Đilas sakrio dug od 800 miliona evra?

Đilas sakrio dug od 800 miliona evra?

25 septembra 2013

StefanovicJavni dug Beograda predstavlja matematičku računicu na koju nijedan ekonomista nema pravi odgovor. Pre dva dana bivši gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je da prestonica duguje svega 398 miliona, bez kamata. Ova informacija oštro se kosi sa onom od 31. decembra 2011. kada je Đilas u intervjuu jednom dnevnom listu izjavio da Beograd duguje 524 miliona evra.

U međuvremenu, grad se dodatno zaduživao. Poslednji put pre osam meseci kada je preko GSP podignuto još 65 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, za kupovinu „Solarisovih“ autobusa.

Prvi čovek beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović u sredu je na konferenciji za novinare ispred Starog dvora prisutnim novinarima podelio fotokopiju dokumenta koji je potpisao bivši premijer Mirko Cvetković, sa podacima zaključno sa 31. decembrom 2010, u kome se navode dugovanja opština i gradova u Srbiji. Na osnovu tog „papira“, Beograd je pre dve i po godine bio dužan 48,4 milijarde dinara.

– Đilas i DS hoće da obmanu Beograđane o stanju javnog duga Beograda. Ovaj dokument nije pisao niko iz SNS već tadašnji predsednik Vlade Mirko Cvetković. Tu se navodi da je pre najnovijih zaduživanja, i pre dva kredita od 60 miliona, prestonica već bila dužna 48,4 milijarde, što je po tadašnjem kursu iznosilo oko 500 miliona evra. Ovde nema podataka o pojedinačnim zaduženjima javnih preduzeća – kaže Stefanović, navodeći da je 2010. dug bio veći za čak 100 miliona evra više.

Prema njegovim rečima, pravi podaci o dugu znaće se kada budu imali pravi uvid o zaduženjima javnih preduzeća, izražavajući bojazan da će ta suma biti mnogo veća od 800 miliona evra, za koliko se sumnja.

Naprednjaci tvrde i da Đilas ne može da se pohvali nekim novim projektom, sa planskom dokumentacijom, već da su samo završavani projekti iz prethodnog perioda, za koji se bez kontrole zaduživao.

SMENE U JAVNIM PREDUZEĆIMA

Oročeno gradsko rukovodstvo, koje će prestonicu voditi do narednih izbora, najverovatnije će smeniti deo direktora u javnim preduzećima.

– Đilasa brine kako će funkcionisati grad. Pa, što nije na vreme nabavio industrijsku so za predstojeću zimu. Velika je razlika u ceni kada se kupi u junu ili u septembru – rekao je Stefanović, najavljujući da će deo direktora biti promenjen, u smeru bolje kontrole i funkcionisanja grada.

VLAST PO OPŠTINAMA

Na pitanje da li će uslediti prekompozicija vlasti po opštinama, Dragan Đilas je rekao da je važno da opštine funkcionišu kao do sada i da neće biti rokada.

– Mene brine što ljudi koji sutra planiraju da vladaju Beogradom, nemaju nijednu ideju – rekao je Đilas.

GSP ĆE NAPLAĆIVATI KARTE?

Stefanović tvrdi da je ugovor sa „Apeksom“ – skandalozan.

– Šta će biti sa naplatom javnog prevoza znaćemo kada budemo imali uvid u sva dokumenta, jer smo mi odgovorni ljudi. Najoptimalnije je da opet GSP obavlja ovaj posao, a ne neke privatne firme – rekao je Stefanović, ukazujući da se „Bus plusom“ nisu umanjili troškovi.

– Vratili smo veliki broj kontrolora, a sada imamo i zahtev da se angažuje dodatnih 1.200, za koje će se izdvojiti veliki broj miliona.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *