ДЕВЕНПОРТ ЗНА БОЉЕ НЕГО МИ: Чланство Србије у ЕУ подржава 59 одсто грађана

DEVENPORT ZNA BOLJE NEGO MI: Članstvo Srbije u EU podržava 59 odsto građana

2 decembra 2015

majk devenport 5465Većina građana Srbije, njih 59 odsto, podržava članstvo u Evropskoj uniji, ali je 64 odsto građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, pokazalo je najnovije ispitivanje javnog mnjenja TNS Medium galupa.

Ispitivanje je pokazalo da 46 odsto građana vidi priznavanje nezavisnosti Kosova kao uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi postala članica EU, ali i da je, pored toga, 64 odsto građana protiv priznavanja nezavisnosti u cilju ulaska u EU.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja pokazuju i da oko 60 odsto građana podržava normalizaciju odnosa i dijalog Beograda i Prištine.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je na konferenciji za novinare, komentarišući te rezultate, da je podrška građana dijalogu Beograda i Prištine konzistentna i podvukao da EU ne traži priznanje nezavisnosti, već uspešan dijalog i normalizaciju odnosa.

Najnovije ispitivanje javnog mnjenja, koje je za potrebe Delegacije EU realizovao TNS Medijum galup, pokazalo je da 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a prema rečima izvršne direktorke TNS Medium Galupa Slađane Brakus, koja je predstavila ispitivanje, to je stabilna podrška u odnosu na prethodni period.

Najčešći razlozi za tu podršku su ekonomske prirode – bolja budućnost, šanse za posao, bolji životni standard, rekla je Brakus.

Članstvo Srbije u EU ne podržava 36 odsto ispitanika, a oni smatraju da će članstvo povećati siromaštvo, doprineti gubljenju suverentiteta i integriteta, omogućiti eksploataciju resursa i radne snage.

Ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije EU bio održan, na njega bi izašlo 70 odsto građana, „za” bi glasalo 56 odsto ispitanika, dok bi protiv bilo 26 odsto.

Ispitivanje je pokazalo da se smanjio broj onih koji očekuju nove uslove u procesu pristupanja Srbije EU na 54 odsto sa 59 odsto u martu ove godine, dok broj onih koji smatraju da EU neće postaviti nijedan novi uslov sada iznosi 35 odsto.

Oko 53 odsto građana veruje da će Srbija pristupiti EU u sledećih pet do deset godina, dok 15 odsto građana smatra da Srbija nikad neće pristupiti Uniji.

Kad je reč o obaveštenosti građana o EU, oko 46 odsto se oseća nedovoljno informisano.

Nema značajnijih promena u percepciji donatora u poređenju sa prošlim istraživanjem u martu ove godine, a građani, ukoliko odgovaraju bez ponuđene liste odgovora, veruju da je Rusija najveći donator, potom Japan, pa EU.

Međutim, kad dobiju ponuđenu listu odgovora, građani odgovaraju da su EU i Rusija najveći donatori.

Delegacija EU u Srbiji je na konferenciji podsetila da je EU ubedljivo najveći donator, budući da je od 2000-2015. godine donirala tri milijarde evra Srbiji.

Ispitivanje je realizovano za potrebe EU u periodu od 1. do 7. oktobra na uzorku od 1.247 ispitanika, metodom lice u lice.

KOMENTARI6 komentara

 1. Radomir says:

  Devenport moze da jede govna,nista dok se ne uradi Referendum i gradjani se izjasne da li su za ili ne E.U pod kontrolom Rusa ,posto ovde ima i previse izdajnika i placenika koji bi namontirali rezultate ,kao na primer ovoga Devenporta da je 59 procenata za ulazak u E.u sto nije tacno.

 2. Apis says:

  Devenport, moze samo da popusi Vuciću i obratno. Ja vise volim biti cobanin u slobodnoj Srbiji nego predsednik u porobljenoj. NIKO NAS NEĆE RASTAVITI OD KOSOVA I NASIH SVETINJA. ZAJEDNO SA RUSIMA DOĆI ĆEMO U BERLIN!

 3. da dodam says:

  Zar mi nevidimo da smo već porobljeni nama treba da budu glavni krivci Nikolić Vučic i Dačić njih se treba hitno oslobodit da vratimo slobodu smrt fašizmu živela sloboda.

 4. miroslav says:

  Pa slagao ga Vucic.Velika Britanija hoce da izadje iz eu?A ovaj nas gura tamo?Ko li je ludji od ovo dvoje ne znam?

 5. ARTILJERAC says:

  Ovaj kljakavi englez je nac-govno , možda ima podršku -300 %

 6. dusan says:

  pa gde je tih 59%? od ogromnog broja ljudi koje poznajem i koje srecem svakodnevno kroz javni posao,jedva da mogu da se setim par njih koji nesto kao podrzavaju ulazak u EU.promenila se ovde svest i prosla ta EU euforija.evo polazim od sebe.prvi sam bio za tu ideju svim silama ali sam se probudio u medjuvremenu kao i svi ostali koje poznajem.sve je ovo izmisljanje i pokusaj da se na taj nacin napravi lazna atmosfera oko opsteg raspolozenja naroda.dajte referendum ali posten i bez namestanja i medijske manipulacije uoci istog pa da vidimo tu vasu virtualnu realnost od 59%. jbt kao da smo u matrixu.a mozda i jesmo....verovatno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *