DIK ČEJNI PREDVIĐA VELIKO ZLO AMERICI: Sledeći napad će biti mnogo smrtonosniji od 11. septembra

DIK ČEJNI PREDVIĐA VELIKO ZLO AMERICI: Sledeći napad će biti mnogo smrtonosniji od 11. septembra

15 oktobra 2014

Dick CheneyBivši zamenik predsednika Dik Čejni upozorio je da će sledeći napad na SAD biti mnogo gori od 11. septembra tokom skoro dvočasovnog intervjua. Takođe je rekao da se ponosi voterbordingom (tehnika mučenja) i davanjem slobodne vladavine Nacionalnoj bezbednosti.

Čejni (73) je u nedelju raspravljao sa neokonzervativcem Bilom Kristolom o svom radu u ministarstvu odbrane, učešću u Zalivskom ratu, radu u Niksonovoj, Fordovoj i Reganovoj administraciji, 11. septembru i pretnjama sa kojima se SAD suočavaju danas.

„Morate biti budala da biste poverovali da je izolacija prava strategija. Nemamo izbora što se tiče učestvovanja u ostatku sveta i ako nismo aktivno umešani, neke veoma loše stvari će se desiti“, upozorio je Čejni.

On veruje da ako Iranci dobiju nuklearno oružje, da će i drugi u regionu takođe dobiti nuklearno oružje, dobacujući da bi smrtonosna oružja mogla da padnu u ruke Islamske države ili Sirije.

„Proživljavamo težak period koji je čak više preteći nego u vreme pre 11. septembra“, objasnio je bivši zamenik predsednika. „Mislim da 11. septembar neće izgledati ni upola toliko loše kao sledeći napad sa velikim brojem žrtava na SAD, koji će ako i kada do njega dođe biti mnogo smrtonosniji“.

Predviđanja o sudnjem danu nisu ništa novo za čoveka koji je služio u tri različite predsedničke administracije.

„Dok su naslovi o Islamskoj državi dali Čejniju novi materijal za rad, on propoveda o potrebi američkih trupa na Bliskom istoku i predviđa neki konačni, epski napad na SAD već više od deceniju“, piše Bloomberg Politics.

Čak je i Čejni priznao da je suviše često prognozirao potencijalne buduće pretnje.

„Dao sam intervju na proleće 2001. godine kada sam pričao o najvećoj pretnji sa kojom se država suočava – mogućem terorističkom napadu, u kojem će teroristi iskoristiti neko oružje masovnog uništenja. To je bilo u aprilu“, rekao je on. „Kada je došao 11. septembar i kada su ubili 3.000 ljudi, videli smo za šta su sposobni“.

Bivši sekretar odbrane i šef osoblja Bele kuće bio je odlučan u tome da su mučenje ili, kako je on to nazvao „napredne tehnike ispitivanja“, bile potrebne da se dobiju informacije od terorista uhapšenih nakon 11. septembra.

„Nismo znali mnogo o Al Kaidi. Znali smo da postoje. Znali smo ko je Bin Laden“, priznao je on. „Međutim, kada smo počeli da hapsimo važnije ljude, posebno u Avganistanu i ljude poput Kalida Šeika Muhameda, glavnog odgovornog za 11. septembar, nismo mogli samo da kažemo ‘Molimo vas, kažite nam sve što znate’. To ne bi upalilo. Tu su u pitanju ljudi koji bi dali život za Alaha i ubili svakog Amerikanca koji im stane na put.

Čejni tvrdi da su voterbording i druge tehnike spasile živote Amerikanaca u SAD i u inostranstvu.

„Napredno ispitivanje je sprečilo još jedan napad sa velikim brojem žrtava u SAD za narednih 7 i po godina. Ja sam veoma dobro upoznat sa programom jer sam bio aktivno uključen u isti i podržavao ga“, rekao je on. „I ne mislim da treba da se izvinjavam. U sličnoj situaciji danas, uradio bih istu stvar“.

Zamenik predsednika Džordža V. Buša takođe je pohvalio rad NSA koji je doprineo većoj bezbednosti Amerike, uz poštovanje građanskih sloboda Amerikanaca.

„Neke od odluka koje smo doneli su bile kontroverzne. Još uvek jesu i ja ih još uvek branim“, rekao je on. „Stvari poput programa praćenja terorista izazvale su veliku paljbu po NSA uz pretpostavku da NSA prisluškuje vaše razgovore sa tetkom. Koliko ja znam, taj program je uvek radio na najvišim standardima, pažljivo vodeći računa o građanskim slobodama“.

Intervju se završio Čejnijevom implikacijom da trenutna predsednička administracija ima pogrešne prioritete i da ne bi bila dovoljno jaka da vodi državu kada bi se daleko smrtonosniji napad kao što je on predvideo dogodio.

„Ovo nije vreme da sitničarimo ili mislimo da možemo da smanjimo budžet odbrane i potrošimo taj novac na autoputeve ili šta god“, rekao je on. „Zaista nam je potreban jak vođa i neko ko će ustati i podsetiti svet na šta su SAD sposobne i demonstrirati sposobnost i volju da to uradimo“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Robert Lucas says:

    Mozete da pusite karinu, svi vi u SAD. Mi Srbi smo vidjeli i osjetili vasu "pravdu". Nema vecih smrdonja na svijetu od vas Amera. ISIL je odvratan, ali se ne pretvara, bar tu su posteniji od Amerike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *