stav prema migrantima. Međutim, budući da Nemačka više nema problem s „naletom“ azilanata, AfD je izgubila glavni oslonac svoje politike kojom je privlačila ljude nezadovoljne zbog dolaska ogromnog broja stranaca na nemačko tlo. Zbog toga je stranka veoma loše na prethodnim pokrajinskim izborima u Baden-Virtembergu i Rajni-Palatinat, ali očekuje značajniji uspeh u Saksoniji-Anhalt.

Što se tiče nacionalnih anketa, one pokazuju da su Zeleni gotovo izjednačeni sa CDU, gde obe imaju oko četvrtinu glasova.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *