ДИКТАТУРА: Ко говори против НАТО-а, добиће 12 година робије! НИКО НЕ СМЕ ДА КРИТИКУЈЕ БОМБАРДОВАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ 1999. ГОДИНЕ

DIKTATURA: Ko govori protiv NATO-a, dobiće 12 godina robije! NIKO NE SME DA KRITIKUJE BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. GODINE

30 oktobra 2018

Nešto je trulo u malom nordijskom kraljevstvu: danska vlada pripremila je zakon koji zabranjuje javnu kritiku liberalne demokratije i NATO-pakta, uz kazne u vidu višegodišnje robije.

Čini se da se totalitarizam u Evropi, koji je do 1990. prebivao s istočne strane „čelične zavese“, sada seli na Zapad.

Inicijativa o kojoj upravo raspravlja danski parlament nazvana je „Mere za borbu protiv operacija psiholoških uticaja koje sprovode strane obaveštajne službe“. Ako zakon bude usvojen, građani Danske biće kažnjavani ako se „upliću u javnu raspravu“ i „pokušavaju uticati na proces donošenja odluka“, a vlast proceni da to čine pod uticajem ili za račun stranih obaveštajnih službi.Konkretno, danski građani suočiće se sa kaznom zatvora do 12 godina ako se njihove izjave tokom izbornih kampanja razlikuju od službenog stava vlasti. Zakonski nacrt navodi i primere izjava i aktivnosti koje će postati nezakonite. Tako će se kazne izricati ako neko izjavi da su antiruske sankcije štetne za Dansku, a zatvor sleduje i onima koji javno pružaju podršku ruskom gasovodu „Severni tok 2“. Valja napomenuti da se ovaj orvelijanski zakon ne bi odnosio samo na klasične medije, već i na objave na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama. Prema zakonskom nacrtu, i korisnici Fejsbuka mogu završiti u zatvoru zbog objavljivanja „neprijateljskog sadržaja o NATO paktu“.

Zastrašivanja društva

Povod za ovakav zakon je aktuelni kontekst opšte zapadnjačke paranoje od navodne ruske agresije, pa tako danska vlada kritike NATO-a smatra proruskom propagandom.

„Prema rečima vlade, spoljnji uticaj, posebno iz Rusije, predstavlja sve veću pretnju Danskoj“, piše danski list Arbejderen, dok list Berlingske ukazuje da navedeni zakon „legitimna mišljenja građana smatra za propagandu“, te zaključuje da je posredi „očiti pokušaj zastrašivanja danskog društva“.

Zakon još nije usvojen u parlamentu, ali posmatrači tvrde da bi mogao proći. U Danskoj je na vlasti liberalno-konzervativna koalicija stranke Venstre koja zasad ne iskazuje protivljenje ovoj inicijativi.

„Mislim da danski parlament neće biti prepreka“, prenosi portal logično.com reči danskog sociologa Larsa Jorgensena, koji strahuje da će po donošenju zakona i sâm biti uhapšen, budući da već neko vreme sprovodi naučno istraživanje o NATO-paktu, te svoja snaznanja objavljuje i na Fejsbuku. Odnosno, objavljivao je dok mu nisu blokirali profil na toj društvenoj mreži.

‘Prekrasna laž’

– Moj Fejsbuk profil je blokiran mesecima, potom i deaktiviran, a imam oko 4000 prijatelja, uključujući akademike iz celog svijeta. Ja sam naučnik koji ima kritičko mišljenje o NATO-u. Duboko sam istražio istoriju NATO saveza, a sarađujem s velikom skupinom stručnjaka i profesionalaca. Imam informacije koje ruše pozitivan imidž NATO-a i dokazuju da je njihova verzija rata u Jugoslaviji prekrasna laž, kao i što se tiče Libije i Sirije. Za NATO je posebno važno ućutkati oponente, tako i mene – iznosi Jorgensen.

I tako smo u manje od trideset godina doživeli veliki istorijski obrt u Evropi, na relaciji Istok – Zapad. Pre 1990. godine ovakvi su zakoni na Starom kontinentu postojali samo u totalitarnim državama Varšavskog pakta, te su se smatrali reliktom staljinizma. Čak je i najliberalnija socijalistička država u Europi i jedina koja se nalazila izvan „čelične zavese“, Titova Jugoslavija, imala u zakonu taj „verbalni delikt“ – radilo se o poznatom članku 133. Kaznenog zakona.

Tada je s druge strane „čelične zavese“ stajao slobodarski Zapad, sa slobodom mišljenja i izražavanja. Upravo su na toj razlici kapitalističke zemlje liberalne demokratije gradile narativ o svojoj civilizacijskoj superiornosti.

A sada taj isti verbalni delikt uvodi jedna zapadna liberalna država, i to ona iz reda nordijskih demokratija, koje se smatraju najprogresivnijim društvima na svetu. Ima li većeg dokaza da svet liberalne demokratije kakvog smo poznavali neopozivo ide dođavola?

(Slobodna Dalmacija)

 

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  U truloj Danskoj eto toliko koliko da ne iznevere njihove vrednosti,iliti fašizam! Jednom fašisti UVEK fašisti!

  • Patarey says:

   E svaka ti je ka Njegoševa!

 2. Deda Micko says:

  Ovi su gori od Staljina i Hitlera zajedno.

  • Velika Metla says:

   DM,i ti nađe da upoređuješ Staljina s Hitlerom??? Da je Staljin živ ne bi se zapad ovako ponašao! Stavio bi on njih tamo gde i pripadaju! Ne govorim o ideologijama koje su zastupali,nego o odnosu jednih prema drugim! A Staljin im je pokazao kako se dere "jarac",pa to nama bilo milo,ili ne bilo!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  NATO je novi Vermaht, to je lepo rekao Vidojević, a SAD i EU su 4.rajh, to se vidi i po ovom zakonu koji pokazuju da su ti narodi daleko od demokratije, to je totalitarističko-robovlasnički sistem koji oni lažno nazivaju liberalnim kapitalizmom.

 4. Vesko says:

  Bwhaaaa...ZARKO IM ZELIM da usvoje taj zakon!! Gorice hijene zapadne ko sibica!

 5. doktrina soka says:

  E sada neka netko kaze da ne vrede poslovice za neke drzave i da se istorija ciklicki ponavlja,samo nekada u pozitivnom smeru a nekada u negativnom. "Duzan ko Grcka,i evo opet"nesto je trulo u drzavi Danskoj".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *