DIK MARTI: Zapad ovo nije očekivao

DIK MARTI: Zapad ovo nije očekivao

30 jula 2014

martiIzveštaj tužioca Klinta Vilijamsona predstavlja iznenađenje za zapadne vlade, koje nisu očekivale da će izaći s pozitivnim rezultatima, rekao je Dik Marti.

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti ,u intervjuu za švajcarski radio SRF rekao da juče predstavljeni izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamsona predstavlja prijatno iznenađenje, jer „nije mnogo ljudi očekivalo ovako pozitivne rezultate“.

„Vilijamson govori o zločinima protiv čovečnosti i on to ne govori olako“, već zna šta to podrazumeva, kaže Marti ukazujući da je zato njegov izveštaj od izuzetnog značaja.

„Dokaze je bilo teško izneti, jer svedoci nemaju poverenje u kosovsko pravosuđe i međunarodno sudstvo, a za to postoje razlozi“, kaže on i podseća da su svedoci u nekim slučajevima zastrašivani, da im se pretilo, a neki su i nestali.

Marti kaže da deli optimizam Klinta Vilijamsona da će biti pronađeni i dokazi za trgovinu organima koji nedostaju.

„On govori i o zločinima protiv čovečnosti, mučenjima. Ja nikad nisam u prvi plan stavio trgovinu organima. Govorio sam o nekim slučajevima, a Vilijamson je došao do istog rezultata“, kaže on.

Marti ističe da su „evropske vlade, kao i američka vlada, danas iznenađene, jer nisu očekivale da će Vilijamson izaći s pozitivnim rezultatima“.

Pre tri godine, kada je istraga počela, nije se ni pomišljalo da će se formirati sud koji treba da ispita navode.

„To znači da su svi bili uvereni da Vilijamson neće pronaći potvrdu Martijevog izveštaja. Danas se dogodilo suprotno i mislim da su, diplomatski gledano, oni su u teškoj situaciji, jer sud sada mora da se formira“.

Iako Vilijamson nije naveo imena, već je rekao da se radi o nekadašnjim visokim kadrovima OVK, za Martija je sasvim jasno ko su oni.

Bivši izvestilac EU je izrazio nadu da će oni biti privedeni pravdi, jer građani Kosova, po njegovom mišljenju, zaslužuju da konačno u kosovskoj politici budu lideri čistih ruku.

„Dosad su veze između visoke politike i organizovanog kriminala bile toliko velike da nije mogla da se izgradi normalna vlast, a za to veliku odgovornost snosi i međunarodna zajednica“, zaključio je Marti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *