ДЕВЕНПОРТ СЕ „ПРАВИ ТОША“: Тобоже није разумео Даћићеву изјаву о „заобилажењу Србије“

DEVENPORT SE „PRAVI TOŠA“: Tobože nije razumeo Daćićevu izjavu o „zaobilaženju Srbije“

19 juna 2015

majk devenport 5465Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da nije najbolje razumeo izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o tome da je Evropska Unija (EU) navodno nagovarala Rusiju da gasovodom zaobiđe Srbiju.

„To je veliki projekat, nedavni razgovori će biti nastavljeni kako bi se povezali Srbija i Bugarska“, kazao je Devenport u Valjevu gde je obišao porodice čiji su domovi sagrađeni sredstvima EU kroz program pomoći poplavljenim područjima.

On nije želeo da komentariše rezoluciju o Srebrenici zbog toga što tekst nije video, ali je lidere zemalja u regionu pozvao na pomirenje i predočio kako je prilika za to predstojeći skup u Potočarima.

Devenport je ocenio da podizanje zida između Mađarske i Srbije nije način rešavanja problema, koji dve zemlje moraju rešiti na pravno utemeljenom osnovu i najavio da će, koliko zna, tim povodom uskoro biti održana zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije.

On je u Valjevu prvo rezgovarao s gradonačelnikom Stankom Terzićem, a potom je posetio domaćinstva Ivana Stanirovića u selu Belo Polje, odnosno Miodraga i Božidara Popovića u selu Vujinovača. Stanimirović je dobio motokultivator, dok su Popovićima izgrađene nove kuće.

„Evropska unija je do sada uložila u obnovu Valjeva (i okoline) oko 2,1 miliona evra, a u naredne dve godine, kroz projekat preventivnog regulisanja vodotokova reke Kolubare i njenih pritoka biće uloženo 2,8 miliona evra“, rekao je Devenport novinarima u Vujinovači, selu na obroncima planina Medvednik i Jablanik.

Program pomoći EU poplavljenim područjima Srbije vredan 30 miliona evra finansiran je iz predpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine, koje su najviše pogođene poplavama. Uz Valjevo, pomoć su dobili i Bajina Bašta, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid.

KOMENTARIJedan komentar

  1. nemanjic says:

    Okupator.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *