DEŽURNI BRANIOCI STRANIH DŽELATA I PROVOKATORA – „E-novine“ brane Albance, a srpske igrače i navijače proglašavaju koljačima

DEŽURNI BRANIOCI STRANIH DŽELATA I PROVOKATORA – „E-novine“ brane Albance, a srpske igrače i navijače proglašavaju koljačima

15 октобра 2014

45g56hVeć po dobro isprobanom receptu, „beogradske“ „E-novine“ brane sve koji su se ogrešili o Srbe, a iz svog mogućeg oružja ispaljuju uvrede, optužbe na račun Srba i Srbije.

Naime, posle utakmice Srbija – Albanija, posle terorističke provokacije Albanaca sa zastavom velike Albanije, oglasile su se i „E-novine“ sa nekoliko tekstova u kojima se vređaju Srbi i Srbija, nazivaju se pogrdnim imenima, a Albanci se brane svom snagom.

Na portalu koji je poznat po izlivu mržnje prema Srbima, objavljeno je pet tekstova sledećih autora: Bojana Tončića, Darka Kovača, Marka Matića, Petra Lukovića i Sentinel26. Pet (5) tekstova, alarmantno, vanredno stanje u „E-novinama“. Kao da se pitaju: „Ko se to usudio da dirne i spomene Albance i šiptare u lošem kontekstu?“. U tekstovima možete pročitati uvrede na račun SPC, Srba, Srbije, zameranje srpskim medijima što su uopšte izveštavali sa utakmice i preneli ono što se desilo.

Darko Kovač pun mržnje navodi da je sudija Etkinson spasio Albance zato što su svi na stadionu bili spremni da ih kolju. Njemu takođe smetaju i dresovi Srbije jer su na njima kako on kaže „krstače“, a nose ih srpski fudbaleri „nacionalno naoštreni“. Kovaču ne smetaju albanski fudbaleri i njihovi pozivi na rat protiv Srbije, ne smetaju mu valjda zato što su upereni protiv Srbije.

Autor koji se predstavlja kao Sentinel26, u svom tekstu čak sumnja da se bilo šta desilo na stadionu u Humskoj, a ako se i desilo onda za to nisu krivi Albanci. On misli da je to sve smišljeno kako bi se sprečio dolazak premijera Albanije u Beograd, jer mi navodno ne želimo da se sprijateljimo sa tako „finim narodom“. Na kraju teksta, Sentinel26 zamera i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što se usudio da kritikuje Albance i zato što je tražio izvinjenje od vlade Albanije, pa kaže da je premijer „legao na rudu“.

Tekst sa naslovom „Ramo, Ramo, druže moj!“, koji je potpisao Bojan Tončić (daleko najveći mrzitelj Srba na sajtu E-novine“), pisan na hrvatskom jeziku, donosi pregled srpske štampe i medija o albanskoj provokaciji u Beogradu. Tončić histeriše i osuđuje srpsku štampu zato što se usudila da ono što se desilo na utakmici nazove pravim imenom.

„Pacijenti“, „Vučić potpao pod uticaj sveopšte šovinističke histerije u Beogradu“, samo su neke od stvari koje Marko Matić spominje u tekstu. Pomenućemo i to da kroz ceo tekst Matić koristi prisvojni pridev „srbijanski“, a ne „srpski“.

Na kraju se javio i vrhovni vođe „E-novina“, Petar Luković. Kakva bi to odbrana Albanaca i šiptara bila da tu nije Petar Luković, a i sramota bi bila da su svi saradnici „E-novina“ napisali tekst u kome su ispljuvali Srbe i Srbiju, a da to nije učinio i njihov urednik. Luković u tekstu takođe smatra da se ništa značajno nije desilo na stadionu Partizana, već da su Srbi i srpski mediji tražili samo razlog za dizanje frke. Kuka Luković i plače zbog brata albanskog premijera.

Teško prihvataju „E-novine“ kad se Srbi i Srbija pobune protiv terorizma, dželata i divljaka. Pretpostavljamo da smatraju da smo svi trebali ovo mirno da gledamo i ćutimo.

Svih pet tekstova vam prenosimo u celini:

HISTERIJA UMESTO FUDBALA

Piše: Darko Kovač

Susret Srbije i Albanije u okviru kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo imao je preduslove da uspe, ali suptilne duše huliganske odgojene na mitologiji i guslama balkanskih patriota nisu dopustile da se u utorak na JNA odigra jedna fudbalska utakmica. Kako su pre ponoći prenele “Večernje novosti”, Olsi Rama brat albanskog premijera, koji je utakmicu pratio iz VIP lože uhapšen je zbog izazivanja incidenta. Naime, veseljak je daljinskim upravljačem u 40. minutu meča iznad terena stadiona Partizana provozao dron na koji je za tu priliku okačio zastavu sa nekakvim fetiš likovima bajki o Velikoj Albaniji. Uvek budni, dežurni domaći fašisti reagovali su kao bik pred crvenom ponjavom, sa tribine su dotrčali samozvani čuvari nacionalnog obraza, a u odbranu šarene krpe skočili su pojedinci iz Biazijeve ekipe. Meč je prvo privremeno a u 22:15 i definitivno prekinut.

Agresivan medijski ešalon, za razliku od onog paradnog proteklih dana nije vežbao već se potrudio da toksičnu atmosferu potpali eksploatacijom vek duge, dakle tradicionalne opsesije prosečnog srbijanskog mediokriteta – mržnje prema Albancima. Svakom razumnom ljudskom biću banalan događaj, fudbalska utakmica reprezentacija Albanije i Srbije u okviru kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo očekivano je za lokalno pleme izgubila samo sportsku etiketu, a nova kosovska bitka počela je u medijima otvaranjem sezone lova na turiste sa Kosova, lokalne Albance, fejsbuk navijače i sakupljače lajkova.

Slike navodnih navijača sa Kosova u navodnom pohodu ka Beogradu, benigna zanimacija namenjena pre svega očima prijatelja ili devojaka koje bi da impresioniraju dospela je pred dežurna namrštena lica koja su u večitoj potrazi za neprijateljima, nakon svega viđenog u utorak uveče u Beogradu, po sopstvenim bolesnim rezonima dobila razlog ne samo da ne leče, već da u epidemiju pretvore sopstvenu paranoju.

Navijači ko’ navijači, zbog kvalitetnjih rivala nisu opsedali blagajne stadiona u Humskoj kao kada stiže arhineprijatelj, popunili su fudbalski Hram radi ovog simboličnog, kada UEFA već ne dopušta neki pravi masakr. Samo delimično utešeni činjenicom da ona tradicionalna narodna “Ko ne skače taj je Šiptar!” konačno ima podlogu u realnosti pod reflektorima, frustrirano su mahali trobojkama, budući da je UEFA zabranila noževe na stadionima.

Topli zvuci “Marša na Drinu” utihnuli su pred gromoglasnim zvižducima albanskoj himni od koje nije ostao ni ton. Ako to u nemoći nije naredio vođa navijača iz svečane lože JNA biće da su se naša deca ponovo malo otela kontroli. Sve to dok je deo scenografije odvojen za transparente uperene protiv rasizma. TV publika svedoči kako je tematsku trku “Ko više prezire Šiptare”, kao retko kada u životu istrčao i novinar Radio televizije Srbije, Aleksandar Stojanović iako se mučenik iz nepoznatih razloga trudio da sopstvenu mejnstrim mržnju sakrije.

Nacionalno naoštreni domaći fudbaleri, sa sve krstačama na dresovima i uglavnom bezidejno nosili su se sa predstavnikom arhineprijatelja, do tog kobnog finiša prvog poluvremena i friškog dokaza da fašistima svih boja nije mrska moderna tehnologija. Kako su sat pre ponoći prenele “Večernje novosti” za ovu albansku agresiju na nedužan srpski narod  odgovoran je ni manje ni više nego brat albanskog premijera Olsi Rama, koga nije mrzelo da koristeći daljinski upravljač iznad nove trave na JNA provoza mali dron na koji je okačio zastavu sa mapom i nekim likovima iz bajki o Velikoj Albaniji.

Infantilna provokacija potpalila je marvu na tribinama i terenu, Stefan Mitrović hvata zastavu a dvojica igrača Albanije, na opšte iznenađenje gotovo su napala defanzivca domaćih naoštrena da otmu navedeno parče platna, uletelo je i nekoliko „navijača“ pa je sudija Martin Etkinson, videvši da je sve spremno za jedno solidno klanje privremeno prekinuo meč. Nakon pauze od pedesetak minuta i više kontradiktrornih informacija utakmica je definitivno prekinuta, a fudbaleri domaće ekipe su tačno u 22:20 sa centra otpozdravili preostaloj publici i ozvaničili fajront. Delegat UEFA, Hari Bin na kraju ove blamaže rekao je kako očekuje brzu odluku organa evropske kuće fudbala.

_________________________________________________________________________________________

KRATAK PREGLED LUDILA

Piše: Sentinel26

Daljinski upravljač nije nađen kod Olsi Rame. Nije uopšte nađen. Nije ni tražen jer su znali kod koga je (kod njihovih pajtaša). Treba pitati one (RTS, DB-92, Kurir, V.Novisti, Žurnal, Šlic &Co.) koji su lansirali lažnu vijest o hapšenju i nalasku daljinskog, moraju da kažu izvor informacija jer se radi o bezbjedonosnom problemu.

Pošljednja zvanična posjeta premijera Albanije Srbiji (SFFJ) bila je 1948. godine, ako ne računamo spekulacije o navodnoj tajnoj posjeti Envera Hodže Beogradu 1967.g. poslije vojnog puča u Grčkoj i stacioniranja jedne divizije yu-vojske u punoj bojevoj gotovosti u Makedoniji blizu albanske granice.

Za 22. oktobar je najavljena i dugo reklamirana posjeta premijera Albanije Srbiji i unapređenje odnosa. Takav razvoj događaja dobio veliku podršku EU.

Nijesu svi u Srbiji radi ni kadri da bar protokolarno-prijateljski dočekaju tog gosta.
Na prvom mjestu su:
– rusofilistejci i putinolizači;
– inspiratori i logističari ubistva Z. Đinđića;
– bezbjedonosne strukture koje se suprotstavljaju A. Vučiću;
– vojne, policijske i političke strukture koje se protive evrointegracijama Srbije;
– civilna i vojna SB;
– Srpska zilotska crkva;
– T.Nikolić, I.Dačić &Co. i razne kustokoštunjave spodobe.

Utakmica:

1. Dronovi i slično – rješenje problema je u isključivoj nadlježnosti organizatora a ne igrača.
Sudija nakratko prekida igru (ne utakmicu) dok lica zadužena za bezbjednost ne uklone suvišan predmet (letjelicu). Ista procedura kao kada na teren uleti pjevac ili pas (životinja).

2. Dron je bio običan (jeftina verzija) i bez kamere, a istim nije ni moglo da se upravlja sa stadiona, već iz okoline (neka susjedna zgrada ili automobil).
Daljinski upravljač nije nađen kod Olsi Rame. Nije uopšte nađen. Nije ni tražen jer su znali kod koga je (kod njihovih pajtaša).

Treba pitati one (RTS, DB-92, Kurir, V.Novisti, Žurnal, Šlic &Co.) koji su lansirali lažnu vijest o hapšenju i nalasku daljinskog, moraju da kažu izvor informacija jer se radi o bezbjedonosnom problemu.

To što su se neke grupe Albanaca (jedna iz Skoplja i druga iz Švajcarske) hvalile da su one lansirale dron je više podjebavanje nego vjerovatnoća.

3. Otimanje i fizički sukob igrača oko platna (zastave) podliježe kazni (ev. žuti kartoni) igračima (dvojica Albanaca + ??) koje izriče sudija i eventualno disciplinska komisija UEFE naknadno. I ostali igrači koji su učestvovali u tuči mogu biti kažnjeni određenim brojem pauziranja.

4. Upad rezervnih igrača Srbije i fizički obračun sa albanskim igračima podliježe sankcijama koje će izreći Disc.komisija UEFE organizatoru utakmice (FSS).

5. Učešće redara u napadima na albanske igrače podliježe kažnjavanju organizatora utakmice (FSS) novčano i zabranom igranja izvjesnog broja utakmica na tom terenu.

6. Upad navijača i njihovo fizičko obračunavanje sa gostujućim igračima za posljedicu ima obavezno kažnjavanje organizatora (FSS) novčano i izvjesnim brojem utakmica bez publike.

7. Izjava gospodina A.Vučića u kojoj od zahtijeva izvinjenje za provokaciju od Albanije je dokaz da je on legao na rudu i da od najavljene posjete premijera Albanije neće biti ništa.

________________________________________________________________________________________

RAMO, RAMO, DRUŽE MOJ!

Piše: Bojan Tončić

Odgovor na pitanje ko je i gde smislio sve medijske dimne bombe ključ je svega što se u utorak događalo na stadionu Partizana, nije šala, i događa mnogo šire; dikcija naslovnih konstrukcija i opreme blago je morbidna, rukopis informacije stigle izveštačima niotkud debeovski je, plasman briljantan, a dronovski lebdeći ferman jezivo je maštovit.

Gotovo sve beogradske redakcije objavile su dan nakon prekida utakmice Srbija – Albanija (sreda) gomilu izmišljotina i spekulacija; suština je u, naizgled udbaškoj, dezinformaciji da je uhapšen Olsi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame, kod kojeg su, navodno, policajci pronašli daljinski upravljač za bespilotnu letelicu (Informer, Blic, Danas, Kurir, Politika). Olsi Rama pušten je, tobož, zbog štrajka advokata, a, zapravo, nije ni uhapšen. Sokoćalo pronađeno kod njega bilo je, možda se ne uči na kursu, fotoaparat (da ne reklamiramo marku). Ima, međutim, ko je zadužen da misli.

Najdalje je otišao najpripremljeniji Blic, konstatujući – nije tačno, al’ dobro zvuči – da je Olsi Rama ušao u Srbiju „na intervenciju visokih evropskih diplomatskih krugova – iako je grupa imala kape i šalove sa obeležjima OVK“. Nema izvora, al ima izmišljotine, da je Rama „upravljao bespilotnom letelicom, ‘dronom’, puštenom iz crkve u Humskoj ulici“.

I najstariji se dnevnik upisao u dobošare, ali on „otkriva“ svoje izvore („u Vladi Srbije i MUP“). Prenosi „Politika“, o njoj je, naravno, reč, i državni Tanjug koji, pak, „ima saznanja“, da je dron uzleteo sa crkve u Humskoj (Svetog arhangela Gavrila, da ‘prostite). A „Politika“ ima konstataciju da je brišuće – lebdećim naletom bespilotne letelice isprovocirana „do tada mirna publika“. Mrš!

Zašto je i kome bilo potrebno da se obznani navodno hapšenje Olsija Rame, nedelju dana pred dolazak njegovog brata u Srbiju, odnosno navodni nalog evropskih zvaničnika srbijanskim vlastima da puste grupu ljudi sa obeležjima OVK (ovo je, među nama, toliko providno, da zasigurno nije nastalo u nekom pametnom stožeru, istinski debeovskom, recimo). Odgovor na pitanje ko je i gde smislio sve medijske dimne bombe ključ je svega što se u utorak događalo na stadionu Partizana, nije šala, i događa se mnogo šire. Dikcija naslovnih konstrukcija i opreme blago je morbidna, rukopis informacije stigle izveštačima niotkud debeovski je, plasman briljantan, a dronovski lebdeći ferman jezivo je maštovit.

Vratimo se štampi i naslovnim stranama: Albanski ekstremisti prekinuli meč na stadionu Partizana – Promocija Velike Albanije u Beogradu – Uhapšen organizator incidenta Olsi Rama, brat predsednika Vlade u Tirani (Večernje novosti); Prekinut meč Srbija – Albanija, uhapšen brat albanskog premijera (Politika); Ko je prekinuo utakmicu Srbija – Albanija – Šiptari i EU izazvali rat na JNA!- Šef Misije EU Majkl Devenport juče insistirao da policija na aerodromu pusti Albance koji su doleteli sa zastavama OVK – Uhapšen Olsi Rama, brat premijera Albanije, koji je iz VIP lože pustio dron sa albanskom zastavom (Informer); Ostvaren pakleni plan na utakmici Srbija – Albanija – Haos izazvao rođeni brat albanskog premijera! – Olsi Rama uhapšen u VIP loži; Meč prekinut u 42. minutu pošto je nad terenom bila bespilotna letelica sa zastavom velike Albanije, koju je lično navodio Rama; Prilikom hapšenja mahao je američkim pasošem (Kurir); Užasna provokacija Prekinut meč Srbija – Albanija – Brat premijera Albanije iz lože stadiona upravljao letećom zastavom (Blic); Uhapšen brat premijera Albanije – Kod Olsi Rame pronađen daljinski upravljač kojim je pokretan dron sa zastavom (Danas).

Gotovo identični sadržaji, sa više ili manje mržnje, ili kretenizma. Izdvaja se jedino Danas koji ima, uz pozivanje na elektronske medije, na naslovnoj strani „informaciju“ da je uhapšen brat premijera Albanije kod koga je pronađen daljinski upravljač drona. U kolumna – izveštaju (specijalitet kuće) pod naslovom Nacionalizmi „ubili“ fudbal ovaj dnevnik, jedini u državi, saopštava da je publika bila „nacionalistički nastrojena“, te da su, čim je incident počeo, navijači „iz svih pravaca“ uleteli u teren, te da su među tim najostrašćenijim gledaocima bili i huligani, među kojima, najverovatnije i kriminalci. Oni su, video je novinar Danasa, pesnicama, nogama i stolicama napali gostujuće fudbalere koji su „nekako pobegli u svlačionice, iz kojih više nisu smeli ni hteli da izađu“.

I na kraju, Blic poentira ekskluzivom, da je zastava sa bespilotne letelice završila kod delegata utakmice, te da su Albanci „krili letelicu u svlačionici“.

Ko je u sredu čitao beogradsku štampu izgleda da je u nekakvoj zabludi, otprilike kao oni nesrećnici što su, dolazeći na kontramiting (1996), stvarno mislili da demonstrira šačica, odnosno da ih nestrpljivo očekuje masa istomišljenika. I nije neka preporuka za odlazak na paradu Korak pobednika; na društvenim se mrežama širi dirigovana zabrinutost (šta da je dron nosio eksploziv, a na stadionu predsednik države; leteće dronovi i u četvrtak). Vrag je odneo šalu, dok su drugi objavljivali i ono što nisu videli, na visini zadatka bio je reporter državne televizije (Aleksandar Stojanović) Tu su i službena lica (u kadru je bio Tomislav Nikolić). Zato u četvrtak valja poslati istu ekipu na Ušće.

Imaju dronsko iskustvo.

_________________________________________________________________________________________

DRON UGROZIO EVROPSKU BUDUĆNOST SRBIJE

Piše: Marko Matić

Kao u loše režiranom filmu, nakon višednevnih medijskih priprema kojima je najavljivan albanski armagedon u Beogradu, državljanima nekada susedne države otvoreno prećeno hapšenjem ukoliko se samo i približe glavnom gradu Srbije, u konačnici se dogodio i epilog sa dronom lansiranim sa krova topčiderske crkve i zastavom velike Albanije koja je zapalila novu baklju šovinizma u srbijanskoj javnosti. “Spontani” događaj sa isuviše očiglednim krivcem, sveopšta histerija koja je usledila nakon toga i sve manje suptilne poruke i pretnje antievropskog fronta u Srbiji, bacili su u zasenak odgovor na jedno od osnovnih pitanja svakog logički konzistentnog krimića. Ko je imao motiv i korist od svega onoga što se poslednjih dana događalo u Beogradu, a što će se, po svemu sudeći nastaviti i u narednom periodu? I dok pitanje motiva i profitera ostaje još uvek bez odgovora, već sada je jasno da će najveći gubitnik od ove loše inscenirane farse biti premijer Srbije Aleksandar Vučić oko koga se očigledno sve više steže obruč odmetnutih bezbednosnih struktura koje su na sebe preuzele ulogu dežurnih tumača i čuvara kriminalno definisanih nacionalnih interesa Srbije.

Scenografija koja je brižljivo danima unazad pripremana u srbijanskim medijima najzad je dobila svoj puni smisao. Ono što je od strane zvaničnih organa Srbije olako odbačeno kao uobičajeni navijački folklor, a što su pažljiviji posmatrači s pravom detektovali kao najavu svojevrsne nove nacionalističke bure, pokazalo se da je predstavljalo samo medijsku pripremu za sveopštu ofanzivu antievropskih snaga u Srbiji. Tako su i mediji, kao po već unapred pripremljenom scenariju, kao vinovnika incidenta sa dronom koji je nosio kompromitujući transparent “Velike Albanije”, munjevito optužili brata albanskog premijera Olsija Ramu koji je bio član zvanične delegacije Fudbalskog saveza Albanije.

Iskoristivši neobjašnjivo i sramno ćutanje zvaničnih organa Srbije, mediji su objavili netačne informacije da je brat albanskog premijera uhapšen u Beogradu nakon što je kod njega navodno pronađen daljinski upravljač kojim je upravljao dronom koji je, da logika u potpunosti bude ubijena, lansiran sa krova pravoslavne crkve koja se nalazi u neposrednoj blizini stadiona na kojem je igrana prekinuta utakmica.

Da nešto sa “očigledno albanskom” provokacijom ipak nije u redu postalo je jasno u trenutku kada su novinari B92, inače poznati po tome što gotovo punih pet godina nisu u stanju da otkriju ko je vlasnik medija u kojem su zaposleni, do sada neviđenim istraživačkim poduhvatom za svega desetak minuta nakon prekida utakmice “otkrili” ko su ličnosti sa spornog transparenta koji je izazvao divljanje na stadionu JNA. Da misterija bude veća, famozni tekst pod naslovom “Ko su ljudi sa zastave” preko noći je nestao sa sajta B92 iako se i dalje uredno prikazuje u google pretrazi.

Taj očigledno unapred pripremljen tekst, kao i mentalno divljanje dobro poznatih teoretičara zavere koje je usledilo nakon incidenta, ukazali su na potrebu da srbijanska policija što pre izađe u javnost sa zvaničnom verzijom događaja koja će biti potkovana odgovarajućim dokazima. Srbijanska policija bi tom prilikom trebalo nedvosmisleno da odgovori odakle je famozna letelica došla i ko je njome upravljao. Ukoliko je ona lansirana sa samog stadiona kako je ona uopšte dospela tamo i ko je za to odgovoran? Već sam podatak da je meču prisustvovao i predsednik Srbije koji je lako mogao da bude meta napada dronom ukazuje o kakvom se propustu organizatora utakmice i bezbednosnih službi radi.

MUP Srbije mora da odgovori i na informacije da su sličan dron ranije koristili navijači Crvene zvezde tokom utakmica njihovog tima. Istovremeno MUP Srbije mora da otkloni sve dileme vezane za lažne vesti o hapšenju brata premijera Albanije i ničim potkrepljene priče o tome da je navodno on lično upravljao dronom koji je nosio transparent “velike Albanije”.

Da Olsi Rama ne stoji iza pomenutog incidenta jasno je već iz same činjenice da je reč o bratu premijera Albanije koji nikada u svojoj političkoj karijeri nije zastupao ideje velike Albanije. Naprotiv, Edi Rama važi za predanog promotera politike regionalnog pomirenja i unapređenja odnosa između Srbije i Albanije zbog čega bi, za svega nedelju dana, trebalo da bude i gost svog srpskog kolege u Beogradu. U duhu politike koju promoviše, a koja je sušta suprotnost svega onoga što predstavlja transparent sa kartom velike Albanije, vlada Edija Rame je pre samo nekoliko dana uplatila 100.000 evra na ime pomoći područjima u Srbiji koja su postradala u nedavnim poplavama.

U svetlu te istorijske posete i najavljenog značajnog unapređenja odnosa dveju zemalja incident koji se dogodio najviše bi mogao da šteti upravo Vučiću i Rami koji će imati ozbiljan problem da, čak i da poseta ne bude otkazana, domaćim jastrebovima objasne njen stvarni i dugoročni značaj. Stoga, optužiti brata albanskog premijera za provokaciju sa transparentom “velike Albanije” podjednako je van pameti kao i optužbe koje su nedavno bile upućene na račun brata premijera Srbije da je, sa pripadnicima svog obezbeđenja, nasrnuo na policijski kordon i time ugrozio skup visokog rizika u Beogradu iza kojeg je svojim političkim autoritetom stao Aleksandar Vučić lično.

S druge strane, eventualno otkazivanje posete albanskog premijera Beogradu, što je već otvoreno predloženo od strane pojedinih službinih “analitičara”, direktno bi pokopalo višemesečne napore koje je Vučić lično, u saradnji sa Nemačkom, preduzeo radi realizacije konkretnih projekata kao najboljeg puta za unapređenje regionalnih odnosa u okolnostima manjka poverenja i nerazumevanja koje postoji u međunacionalnim odnosima. Da do otkazivanja te posete ne sme doći ukazuje i nimalo slučajna reakcija nemačkog ambasadora u Beogradu Hajnca Vilhelma koji je, osuđujući incidente na prekinutoj utakmici, upozorio da se sa pripremama posete Edija Rame mora nesmetano nastaviti.

Da je cilj incidenta bio da se otkaže najavljena istorijska poseta albanskog premijera Srbiji koja će predstavljati najbolju potvrdu da se obe zemlje nepovratno nalaze na putu evropskih integracija, postalo je jasno i kada su dežurni antievropski “analitičari”, koji se lažno predstavljaju kao pobornici sveukupne Vučićeve politike, uključujući i njen proevropski aspekt, samo noć nakon incidenta na javnom servisu plasirali nebuloznu priču o svetskoj zaveri da se spreči predstojeća, u osnovi beznačajna, poseta Vladimira Putina Beogradu i vojna parada koja će se tom prilikom održati.

Tako su, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kontroverzni „analitičari“ Dragomir Anđelković i Branko Radun, koji u široj javnosti važe za pripadnike tvrdog proruskog krila vladajućeg SNS, ustvrdili da je reč o širokoj zaveri zapadnih zemalja i Albanije sa ciljem da se sreči Putinova poseta Srbiji. Oni su tom prilikom ustvrdili da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija režiran „sa ciljem da se pošalje poruka vlastima u Beogradu da je moguć haos, ukoliko se u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina, organizuje vojna parada i da je to napad na Srbiju“. Taj zaključak je usledio kao logičan nastavak nedeljama unazad podgrejavanih priča o navodnom nastojanju ambasada SAD i Velike Britanije da okupe i organizuju antivučićevsku opoziciju u Srbiji kako bi ga do 2020. godine srušili sa vlasti. Zbog čega bi zapadne vlade rušile najkooperativniju vlast koja je još od vladavine Zorana Đinđića uspostavljena u Srbiji, dežurni teoretičari zavera nisu ponudili nijedan smislen odgovor.

Izuzetno je zabrinjavajuće i to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji bi za sedam dana trebalo da se sretne sa svojim albanskim kolegom, potpao pod uticaj sveopšte šovinističke histerije u Beogradu. Tako je, komentarišući incident zbog kojeg je prekinuta utakmica između Srbije i Albanije, izjavio kako su srbijanske vlasti tri sata pre utakmice upozorile čelnike EU da “albanski ekstremisti spremaju incident”. Premijer Srbije, međutim, nije objasnio zašto srbijanske službe bezbednosti, ukoliko su zaista imale takva saznanja, nisu sprečile taj incident i kako im se moglo dogoditi da diverziju tog obima izvede grupa “ekstremista” ma koje nacionalnosti oni bili. Šta bi se, primera radi, dogodilo da je ta grupa ekstremista svoju letelicu iskoristila za atentat na predsednika Srbije koji je bio u svečanoj loži tokom utakmice?

Da mu sitacija nije baš najjasnija Vučić je pokazao i u nastavku svoje izjave tvrdeći da su vinovnici incidenta želeli da “zgaze naš ponos, ali smo sačuvali obraz i bandi lažnih albanskih zvaničnika koji su bili u svečanoj loži pokazali jasnu razliku između nas i njih”. Premijer Srbije, međutim, ni ovom prilikom nije pojasnio kako je moglo da se dogodi da grupa “lažnih zvaničnika” uđe u dobro obezbeđenu ložu? Šta bi se dogodilo da je, na primer, u pitanju bila teroristička ćelija koja je mogla da ugrozi prisutne zvaničnike, fudbalere ili gledaoce? Ukoliko nema odgovore na ova pitanja koja će mu narednih dana svakako biti postavljena od strane evropskih partnera, Vučić bi trebalo da ih potraži od svojih bezbednosnih službi u koje bi, očigledno, sve manje trebalo da ima poverenja.

Ono što je još važnije od nabrojanih Vučićevih previda, jeste činjenica da se u toj grupi “lažnih zvaničnika” nalazio i brat njegovog albanskog kolege koji je preko noći postao žrtva iste one matrice koja je, pre samo dve i po nedelje, primenjena i protiv njegovog brata Andreja. Zbog toga premijer Srbije nijednog trenutka ne bi trebalo da smetne s uma da jedini koji mogu izvući korist iz postojeće histerije i eventualnog odlaganja posete albanskog premijera Srbiji, jesu iste one antievropske snage u Srbiji koje mu rade o glavi i, prizivajući državni udar, pretnjama i ucenama od istog tog Vučića nastoje da izdejstvuju odustajanje od nastavka evropskog puta Srbije.

Posmatrajući aktuelnog premijera kako između Moskve i Brisela sedi na dve stolice snage političkog podzemlja nastoje da mu izmaknu evropski oslonac njegove politike predstavljajući mu to kao nastojanje da se Srbija u ovim turbulentnim i nesigurnim vremenima smesti u udobno krilo Putinove Rusije. Vučić bi, međutim, morao da zna da bi izmicanje bilo koje od postojeće dve stolice u ovom trenutku neizostavno značilo njegov istovremeni pad sa obe. Bio toga svestan ili ne, Vučić bi morao da zna da je sve ono što se događalo na stadionu JNA, kao i medijska uvertira koja je trajala danima unazad, ali i posledice koje se sada prizivaju, predstavlja podmukli napad na njega i njegovu politiku nastavka unapređenja odnosa u regionu kao sastavnog i neizostavnog dela evropskog puta Srbije.

I mada srbijanski državni organi do sada nisu u javnost izašli sa zvaničnom istinom i dokazima koji bi je potkrepili, potpis ispod svega što se događalo prethodnih dana kao i medijska histerija koja je usledila, suviše podseća na ono što se dogodilo u Pećkom kafiću “Panda” u jesen 1998. godine. Nije zgoreg ovom prilikom podsetiti da je upravo Vučić jedan od retkih koji se usudio da o tom slučaju otvoreno progovori u javnosti.

_________________________________________________________________________________________

KO JE SMESTIO PREMIJEROVOM BRATU?

Piše: Petar Luković

Aleksandar Vučić, srpski premijer, i Edi Rama, albanski premijer trebalo bi da se, kao kolege, sretnu 22. oktobra u Beogradu; obojica imaju braću, jedan se zove Andrej, drugi Olsi. Andrej je pre tri nedelje bio žrtva torture ovdašnje Žandarmerije; Olsi je u utorak pre ponoći postao omiljeni zlikovac pomahnitalo-medijske Srbije. Ali, da li je baš sve tako kako su nam poručili?

Pod nadnaslovom „Najnovija vest“ i uputstvom „Hitno“, ali „Ekskluzivno“, gotovo sav medijski shit from Serbia – od Blica, preko Kurira i Informera, do Večernjih novosti i grčkolikog B92 – otkriva zastrašujuću vest: Olsi Rama, brat Edija Rame, lično je izazvao incident tako što je preko daljinske komande upravljavao bespilotnom mikro-letilicom („drone“) koja je nosila zastavu Veliku Albanije uz fotografije istorijskih ličnosti Isailja Ćemaila i Ise Boljetinca i napis „Autochtonous“. Sve je to javno, bestidno i surovo radio Olsi Rama iz prepune VIP lože na Stadionu JNA – pišu „Blic“ i ostali; mahniti „Kurir“ ima i malu vest zastrašujućeg naslova „Snimljen kako pilotira“ gde piše: „Kako smo saznali, postoji i video-snimak na kome se vidi kako Rama upravlja letilicom. On je odmah zatvoren u loži broj 12, na zapadnoj tribini stadiona Partizana, a zatim i uhapšen. Od pouzdanih izvora saznajemo da je jedna osoba viđena na kupoli Svetog Đorđa pustila letilicu. Na kupoli su ostali kanapi, kojima je dron bio vezan. Ovaj akter je uspeo da pobegne, kad je brat albanskog premijera preuzeo kontrolu nad dronom koji nosi zastavu“. Ima još iz ludog „Kurira“: „Na zastavi se nalazi i logo albanskih hakera, koji su tokom večeri napadali sajt ’Kurira’, pa je više nego jasno da je sve precizno izrežirano“, dojavljuje Kurir, ne objašnjavajući zašto se ne emituje taj navodni video-snimak, niti ko je je vlasnik tog snimka, ne ulazeći u detalje kako je moguće da se spram „utakmice visokog rizika“ neko popne na Crkvu, stotinak metara od stadiona, pa onda naglo „pobegne“, kao da nije bilo policije ili agenata ili Službe uopšte. A bilo ih je u četvorocifrenim količinama.

Onda je „Blic“ ekskluzivno javio da je Olsi Rama uhapšen i odveden u MUP. „Kurir“ sa oduševljenjem javlja: „Predstavlja se kao Olsi Rama, brat Edije Rame, premijera Albanije, i pokazuje američki pasoš policiji. Najverovatnije je on upravljao letilicom – rekli su nam iz Fudbalskog saveza Srbije“. „Blic“ dodaje: „Rekao je policiji: imam američki pasoš i ništa mi ne možete“.

Istina je sledeća; izvori e-novina iz čuvene VIP lože na Stadionu JNA potvrdili su nam da je Olsi Rama posedovao fotoaparat s kamerom kojim je snimao detalje sa utkamice; kad je policija stigla, kod njega su našli pomenuti fotoaparat s kamerom i – ništa više. Olsi Rama nije bio uhapšen; preciznije, bio je blokiran – dok je izvršen pretres, bez rezultata. Nigde nije nađen daljinac za dron/drone, nigde ništa sumnjivo nije otkriveno.

Blokiranje Olsija Rame trajalo oko 40 minuta; potom je sa stadiona prebačen u službeno vozilo koje ga je odvezlo na aerodrom „Nikola Tesla“. Ali, „Blic“ ne bi bio „Blic“ kad ne bi otkrio da je Olsi Rama pušten jer nije mogao da mu se „obezbedi branilac zbog štrajka advokata“. Ako ispravno razumemo glavnog urednika „Blica“, čestitog Veselina Simonovića – svako tko je počinio bilo kakav zločin te mračne dronovske noći bio bi pušten na slobodu, jer su advokati u štrajku! Ne mogu sebi da oprostim što ne iskoristih tu priliku da se obračunam sa ovim jebanim pilotima koji me ubiše dnevnim preletima nad Beogradom; Kill ’em All, rekli bi momci iz Metallica drona, shvatajući kroz šta prolazim čitajući kroz nepojamnu buku srpsko bratstvo & novinstvo, uz alibi-štrajk advokata.

Po povratku u Tiranu, Olsi Rama je rekao: „Nemam ništa sa letelicom… ne razumem odakle je došla ta priča. Potpune su spekulacije da sam organizovao incident i upravljao letelicom. Nisam ni hapšen, niti privođen. Kada se incident dogodio, situacija je postala haotična, policajci su pregledali sve. Pokazao sam im američki pasoš i kameru. To je trajalo svega nekoliko minuta“.

Budući da ne postoji logičan odgovor na pitanje zašto bi Olsi Rama minirao posetu svog brata Beogradu, možda je ipak vreme da se vratimo „Kuriru“ koji otkriva „Tri letilice nad Beogradom“: „Gotovo neverovatno i filmski zvuči kako su Albanci uspeli da organizuju i izrežiraju ceo napad na Beograd. Jedan je bio lociran na Trgu Republike, za jedan još nije ustanovljeno gde se nalazio, dok je treći pao na stadion Partizana i izazvao prekid utakmice“.

Albanska letilica/drone na Trgu Republike pred hiljadama ljudi?

A srpska policija slepa?

Nije slepa: tokom prekida utakmice, neidentifikovana lica koja su se predstavljala kao „pripadnici bezbednosti Srbije“ ušla su u svlačionicu albanske reprezentacije zahtevajući pretres njihovih ormarića i torbi; kad su albanski igrači počeli da ih kamerama snimaju, naglo su otišli i nestali.

I sve se neko zgodno namestilo da se preko brata optuži Premijer; zvuči vrlo poznato. Sad nije Žandarmerija, sad je bespilotna letilica; sad nije gay-parada nego dolazak Edija Rame u Beograd; sad nije tortura nego provokacija; i sve to uoči dolaska voljenog Putina.

Odmetnutim delovima ove države odgovara da se Albanija ima smatrati neprijateljom, a Rusija zaštitnicom; govori o tome ćutanje svih onih koji bi o ovome morali nešto da kažu – gde su saopštenja MUP, BIA ili Vlade Srbije?

Pa da vidimo uz dokaze i „Kurirov“ video snimak navodnog pilotiranja: tko je smestio Zeki Rodžeru? Histerija je retko spontana; ona je organizovana, planirana i izvedena, paralelno, na čitavom potezu frontova. Albanac na vrhu Crkve? Sveštenik koji je otkrio konopac? Ramin brat koji dronira Srbiju? Blic koji sve zna unapred? Kurir koji otkriva tri letilice? FSS koji se predstavlja kao FBI?

Ništa, rekli bi u X-Files, nije slučajno. Posebno u Srbiji, gde je slučaj – pravilo. Ne veruj nikome!

_________________________________________________________________________________________

(priredio Intermagazin.rs)

KOMENTARI8 коментара

 1. sudbina says:

  Cemu se vi chudite ,,kao kokosh sopstvenom govnu,,Pa svakome imalo pametnom je jasno,,da postoje placenici u Srbiji koji rade po nalogu svojih gazda,Kao da je njima do srpskog naroda,,njima je vaznije koliko imaju na rachunu u nekoj stranoj banci,,kad zagusti,,,dobit ce glatko vizu u nekoj od zapadnoevropskih zemalja,iz kojih ce i dalje rovariti,,Psihopati,,taj Lukovic koga se sjecam iz Feral T.je zadnje smece od chovjeka,,i chudim se da ga josh neko nije rijeshio privilegije da zivi u Srbiji.Problem Srba je sto imaju zivce da trpe svaku budalu.Kao on je novinar i "intelektualac" to treba postivati.jer je po zapadnim standardima.E ,,na zapadu ne moze biti svako novinar nego samo oni koji rade u interesu korporacija pa se valjda i Lukovic vodi tim primjerom,Smece od covjeka,,psihopata kojemu je mjesto u ludnici..

 2. АРТИЉЕРАЦ says:

  КАДА ЋЕ ДРЖАВА ДА ЗАБРАНИ ОВЕ ИЗДАЈНИКЕ??? ЖИВЕЛА СРБИЈА

 3. Za Srbiju says:

  Niti imam vremena ni strpljenja da čitama navijačke gadarije zapadne politike, malih nikogovića. Kada se odlučimo za konkretnu akciju čišćenja Srbije, imaću i volje i vremena.

 4. Vujadin says:

  Zamjerka uredniku Intermagazina. Razumijem da objevite komentar da se desio veliki izliv fekalija na određenom potralu u Srbiji i tako upozorite čitaoce na moguću zarazu, ali niste trebali te fekalije usmjeriti na stranicu Intermagazina. Pomenute vrće govana u ljudskom obliku koje se talože u septičkoj jami nazvanoj, kako se već zove, ne treba reklamirati na ovom mjestu.

 5. Rade Bukarar says:

  jesam za slobodu medija ali ovo nije sloboda ovo su notorne lazi i propaganda na stetu drzave a onda drzava treba da odgovori adekvantno

 6. Mare says:

  Pa vidi im prezimena molim te. Sve Hrvati dosli da pisu o Srbiji i Srbima. Ma netreba obracati paznju na ustaske provokacije

 7. onyx says:

  samo jedan detalj da se vidi koliko su ova 4 hrvata glupa kada spominju da se tekst ''ko su likovi sa zastave'' uklonio sa B92, jer kao nešto se skriva. koji debili, koji mentalni bolesnici. Naime, nije uklonjen tekst nego je, kao što se to često i desi, promjenjen naziv naslova samog članka. to sam na B92 sport vidio na desetine puta ove godine,ljudi jednostavno promjene naslov koji bolje zvuči.

 8. Pingback: Kush ia kurdisi vëllait të kryeministrit? - Qe Shqip

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u