Dijaspora u Srbiju donela dve milijarde evra

Dijaspora u Srbiju donela dve milijarde evra

24 juna 2013

1293408328-11531171848Naši građani zaposleni u inostranstvu, iako je kriza, sve više šalju deviza u Srbiju, pre svega svojoj familiji, ali i u banke – na štednju.

Tako je prošle godine iz dijaspore, prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, došlo oko dve milijarde evra, ali se pretpostavlja da je taj iznos i do milijardu evra veći. Gastarbajteri devize i dalje sami donose, šalju po vozačima autobusa, prijatelja, izbegavajući banke.

– U prva četiri meseca ove godine, priliv doznaka iz inostranstva iznosio je 683,9 miliona evra, što predstavlja porast od gotovo dvadeset odsto u odnosu na isti period lane – navode u NBS.

– Najviše doznaka došlo je iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.Sigurno je, kako kažu ekonomisti, da je iznos deviza koje dolaze iz inostranstva od naših ljudi znatno veći, jer građani ne žele da plaćaju bankarske provizije, koje mogu biti veoma visoke. S druge strane, nije zabranjeno da se unese novac u zemlju u gotovini.

Doznake su značajne ne samo zbog socijalnog mira, jer veoma veliki broj porodica živi od tih prihoda, ali su i čuvar kursa. Zbog toga je u toku leta naša valuta najstabilnija. Takođe, devize iz inostranstva čine znatan deo štednje u bankama iz koje se kreditira domaća privred.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *