DEVENPORT: Nova EK podržava srpsku vladu u proevropskoj politici

DEVENPORT: Nova EK podržava srpsku vladu u proevropskoj politici

13 новембра 2014

DISKUSIJA NA TEMU CENZURE I AUTOCENZURE MEDIJAŠef delegacije EU u našoj zemlji Majkl Devenport poručio je danas u Novom Sadu da nova Evropska komisija (EK) veoma snažno podržava proevropsku politiku Vlade Srbije.

Nova EK, koja je počela rad 1. novembra, podržava „sve napore Srbije, politički i finansijski, da Srbija dalje napreduje putem evropskih integracija“, rekao je on novinarima uoči predavanja koje je održao na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment pri Univerzitetu Privredne akademije.

Prethodno je, u okviru posete Novom Sadu, odvojeno razgovarao sa predsednicima Skupštine Vojvodine i Pokrajinske vlade Ištavnom Pastorom i Bojanom Pajtićem kao i sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

Devenport je istakao da je saradnja sa predstavnicima pokrajine i grada, odnosno sa svim administrativnim strukturama, na veoma visokom nivou i dodao da je posebno zadovoljan dogovorom o tome da početkom godine u Novom Sadu bude otvoren Informacioni EU kutak.

Obraćajući se studentima i nastavnicima tog fakulteta, na predavanju u okviru svečanog obeležavanja reakreditacije Univerziteta Privredne akademije i otvaranja novih prostorija fakulteta, Devenport je govorio o poziciji EU i pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Napominjući da novi predsednik EK Zzan Klod Junker ima nešto „teži zadatak“ u odnosu na prethodnike na toj funkciji, Devenport je u tom smislu istakao novu, snažniju ulogu Evropskog parlamenta, u kojem se odobravaju programi svakog od komesara pri institucijama EU.

On je posebno predstavio deset ciljeva EK za narednih nekoliko godina, među kojima su i oni koji se odnose na jedinstveno tržište, jedinstvenu energetsku politiku, investicije i druge.

„Sve te tačke imaće važne posledice i za Srbiju, u procesu njenog pridruživanja EU, naročito u vezi sa pitanjem slobodne trgovine sa SAD“, rekao je Devenport.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u