ДИКТАТУРА БРИСЕЛА – СВЕ ВОДИ КА РАСПАДУ ЕУ: Европска унија одузима право гласа Пољској

DIKTATURA BRISELA – SVE VODI KA RASPADU EU: Evropska unija oduzima pravo glasa Poljskoj

20 decembra 2017

Evropska komisija pokrenula je kaznenu proceduru protiv Poljske na osnovu Člana 7. Osnovnog sporazuma Evropske unije.

Takvom odlukom EK prvi put u istoriji Unije traži da se zemlje EU izjasne o tome da li u Poljskoj postoji povećani rizik kršenja osnovnih vrednosti EU.

Kazna može da bude gubitak prava glasa u EU i zamrzavanje milijardi evra iz evropskih fondova, javila je nezvanično poljska agencija PAP.

Zvaničnu odluku je saopštio na konferenciji za novinare potpredsednik EK Frans Timermans, koji je na zasedanju Evropske komisije kazao da nema razlike između pristupa prethodne premijerke Poljske Beate Šidlo i novog premijera Mateuša Moravjeckog.

Šef EK Žan Klod Junker je do poslednjeg trenutka oklevao da pristupi tom koraku, nezabeleženom u istoriji EU, u nadi da bi novi poljski premijer mogao da bude otvoreniji za dijalog. Sinoć je izjavio da Evropska komisija sigurno danas neće „srušiti sve mostove“ prema Poljskoj.

Kao „poslednja kap koja je prelila čašu“ EU u dijalogu sa konzervativnom evroskeptičnom vladom stranke Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog pokazala se kontroverzna reforma pravosuđa. Ona po oceni Evropske komisije ugrožava nezavisnost poljskih sudova, dovodi ih pod političku kontrolu, pa je samim tim i rizik za pravosuđe cele EU.

Evropska komisija je danas takođe odlučila da Poljsku tuži Sudu pravde EU zbog novog zakona o opštim sudovima i izdala je i već četvrtu preporuku povodom Zakona o Vrhovnom sudu i Državnom sudijskom savetu, koji su prošli kroz poljski parlament i čekaju na potpis predsednika Andžeja Dude da bi stupili na snagu.

Evropska komisija, Savet Evrope i njegova nezavisna ekspertska Venecijanska komisija, SAD i međunarodne institucije označile su taj propis kao podrivanje nezavisnosti pravosuđa u Poljskoj.

Današnja odluka Evropske komisije da pokrene proceduru po Članu 7. Evropskog sporazuma, koji se često naziva „nuklearnim oružjem“ protiv članica koje ne poštuju pravnu državu i osnovne evropske vrednosti, znači da će se članice EU izjasniti – i to većinom od 22 zemlje, da li u Poljskoj već postoji povećan rizik kršenja evropskih vrednosti.

Tek za eventualno sledeći korak, za glasanje o sankcijama, nužno je da odluka bude doneta jednoglasno, konsenzusom.

Portparolka Vlade Poljske Joana Kopćinjska kazala je danas da „Evropska komisija ima pravo da preduzme takve korake na svoju odgovornost, ali oni nisu potrebni. Ali, sankcija neće ni biti. Za njih nema osnova, a nije Mađarska jedina koja će glasati protiv sankcija. Bilo bi dobro da ne politiziramo te stvari. Možda Evropska komisija želi da šire podeli svoju odgovornost, sa Savetom EU i Evropskim parlamentom“.

Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro izjavio je na vest poljske agencije PAP – da je „pokrenuta atomska opcija protiv Poljske“, ali da je on „miran jer u Poljskoj funkcioniše pravna država“.

Mađarska i njen premijer Viktor Orban više puta su odlučno upozorili da će zvanična Budimpešta staviti veto na bilo kakav pokušaj sankcionisanja Poljske.

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  Iako je teško napraviti salto mortale,ipak se može!Pa nek pokušaju u Euro-Azijskoj Uniji!

 2. R.Srpska says:

  katolici...šta reći...ne mogu bez svađe sa svima i međusobno. I onda nije ništa čudno da kao hrvati završe kao kopači po kontejnerima i najveći emigranti uz lidersku stopu bele kuge, i uz enormne dugove i bankrot...jednostavno takvi su po celom telu :-)))

 3. M says:

  Zbog toga se raspao SSSR,Jugoslavija,itd.A budale ne uče iz povijesti,pa je ponavljaju,

 4. rajko says:

  evropsku uniju niko ne sme da rasturi pre nego sto srbija otvori sva poglavlja

  • Batina says:

   "Slazem se s tobom Rale". Sta bi mi onda sa sobom.

   • Velika Metla says:

    Batina,zatvorili bi smo poglavlja s njim! Inače Rajko je sarkastičan!

 5. Velika Metla says:

  Eu-rajhovska demonokratija...................,hahahahahahahahahahahahaha..........!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *