Дестабилизација Македоније

Destabilizacija Makedonije

14 februara 2015

dsc_9755 Misa Djurkovic 3Piše: Miša Đurković

Po starom balkanskom običaju, dešavanja u našem najbližem susedstvu koja se često direktno tiču nas samih, privlače mnogo manje naše pažnje nego globalni lomovi na koje ne možemo da utičemo. Istok Makedonije zahvatile su obilne poplave koje su ugrozile na hiljade kuća. Angažovane su sve državne strukture, ali su se organizovala i razna udruženja da bi se sakupila pomoć za ugrožene. Iako razmere ovih nepogoda nisu onako velike kao prošle godine kod nas, Makedonci se s pravom ljute što se za njihovu muku slabo ko interesuje i što odavde nema makar simboličkog izražavanja empatije. Oni su se prošle godine među prvima organizovali da sakupe i pošalju humanitarnu pomoć za ljude u Obrenovcu i drugim gradovima Srbije. Odluka Vlade Srbije da pošalje 50.000 evra je bar mali znak pažnje.

No, osim prirodnih, Makedoniju su u isto vreme zahvatile i političke nepogode. U ovoj zemlji već osam godina na vlasti je u kontinuitetu partija VMRO–DPMNE koju vodi Nikola Gruevski, dugogodišnji premijer. Iako se izbori održavaju relativno često, VMRO ih dobija sa velikom prednošću u odnosu na rivale. Glavni rival je Socijaldemokratski savez Makedonije, naslednik nekadašnje komunističke partije. Pre dve godine Branko Crvenkovski se nakon niza izbornih poraza povukao sa čela partije i na mesto predsednika došao je mladi biznismen iz Strumice Zoran Zaev, koji je već u drugom mandatu i gradonačelnik tog grada.

Zaev i nova ekipa saradnika izabrali su drugačije metode borbe protiv Gruevskog. Prošlogodišnje izbore za parlament i predsednika nisu priznali i do danas poslanici ove partije bojkotuju rad parlamenta. Okrenuli su se pre svega vanparlamentarnim metodama i podsticajima na građanske proteste. Umesto političke borbe, Makedoniju su prošle godine obeležili razni oblici socijalnih i građanskih protesta.

Kao ni drugim balkanskim zemljama ni Makedoniji ne cvetaju ruže. Životni standard je dosta nizak, pa je administracija prinuđena da kreše izdatke u državnom budžetu. Tako su se pobunili honorarci, a zatim i sindikati. Onda je došao spor oko predloga novog zakona o visokom obrazovanju. Svesni činjenice da je bolonjski sistem razorio visoko školstvo, u vladi su preduzeli mere kojima bi pooštrili kontrolu kvaliteta studiranja. Ideja je da se za profesore uvede viši nivo kvalifikovanosti (objavljeni članci u ozbiljnim međunarodnim časopisima), a za studente kontrolni državni ispit. To je izazvalo proteste studentskih i profesorskih plenuma sa kojima vlada i dalje pregovara.

Ideja VRMO da se u Ustav uvede definicija braka kao zajednice muškarca i žene izazvala je proteste nevelike LGBT zajednice, ali i cele „drugomakedonske scene” koju okuplja lokalni Fond za otvoreno društvo. Konzervativno orijentisani birači i članovi VMRO otud sve njih nazivaju „sorosoidi”.

Sve ove proteste podržavala je i politička opozicija, a SDSM je od pre četiri meseca sa svoje strane počeo da najavljuje „medijsku bombu”. Dok je javnost čekala, Zaev je s nekakvim materijalom tajno odlazio kod premijera pokušavajući da ga uceni da se obrazuje zajednička tehnička vlada i organizuju novi izbori. Pre dve nedelje Gruevski je s tom informacijom izašao u javnost. Televizija Sitel je emitovala snimke na kojima se vidi kako Zaev tvrdi da je kompromitujući materijal dobio od pripadnika strane službe „nesusedne države”, a policija je nakon toga uhapsila Zorana Veruševskog, bivšeg šefa makedonske službe, njegovu suprugu i još jedno lice iz Strumice. Protiv svih njih i Zaeva, kome je oduzet pasoš, pokrenut je postupak za ugrožavanje ustavnog poretka i pretnje organima vlasti. U javnosti je to pojačano pričom o „puču” koji se priprema uz pomoć stranih sila.

Ovaj slučaj dobio je i šire međunarodne dimenzije. Ambasade zapadnih zemalja i visoki službenici EU reagovali su vrlo uznemireno i traže neku vrstu arbitraže u ovom postupku. S druge strane, rusko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se jasno govoreći o puču, tražeći da se „očuva stabilnost u prijateljskoj zemlji” i ukazujući da bi destabilizacija mogla da pokrene i „međuetničke tenzije”. U Makedoniji se inače spekuliše da bi ovo proleće moglo da donese nove pokrete ekstremnijih albanskih grupa podstaknutih slikama „prirodne Albanije”, ali i privlačnošću IDIL-a.

Geopolitički analitičari ukazuju na činjenicu da s novim projektom „Turskog toka” Rusije, Makedonija postaje važno čvorište. Tvrdoglavi Gruevski koji odbija sve predloge o promeni imena države, slično Orbanu pokazuje sve više interesovanja za saradnju sa istočnim partnerima i sve manje brige za nezadovoljstvo zapadnih država i institucija. Mnogi domaći analitičari tvrde da je upravo to pozadina aktuelnih dešavanja i pokušaja da se Makedonija destabilizuje. Opozicija tvrdi da je to samo opravdanje za autoritarne metode.

Srbiji destabilizacija Makedonije nikako ne ide u prilog i stoga treba vrlo pažljivo pratiti dešavanja kod našeg južnog suseda. Oslobađanjem vladike Jovana upućen je određeni gest sa te strane.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *