DEVETA EPIZODA „RAVNE GORE“: A sad je na red došlo da Dražina grupa pljačka seljake

DEVETA EPIZODA „RAVNE GORE“: A sad je na red došlo da Dražina grupa pljačka seljake

5 januara 2014

Ravna-gora-2Piše: Miloslav Samardžić

Deveta epizoda TV serije „Ravna Gora“ počinje tamo gde se završila osma: u najvećim mogućim naporima Radoša Bajića da još više uveliča kult Josipa Broza Tita. Vođa komunista prikazuje se kao mudar, pametan, snalažljiv i nadasve sposoban. Istovremeno, gradeći Brozov lik, Bajić namerno ističe suprotnosti prema Dražinom liku iz serije. Pre svega, Broz je strog, zna i da povisi ton, a članovi Politbiroa KPJ bespogovorno ga slušaju. I inače, oni su prikazani sve suprotno od Dražine grupe: kao ozbiljni, disciplinovani i sposobni.

Sve to prati niz istorijskih falsifikata, sračunatih da povećaju ugled i značaj komunista. I dalje nema govora o saradnji Nemaca i KPJ u to doba, pre 22. juna 1941, već se oni prikazuju kao neprijatelji. Broz već govori o akciji protiv Nemaca, a početak akcije označava vremenom povlačenja njihovih glavnih formacija iz zemlje. Time je sugerisano da će to biti sa napadom Nemačke na Sovjetski Savez, pa čak i da je Brozu poznato da će se to desiti uskoro.

Josip Broz kaže da „u Srbiji ima samo 2.500 organizovanih članova partije“, dok je Pero Simić nedvosmisleno dokazao da ih je na teritoriji cele Kraljevine Jugoslavije tada bilo oko 1.500.

„Univerzitetska omladina je u Savezu komunističke omladine Jugoslavije i to u ogromnoj većini“ – kaže jedan od članova Politbiroa, a u stvarnosti u SKOJ-u je bilo ispod jednog procenta studenata. Tokom rata, studenata je znatno više bilo u ravnogorskoj omladini i u redovima Dražinih ilegalaca, kao uostalom i radnika, seljaka, profesora, itd, a ukratko – svih društvenih slojeva.

Dok Broz odlazi sa sastanka, članovi Politbiroa konstatuju da čak ni oni ne znaju mesto njegovog boravka. To, narvano, nije bilo tačno, a izmišljeno je takođe radi stvaranja što većeg kontrasta u odnosu na Dražinu grupu. Ona svima priča kuda ide, pa Bajić ubacuje čak i scenu u kojoj jedno dete izgovara: „Idu na Ravnu Goru“.

Druga scena odigrava se u selu Zaovine, 9. maja 1941. godine: Nemci i žandarmi pretresaju kafanu u kojoj su prethodno boravili Draža i njegovi ljudi. Nemci se ponovo karikiraju – sada je pijan i jedan Nemac – a događaj se inače nije odigrao devetog, nego 4. maja. Po odlasku iz Zaovina, Dražinu grupu napala je nemačka patrola iz Bajine Bašte, koja je posle kraće borbe odbijena. Nemci potom dovode jedan bataljon vojske – najmanje 500 vojnika – iz Višegrada, ali Draža uspeva da im zavara trag, ali po cenu uništavanja arhive i puštanja konja u šumu.

Međutim, u sledećoj sceni od 9. maja, uveče ili noću, Draža i dalje jaše neku ragu, a Radoš Bajić pokazuje da sem istorije ne zna ni geografiju. Naime, na ekranu je pisalo da se taj događaj odigrava na Planini Maljen, uz preciziranje lokacije: Kaluđerske bare.

A Kaluđerske bare se, naravno, nalaze na Tari.

Sledi nekoliko eksplozija i rafala u polumraku – to bi trebalo da je scena borbe Dražine grupe protiv Nemaca, mada se neprijatelj ne vidi. Dražini ljudi su išli nevojnički, čak nisu imali ni izvidnicu, i naleteli su na zasedu. Ali, „borba“ se prekida i pre nego što je počela, da bi se priča fokusirala na novu svađu između dva Dražina majora, Paloševića i Stankovića. Padaju psovke i oni su počeli da se tuku, ali ih je neko od oficira razvadio. Pri tom, svi stoje na čistini, mada je nepun minut ranije neko pucao na njih iz neposredne blizine. Taj neprijatelj je namah nestao, bez objašnjenja.

Draža na ovu svađu i početak tuče reaguje drugačije od Broza – to čisto teoretski, jer je nemoguće i zamisliti da bi se u ovakvoj seriji tako nešto moglo desiti kod komunista. „Ostav! Ko ste vi? Jel ste oficiri? Jel ste poludeli?“ – viče Bajićev Draža nemoćno, i to je to.

Cela scena je nastavak Bajićevih napora da Dražinu grupu – i oficire i vojnike – prikaže kao raspojasanu bandu.

I narednog dana, 10. maja, vidimo netrpeljivost između Paloševića i Stankovića. Onda Stanković zastaje i odlazi sam, bez pozdrava sa Dražom, javljajući se samo zastavniku Peroviću. Pri tom izgovara dva suprotna razloga: da je potreban samo svojoj ženi i deci (ukratko) i da je u stvari nezadovoljan Paloševićevim nametanjem Draži (opširno). Stankovićev lik je prikazan ozbiljnije od Paloševićevog, tj. sugeriše se da je Draža prihvatao savete poltrona, a ne dobrih oficira.

U stvarnosti, Stanković je otišao 6. maja, zajedno sa svojim pratiocima. Naravno, pozdravio se sa svima. On će uskoro postati Nedićev oficir.

U sledećoj sceni ponovo vidimo Dražinu grupu kako ide nevojnički: ni kolona, ni streljački stroj, ni izvidnica. Svi su u gomili, tako da bi ih pokosio jedan rafal. Možemo se kladiti da će u sličnim situacijama, ako se ova serija nastavi, pre nastupanja na čistinu partizani prvo oprezno izvirivati i slati izvidnice na sve strane.

Tako Dražini oficiri dođoše do neke kolibe i bez potrebe grubo razvališe vrata.

Na sastanku u toj kolibi Draža najpre traži majora Stankovića, na što oficiri počiinju da se deru naokolo, a Stankovića nema pa nema.

Potom Draža objašnjava plan daljeg kretanja, dok Palošević napadno, udvorički, klima glavom. „Ako bi nam se on pridružio, imali bismo nemerljiv kapital“ – govori Draža o majoru Aleksandru Mišiću, sinu vojvode Živojina Mišića. Uopšte nije rečeno da su oni bili stari prijatelji i da se pitanje Aleksandrovog pridruživanja nije postavljalo.

Onda, u jednoj sceni od oko skoro dva minuta, Stanković je sam, sedi, razmišlja, odlazi…

Potom se prikazuje grupa pod komandom majora Paloševića, u Planinici (Draža je otišao u Struganik, da traži majora Mišića). I Palošević i drugi oficiri i podoficiri deru se na vojsku bez razloga. Taralići ih još ne vide, ali su uznemireni. Psi laju, muzikom se nagoveštava zlo. Najzad, Palošević banu u dvorište Taralića, nazvavši seljanku: „Dobro jutro, gospođo!“ Ona je uplašena kao kad su dolazili Nemci. Palošević joj govori: „Ne boj se“ – ali ne vredi, žena je paralisana od straha što vidi oficira sopstvene države!

Izlazi domađin, zove Paloševića i njegove u kuću, a ženi naređuje da donese rakiju iz podruma. Ona je nije donela, valjda je svo vreme bila u šoku. Kako nekom gledaocu ne bi promaklo da oficiri nisu ničim posluženi – domaćin pred oficirima prekoreva ženu što nije donela rakiju.

Palošević stavlja mapu na sto, ali ne zna tačno da pokaže gde se nalazi, pa pita seljaka. Ne zna ni on tačno, jer nije služio vojsku zbog bolestzi, pa i ne zna da čita mapu. Ulaze deca, pa Palošević i pred njima i pred domaćinom kaže da treba da se nađe sa nekima „koji dolaze sa suprotne strane – ovde, na Ravnoj Gori“. Dakle, ne samo što je otkrio sopstveni pravac kretanja, već i mesto sastanka. Takvo prikazivanje profesionalnog oficira – pa još četnika, specijalca – važnije je od novog Bajićevog nepoznvanja geografije. Naime, Struganik se ne nalazi sa suprotne strane, već ispod Planinice. Pri odlasku kod Mišića, Draža je prošao kroz Planinicu, uveče 10. maja 1941, dok Paloševićeva grupa tada nije ni dolazila u ovo selo.

Razgovor u bednoj kući Taralića prekida novo klanje – sada se kolju ovce u toru, opet se preko celog ekrana vide i krvav nož i krvava ruka. Žene i deca vrište, potporučnik Mešković prilazi i udara jednog vojnika, on pada. Ali, i komunisti dotrčavaju da brane nejač, vičući: „Sramota!“ i prigovarajući vojsci što pljačka narod. Tu su jedan od Taralića (najpismeniji, naravno) i seoski učitelj Živadin. Izlazi major Palošević da popravi stvar, ali ne uspeva. Sada ga se plaše svi, pa i ona devojka iz Taralića, koja se raduje svaki put kad naiđu komunisti.

Vojska se pravda da je gladna, što je u funkciji viđenog u prethodnim epizodama: u gotovo svakoj sceni prikazivano je kako vojska nešto jede, dok s druge strane komunisti ništa nisu okusili otkad se zaratilo.

I ovo je apsolutni falsifikat, jer nema niti jednog dokaza da je tokom celog rata neko iz Dražinog okruženja otimao hranu. Hrana se uvek kupovala – što je važilo za sve jedinice, ali, naravano, kod udaljenijih je bilo raznih ispada. Obratno, komunisti su celog rata pljačkali od srpskog naroda šta god su stigli, a prvi sukob sa njima odigrao se upravo u Planinici, i upravo zbog pljačke, avgusta 1941. godine.

(Pogledi.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. nini says:

    Pa bre milosave samardžiću jesi li normalan ?Četnici su bili horor vojska:klali su i ubijali,krali i otimali ,silovali devojke i devojčice!!!Izađi milosave u sela oko Kragujevca pa pitaj jos žive seljake ,1932,33.godište a ima ih živih i 1925.godište,pa ćeš da vidiš sta će oni da ti kažu.Četnici plaćali hranu:ajdeee!!!

  2. sale says:

    Naravno da su ovi Drazini cetnici "kupovali" hranu,Vi gospodine Samardzicu ovim tekstom ismevate sebe.Svi znaju sta su radile cetnicke jedinice po Srbiji nad srpskim narodom,crne trojke itd.Sirom Bosne i tadasnjeg Sandzaka.Imate stotine slika cetnika sa nemcima.Ima jos prezivelih srpskih familija koje Vam mogu pricati o zlocinima cetnika nad srpskim narodom.Naravno i partizani su cinili zlocine,ali su bili na strano pobednika,pa se o tome nije ni istrazivalo ni govorilo.

  3. Veljko says:

    U glavnim ulogama: Nebojša Glogovac kao Pukovnik Dragoljub Draža Mihailović, Ivan Vučković kao Major Miodrag Palošević, Marko Baćović kao Svetolik Taralić, Aleksandar Srećković kao Kapetan Kastratović, Jelena Mila kao Stana Taralić, Dragan Bjelogrilić kao Josip Broz Tito, Aleksadnar Trnčić kao Aleksandar Ranković, Olga Odanović kao Živana Taralić, Igor Đorđević kao Učitelj Živadin, Slobodan Ninković kao Nikodije Janjić, Ljiljana Stjepanović kao Vidosava Janjić, Nenad Okanović kao Milisav Janjić, Stojan Đorđević kao Žarko Taralić, Nikola Ranđelović kao Vukadin Taralić, Milorad Mandić kao Kapetan Milojko Uzelac Taras, Nenad Heraković kao Milovan Đilas, Miloš Đorđević kao Potporučnik Pavle Mešković, Nedeljko Bajić kao Kapetan Petar Dejanović, Nina Mrđa kao Radmila Taralić, Saša Joksimović kao Koča Popović, Boris Pingović kao Ivan Milutinović, Mirko Babić kao Obrad Taralić, Aleksandar Filimonović kao Slobodan Penezić Krcun, Helena Petrović kao Drugarica Malinska, Duško Premović kao Majstor, Maša Lazarević kao Devojčica Milena i Nenad Jezdić kao Major Mirko Stanković. U ostalim ulogama: Ljubiša Ristović kao Narednik Boža Perović, Branislav Tomašević kao Kapetan Milenko Reljić, Nebojša Vranić kao Kapetan Milenko Reljić, Tamara Popović kao Marica Taralić, Đorđe Erčević kao Vojnik Ćelić, Pavle Čemerikić kao Đorđe Taralić, Lazar Šljukić kao Radojica Taralić, Vukašin Nikitović kao Narednik Jevdžić, Ivan Vidosavljević kao Nemački oficir, Brzi odred: Vladimir Đorđević, Bogdan Milojević, Mladen Milić, Dragan Milošević, Ljubiša Zirojević, Stevica Jovanović, Mihajlo Jelisavčić, Živorad Jovanović, Miloš Stanojević, Kostadin Stojadinov, Bojan Ružić, Marko Radaković, Ilija Ceković, Nemanja Stojadinović, Đorđe Krstić, Danilo Pavlović, Branko Filipović, Ivan Filipović, Ivan Blagojević, Milan Marković, Dejan Bajović, Apostol Apostolović, Nikola Ristić I Marko Milić. Deveta epizoda Ravne gore bila je mnogo odlična.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *