„DEUTSCHE WELLE“: Cirkus u Evropskom parlamentu

„DEUTSCHE WELLE“: Cirkus u Evropskom parlamentu

22 oktobra 2014

EU-parliamentSaslušanje budućih evropskih komesara pred poslanicima Evropskog parlamenta pokazalo se kao besmislena predstava. To je samo privid demokratije i u tom obliku potpuno nepotrebno, smatra Barbara Vezel.

„Slovenačka kandidatkinja pokazala se kao sposobna takmičarka sa čvrstim gledištima“ – tako je glasila ocena konzervativnih narodnih stranaka, najjače poslaničke grupe u Evropskom parlamentu. I zaista, Violeta Bulc se neverovatno dobro predstavila – ako se uzme u obzir da je imala samo pet dana vremena za pripremu za svoju buduću dužnost evropske komesarke za saobraćaj. U svakom slučaju ona brzo shvata i ima dobro pamćenje za prave krilatice. Mada je ponekad možda malo i preterala, jer šta se podrazumijeva pod „optimalna mogućnost povezivanja“? Ili kada kaže da u centar pažnje svog rada želi da stavi „ljude“? Stvarno?

Gospođa Bulc je zamena za prvobitnu kandidatkinju Slovenije koja je u prvom krugu predstavljanja u Parlamentu ispala kao nepodobna. A zašto? Ona nije bila bitno nepodobnija od drugih – u Komisiji u kojoj bi mnogi trebalo da obavljaju upravo one dužnosti za koje su, čini se, najmanje podobni. Ali mala Slovenija je morala da bude žrtvovana za druge.

Parada pogrešnih kandidata

Poslanici u Evropskom parlamentu na kraju su dali zeleno svetlo zaista pogrešnim kandidatima, poput Španca Kanetea koji ima udeo u vlasništvu naftnih kompanija, a koji je predviđen za dužnost komesara za klimu i energetiku ili Britanca, lorda Hila, bivšeg lobistu London-sitija, kao komesara za evropske finansije. Oni dolaze iz važnih zemalja-članica i imaju podršku stranaka. Osim toga, u načelu se radi o tome da se novom predsedniku Komisije Žan-Klod Junkeru ne našteti i pre nego što je stupio na dužnost. Na kraju krajeva, oko njegovog izbora sporazumela su se oba velika bloka – konzervativci i socijaldemokrate. Sve ostalo što sledi, samo je parada.

U načelu, lepa je demokratska ideja da Parlament učestvuje u podeli komesarskih dužnosti u Evropskoj komisiji, koje su nešto poput ministarskih položaja EU. Ali ako se ta saslušanja, u kojima bi u stvari trebalo da se preispita pogodnost za neku dužnost, pretvore u obično šurovanje i beskorisnu predstavu, onda ih treba ukinuti. Publika se sigurno oseća prevarenom ako je od početka jasno da naknadni kandidati doduše moraju pred Parlament, ali da je u stvari svejedno koliko su dobri. Jer, predsednik Komisije Junker želi da u sredu 22.10. imati potvrdu svog kabineta. Zato je moguće imenovati na dužnosti osobe koje su u sukobu interesa koliko god se hoće – glasanje će se svejedno održati.

Ukinuti sajam

Evropska komisija očigledno, poput Nojeve arke, ima mesta za sve vrste: za mačo-tipove, one koji lažu o klimatskim promenama, lobiste industrije, za one koji krše ljudska prava… Izgleda da ne postoji ništa što bi nekog nacionalnog političara diskvalifikovalo za rad u Evropskoj komisiji. Da li možda može da se pojavi i neko ko nije pravi političar? Na kraju krajeva, Slovenka Violeta Bulc je, pre nego što je poslata u Brisel, bila ministarka samo tri nedelje. Pre toga je bila poslovna žena koja naginje ezoterici. Na svom blogu opisuje uzbudljiv doživljaj hodanja po vrućoj žeravici. To iskustvo joj je možda pomoglo na „vrućoj stolici“ u Evropskom parlamentu. Samo šta može da usledi: šamani, krotitelji zmija, rašljari?

Poznato je da je evropska politika sajam na kojem se besramno trguje. Tu i tamo se pobuni nekoliko političkih naivaca, poput stručnjaka za saobraćaj iz stranke Zelenih nakon ispitivanja Violete Bulc. „Ako moramo za nju da glasamo, možemo i da prekinemo saslušanja“, izjavio je Mihael Kramer. On ima pravo. A građanima u Evropi taj cirkus ne treba prodavati kao demokratiju, jer su ljudi već postali osetljivi na takve predstave. Demokratska priredba kao unapred dogovorena igra?

Na to postoji samo jedan odgovor: ukinite to!

(Dojče vele)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vera Nastasovic says:

    Hahahaha, zasto, pa to je demokratija moderne Evrope u koju hrlimo iz sve snage. Ova izjava na kraju: Ukinite to, sve govori. Ukinite saslusanje ali ostavite iste te nesposobne lazove i prevarante da vas vode u svetlu buducnost.

  2. Rade Bukarar says:

    sve su to prevaranti a motoim je jeftina radna snaga i trziste odakle ce vuci profit

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *